Er zijn van die keukens die wereldberoemd zijn, maar what about Zuid-Amerika? Wat is nou typisch Zuid-Amerikaans of Argentijns eten in het bijzonder? Ik heb behoorlijk wat tijd in het immense Argentijnse land doorgebracht en ken de keuken inmiddels redelijk goed. Dit is een lijstje van typisch Argentijns eten en drinken.
TYPISCH ARGENTIJNS ETEN EN DRINKEN
De lekkerste gerechten en dranken uit Argentinië
Hoewel de Argentijnse keuken niet de meest verfijnde ter wereld is en het land niet specifiek bekend staat om het eten, weten de Argentijnen wel degelijk raad met goed eten en vooral ook drinken. Let me rephrase that, Argentijnen houden van vlees. Ik bezocht Argentinië vier keer en dus durf ik wel te zeggen dat ik weet hoe het er aan toe gaat aan de keukentafel van een Argentijnse familie. Ga je naar Argentinië en wil je weten wat je écht moet eten en drinken? Dit is je culinaire tour door Argentinië.
1. Yerba maté
“Queres un maté?” Ik was nog niet geland die eerste keer in Buenos Aires in de winter van 2004 of ik kreeg m’n eerste maté toegeschoven. Maté wordt in Argentinië gedronken zoals wij koffie of thee drinken. De fijngestampte maté wordt puur met heet water in een kalebas overgoten en gedronken met een pijpje (bomilla). In elk Argentijns huishouden vind je kalebassen, bombillas, fluitketels en thermosflessen. Leuk detail: iedereen drinkt uit dezelfde kalebas en van hetzelfde pijpje. Een iemand ‘beheert’ de fluitketel of thermosfles en hij of zij deelt de maté uit in de groep.
Maté wordt gemaakt van de blaadjes en knoppen van de matéplant die in veel delen van Zuid-Amerika groeit. De blaadjes worden gedroogd en daarna fijngemalen; hoe rijper en fijner de blaadjes, hoe lekkerder de maté uiteindelijk smaakt. Maté smaakt een beetje bitter en vooral de eerste keer dat je het drinkt zul je het niet meteen lekker vinden. Maar in Argentinië heb je niet zoveel keus; when in Buenos Aires, do as the Porteños do: maté drinken ergens in een park in de stad.
2. Asado/parilla
Nog iets wat je in ieder Argentijns huishouden vindt: een parilla. Er bestaat geen Argentijnse tuin zonder een parilla en zelfs op de kleinste balkonnetjes van appartementen in Buenos Aires staat er een. Een parilla is een grill slash barbecue, want mocht je het nog niet weten: Argentijnen zijn gek op vlees. Vlees is weliswaar een groot exportproduct, maar het wordt juist vooral in eigen land ontzettend vaak en in grote getale gegeten.
Als je door een Argentijnse supermarkt loopt, zul je verbaasd staan van de grote hompen vlees die in de vitrines liggen en die vervolgens het liefst in een keer op de parilla gaan. Hooguit wat yucca en een beetje sla komen op tafel, maar een Argentijnse asado gaat voornamelijk om vlees. Het vlees wordt overgoten met grote korrels zout (sal gruesa) om het vervolgens aan te snijden met scherpe vleesmessen met houten handvatten. Argentijnser dan dat wordt het niet.
→ Weetje: een parilla is de barbecue, het apparaat. Een asado is een barbecue, het evenement
3. Milanesa
Een soort schnitzel, maar dan anders. Een milanesa komt van de Italiaanse variant cotoletta alla milanese en is een dun gesneden runderfilet gepaneerd met broodkruimels. Milanesa is in allerlei varianten te verkrijgen, maar het lekkerst is ie gewoon plain of met een gebakken ei erbovenop, zoals ik hem at in een restaurantje in Buenos Aires. Maar het allertofst is wel om hem te eten bij een echte Argentijnse familie thuis, zoals ik in een ver verleden heul vaak deed.
4. Chipa
Bij elk tankstation, bij elke bakker, elke supermarkt en bij elk klein winkeltje in de stad kun je ze kopen: chipa. Een klein, droog kaasbroodje (of eigenlijk bolletje) dat eigenlijk zeker niet mijn persoonlijke favoriet is, maar de Argentijnen zijn er dol op. Als je in Buenos Aires naar het park gaat om maté te drinken, loop dan even bij een bakkertje naar binnen om een zakje chipa te kopen; zo ervaar je een typisch Argentijns middagje in het park. Leuk detail: ik at chipas ook in Rio de Janeiro!
5. Empanada
Misschien niet per se Argentijns, want empanadas worden in heel Zuid-Amerika en ook in Spanje en Portugal gegeten, maar toch noem ik ze. Het werkwoord empanar betekent letterlijk inwikkelen met brood; de vulling wordt omwikkeld met deegwaar en met een sierlijk randje dichtgevouwen. Het omhulsel is niet echt brood, maar wordt gemaakt van deeg (bloem, water, boter en eieren) en de vulling kan variëren van een gehaktmengsel tot een groentemengsel. Even bakken, frituren of in de oven en smullen maar! Een goeie, huisgemaakte empanada is echt heerlijk!
6. Torta de choclo
Choclo betekent mais en torta de choclo is een hartige taart met mais als hoofdbestanddeel. Als je googelt op dit gerecht, komen er honderdduizend verschillende recepten naar voren en ze zijn ongetwijfeld allemaal even lekker. Ik at torta de choclo vooral thuis en durf eigenlijk niet te zeggen of het veel voorkomt op menukaarten in restaurants, maar áls je hem spot, bestel hem dan, al is het maar als bijgerecht. Het is typisch Argentijns eten; ik heb het in andere Zuid-Amerikaanse landen niet gespot.
7. Sopa Paraguaya
Je hoeft er niet eens Spaans voor te spreken om op te merken dat de naam van dit gerecht misleidt. Sopa Paraguaya is namelijk niet typisch Argentijns, maar komt juist uit buurland Paraguay en de naam sopa doet vermoeden dat het hier gaat om een soep, maar niets is minder waar. Sopa Paraguaya is een soort maisbrood en komt dus uit Paraguay, maar op de grens met Paraguay, bijvoorbeeld in de provincie Misiones wordt het in Argentinië ook veel gegeten. Niet echt typisch Argentijns eten dus, maar als je in de provincie bent, bijvoorbeeld om de beroemde Iguazu watervallen te bezoeken, dan raad ik hem zeker aan.
8. Dulce de leche(!)
En dan over naar het zoete gedeelte en dan meteen met het allerlekkerste: dulce de leche! Als je het dulce de leche letterlijk vertaalt betekent het zoet van melk en dat klopt. Ook al smaakt het naar caramel, het heeft niets met gebrande suiker te maken, maar juist met melk. Dulce de leche maak je door gecondenseerde melk gedurende een langere tijd te verwarmen, waardoor de structuur van de gecondenseerde melk verandert in een zijdezachte, karamelkleurige pasta en ook daadwerkelijk naar caramel gaat smaken. In Argentinië vind je dulce de leche gewoon in het supermarktschap en het is heerlijk op een broodje, een pannenkoek of op koekjes (zie: hieronder). Riquisimo!
→ Tip: de lekkerste dulce de leche is van het merk La Serenisima, overigens niet op de foto hieronder
9. Alfajores
Over dulce de leche gesproken, de caramelcrème is inherent aan de lekkerste koekjes van Argentinië: alfajores! Een alfajor (spreek uit: alfagor) is een koekje of taart met twee buitenkanten van chocola en een zoete binnenkant, meestal dus dulce de leche. Het smaakt naar een chocoladekoekje of misschien wel naar chocola met vulling. Er zijn verschillende variaties en je snapt dat het helemaal niet erg is om ze allemaal te proberen. Niet alleen in Argentinië trouwens, in heel Zuid-Amerika en ook in Spanje (waar ze oorspronkelijk vandaan komen) worden ze gegeten.
10. Fernet Branca
En dan deze. Argentinië produceert jaarlijks zo’n 25 miljoen(!) liter Fernet Branca. Say what? Ik ken de drank alleen uit Argentinië, maar het schijnt van oorsprong een Italiaanse likeur te zijn. Het wordt onwijs veel gedronken in Argentinië en daarom is het inmiddels toch ook wel echt een Argentijnse drank. Fernet is gitzwart en smaakt een beetje naar Jägermeister, maar dan anders. Ben je in Argentinië en heb je een feestje of ben je op stap, bestel dan eens een Fernet Branca.
Meer Argentinië? Lees ook:
- ARGENTINIË | 13x waarom Argentinië op je bucketlist hoort
- PATAGONIË | De mooiste natuur ter wereld: 10x hoogtepunten in Patagonië
- PASSIEVOL BUENOS AIRES | 20x doen en zien in mijn lievelingsstad ter wereld
- PATAGONIË | Een boottocht over het Beaglekanaal
- → SOLO REIZEN DOOR ZUID-AMERIKA | Once in a lifetime ervaring (met tips!)
- FOTOBLOG | 50x puur en prachtig Patagonië