Waarom je zou moeten reizen door Argentinië. Argentinië is een van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest en dat is inmiddels al vijf keer. Ik woonde er zelfs een tijdje en hoorde bij een echte Argentijnse familie, dus ik durf wel te zeggen dat Argentinië op ieders bucketlist hoort en zéker op die van doorgewinterde reizigers. Het land is meer dan 6000 kilometer lang en daardoor enorm divers.

De natuur is overweldigend. Van vlakke steppes tot hooggebergte in de Andes, van blauwer dan blauwe meren tot overweldigende gletsjers. Er is zelfs woestijn en jungle en wat dacht je van enorme watervallen? En dan heb ik het nog niet eens over de sensuele, passionele hoofdstad Buenos Aires gehad, waar ik al jaren verliefd op ben. Talloze redenen waarom een reis naar Argentinië op je bucketlist thuishoort. 

WAAROM REIZEN DOOR ARGENTINIË

13x redenen waarom Argentinië op je bucketlist hoort

 

Reizen door Argentinië

1. Argentinië heeft een prachtige hoofdstad: Buenos Aires

De Argentijnse hoofdstad is een van mijn levelingssteden ter wereld: Buenos Aires. In BA krijg je letterlijk ‘the best of both worlds‘. Het is er voor Europese begrippen Zuid-Amerikaans en voor Zuid-Amerikaanse begrippen erg Europees. Je vindt er meer dan honderd avenida‘s, talloze parken, schitterende pleinen, mooie idyllische wijkjes, de kleurrijke wijk La Boca en indrukwekkende en bijzondere inwoners. BA zou BA niet zijn zonder zijn Porteños, zoals de inwoners worden genoemd. Zij kleuren de stad!

Lees ook: PASSIEVOL BUENOS AIRES | 20x doen en zien in mijn lievelingsstad ter wereld

Argentinië bezienswaardigheden Buenos AiresArgentinië bezienswaardigheden La Boca

 

Reizen door Argentinië

2. De tango

Over passioneel en temperamentvol gesproken: de tango! De meest verleidelijke, spannendste, meest sensuele en passionele dans ter wereld komt uit Argentinië. Je vindt dansers soms gewoon op straat (bijvoorbeeld in de wijken San Telmo of La Boca in Buenos Aires), maar nog mooier zijn de fenomenale tangoshows in de vele theaters van de hoofdstad. Ik was ooit bij een show in het theater van Astor Piazzolla, een van Argentinië’s beroemdste tangueros en dat was werkelijk om nooit te vergeten.

Argentinië bezienswaardigheden tango

 

Reizen door Argentinië

3. Vuurland en Ushuaia: de zuidelijkste archipel en stad ter wereld

Argentinië heeft niet alleen een geweldige hoofdstad, ook de meest zuidelijke stad ter wereld ligt in Argentinië. Verwacht niet dat je ook maar iets van Buenos Aires in deze stad gaat herkennen; Ushuaia is niet heel bijzonder. Het is er koud, een beetje grauw, niet heel groot, maar ligt in een heel natuurrijke omgeving. Ushuaia ligt maar 1000 kilometer van Antarctica en ligt in het Nationale Park Tierra del Fuego (Vuurland), waar je unieke bossen, bergen, kanalen en andere natuurpracht vindt. Het gebied wordt niet voor niets het einde van de wereld genoemd.

Argentinië bezienswaardigheden Ushuaia

 

Reizen door Argentinië

4. In Argentinië vind je bijna alle klimaten (en landschappen)

Jungle, steppe, kou, woestijn en het Andesgebergte. Doordat het land 6000 kilometer lang is, is het niet zo gek dat alle klimaten er zijn vertegenwoordigd. Wil je jungle? Ga dan richting de grens met Paraguay en Brazilië, waar je ook de beroemde Iguazu watervallen vindt (zie: punt 8), in het zuiden ben je vlakbij Antarctica waar het dus heel koud is. Maar er is ook een enorm steppe-landschap dat gevormd wordt door het westelijk gelegen Andesgebergte en helemaal in het noorden, bij Salta en Jujuy, waar het steeds een beetje warmer en dus droger wordt verandert het landschap in woestijn. Argentinië heeft alles en is daardoor enorm divers.

Klimaten Argentinië

 

Reizen door Argentinië

5. Heerlijke Argentijnse wijn!

In Europa kennen we vooral Franse of Italiaanse wijnen, maar vergeet niet dat er in Zuid-Amerika heel veel mogelijkheid is om wijn te produceren. Zo ook in de regio Mendoza in Argentinië. Mendoza ligt aan de voet van het Andesgebergte en dit gebergte zorgt ervoor dat het landschap er vlak, droog en bijna woestijnachtig is. Het water komt er niet van bovenaf, maar zit juist onder de grond. De druivenranken groeien er als kool, waardoor de wijnproductie in Mendoza echt enorm is. Vooral de rode Malbec is riquisimo. Salud!

Wijn Mendoza Argentinië

 

Reizen door Argentinië

6. Het Andes-gebergte

Een van de grootste gebergtes ter wereld met een lengte van 7000 kilometer en op sommige plekken een breedte van 160 kilometer ligt grotendeels in Argentinië. Toegegeven, het gebergte ligt niet alleen in Argentinië, maar een heel groot deel ervan wel en zelfs de hoogste berg van het hele continent ligt in het land, zie: punt 9. De Andes strekt zich aan de westkant helemaal uit van noord naar zuid en beslaat ook een groot deel van Chili, dus bergen en hoogvlaktes vind je in feite overal.

Andes Argentinië

 

Reizen door Argentinië

7. Asado’s

Hoewel de productie van vlees steeds meer bekritiseerd wordt door klimaatdeskundigen, staat Argentinië nog steeds bekend om zijn grote vleesproductie en -consumptie. Als je in Argentinië bent en dan maakt het niet uit waar in het land je bent, dan is het een must om ergens een asado mee te pikken. Wat een asado is? Een Argentijnse barbecue waar grote hompen vlees op een parilla worden klaargemaakt. Argentijnen weten precies hoe ze het vlees moeten bereiden en ik beloof je dat je nergens zo lekker vlees eet als daar. En dan die gezelligheid! Dat moet je echt hebben meegemaakt tijdens je reis door Argentinië.

Argentinië bezienswaardigheden asado

 

Reizen door Argentinië

8. Enorme Iguazu watervallen

In het noordoosten van het land in de provincie Misiones op de grens met Brazilië vind je de enorme Iguazu watervallen, waar een miljoen liter water per seconde naar beneden plenst. De watervallen zijn enorm indrukwekkend. De Niagara Falls in Canada zijn dan misschien de beroemdste, zij vallen in het niets bij Cataratas del Iguaza in Argentinië en Brazilië. Een oorverdovend kabaal als je over de aangelegde paden en bruggetjes van het natuurpark wandelt. Je kunt over ze heen, onder ze door, langs ze heen; de watervallen zijn een van de grootste redenen om te reizen door Argentinië.

 

Reizen door Argentinië

9. De Aconcagua: de hoogste berg van Zuid-Amerika

De Aconcagua is de hoogste berg van Zuid-Amerika en ligt in, hoe raad je het zo, Argentinië. Bij het horen van de naam Aconcagua gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen en dat was bij mij ook zeer zeker niet het geval. Toch is de berg bijna 7000 meter hoog en is daarom onterecht zo onbekend. Er zijn allerlei expedities naar deze berg, die vlakbij de grens met Chili middenin het Andesgebergte ligt, maar je kan hem ook al heel goed zien wanneer je op de weg door de vallei tussen Argentinië en Chili rijdt. Het wordt op de weg aangegeven, dus je kan zo even stoppen en naar het viewpoint lopen. Indrukwekkend hoor!

Aconcagua

 

Reizen door Argentinië

10. Dinosaurusbotten bij Valle de la Luna

Het landschap lijkt er op een maanlandschap en daarom wordt de plek de maanvallei genoemd (valle de la luna). Los van de bijzonderheid dat er tot op de dag van vandaag nog steeds dinosaurusresten worden gevonden, vind ik vooral het landschap er werkelijk fenomenaal. Het ene stuk landschap in de vallei is telkens ietsje ouder dan het andere stuk (lees: een paar miljoen jaar), waardoor de ene heuvel rood en de andere zandkleurig is, maar in werkelijkheid eigenlijk gewoon hetzelfde zijn. Hoe indrukwekkend! Onze aarde is echt al stokoud en dat besef zet je meteen met beide benen op de grond. De klimaatverandering is misschien een feit, maar die aarde vergaat heus niet zomaar.

Valle de la Luna Argentinië

 

Reizen door Argentinië

11. Ruta 40

Als je gaat rondreizen door Argentinië dan ontkom je er niet aan om een deel van deze beroemde weg af te leggen: de Ruta 40 (spreek uit als roeta kwuarenta). Deze weg loopt zo ongeveer van noord naar zuid langs de westkant, maar is allesbehalve een snelweg. De weg is 5000 kilometer lang en werkelijk fe-no-me-naal. Je kan uuuuuren rijden, zonder dat het landschap verandert totdat je opeens opmerkt dat het steppelandschap is veranderd in een bergachtige omgeving. Als je gaat rijden, moet je er heel goed rekening mee houden dat de afstanden tussen twee bestemmingen echt bizar groot zijn. Persoonlijk deed ik alles per bus (lees: touringcar) en liet me dus rijden, maar voor een volgende keer zou ik toch echt (een deel) zelf gaan rijden!

Ruta 40 Argentinië

 

Reizen door Argentinië

12. Perito Moreno: een heel bijzondere gletsjer

De Perito Morenogletsjer in Argentinië is een overblijfsel van de laatste ijstijd, net als alle andere gletsjers die momenteel nog bestaan. Maar de Perito Moreno is een heel bijzondere, want hoewel de meeste gletsjers door opwarming van de aarde steeds kleiner worden en uiteindelijk zullen verdwijnen, blijft de Perito Moreno juist steeds stabiel qua grootte en omvang. Er brokkelt geregeld wat af en hij is constant in beweging en dat zorgt er juist weer voor dat gletsjer ook weer aangroeit. De Perito Moreno is echt een enorm spektakel en ligt in het allermooiste natuurgebied ter wereld: Patagonië. Vooral niet overslaan dus als je gaat reizen door Argentinië.

 

Reizen door Argentinië

13. Prachtig Patagonië

En dan het allermooiste, geweldigste en indrukwekkendste hoogtepunt als laatst: Patagonië. Patagonië is het meest zuidelijke gebied van Zuid-Amerika en beslaat zowel Argentinië als Chili. Het immense voornamelijk ongerepte natuurgebied bestaat uit overweldigende natuur, bossen, dieren, sneeuw, ijs, gletsjers en enorme bergen. Je kan er bergen beklimmen, op gletsjers lopen, je kan er eindeloze wandelingen en hikes maken in de vrije natuur en het verveelt nooit. Duizenden vierkante kilometers aan wilde natuurpracht vind je alleen in Patagonië en alleen hiervoor zou je al naar Argentinië moeten.

Meer Patagonië? Lees ook:

→ PATAGONIË | De mooiste natuur ter wereld: 10x hoogtepunten in Patagonië

FOTOBLOG | 50x puur en prachtig Patagonië

 

Reizen naar Argentinië

Overtuigd van het feit dat Argentinië op je bucketlist thuishoort? Dat begrijp ik! Pak je koffers en ga! Maar hier eerst nog een aantal dingen om rekening mee te houden als je gaat reizen naar Argentinië:

  • Reisadvies Argentinië

Argentinië is zeker voor Zuid-Amerikaanse begrippen een veilig land, maar dat betekent niet dat er geen criminaliteit is. Vooral in de armere wijken in Buenos Aires kan er wel eens iets gebeuren en er zijn ook wel eens stakingen en demonstraties. Zoals altijd en overal: gebruik je verstand en doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Meer informatie over reisadvies Argentinië? Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hier.

  • Visum Argentinië

Voor Argentinië heb je geen apart visum nodig. Bij binnenkomst in het land krijg je een stempel voor 90 dagen.

  • Beste reistijd Argentinië

De seizoenen in Argentinië (en alle andere landen onder de evenaar) lopen tegenovergesteld van ‘onze’ seizoenen. In juli en augustus is het er dus winter en met kerst is het er hoogzomer. Het noorden (de woestijn en de jungle) is aan te raden in de zomermaanden te vermijden en in het zuiden is het zomers minder koud dan in de winter, maar echt warm wordt het er niet.

  • Betalen en geldzaken in Argentinië

In Argentinië betalen we met de Argentijnse peso. Valuta omrekenen? Gebruik hiervoor XE Currency (ook te downloaden als app). Je kan in hotels vaak betalen met creditcard of via Paypal.

 


 

Meer Argentinië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ARGENTINIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap