Wat te doen in Enschede? Al meer dan 200 artikelen geschreven over de meest uiteenlopende uithoeken van de wereld, maar tot nu toe heb ik nog geen woord gerept over de stad waar ik werd geboren. Hoog tijd dus. Want je verwacht het misschien niet, maar de grootste stad in het oosten van ons land bruist. Enschede heeft alles wat een toffe stedentrip nodig heeft. Van winkels, lokale boetiekjes, een dagmarkt, bruisende terrassen, het enige echte Grolsch bier en nog veel meer. Dit zijn een paar tips voor een dagje uit in Eanske, Enschede op z’n Twents.

TIP!
Begin je dagje Enschede met een fijne stadswandeling langs alle hoogtepunten

Laatste update: oktober 2023

 

ENSCHEDE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Maar hoe, wat, waar? Want wat is Enschede eigenlijk voor stad? Wat is er te doen en te zien? Waarom zou je hélemaal naar het verre oosten komen voor een citytrip of weekendje weg? Welnu, Enschede ligt in Twente, zo ongeveer op de Duitse grens en is de grootste stad van de provincie Overijssel, nog iets groter dan de hoofdstad Zwolle. Het heeft een rijke geschiedenis als textielstad en is vandaag de dag een levendige plek met een fijne binnenstad, veel evenementen, een universiteit (dus studenten) en ligt bovendien in de groene omgeving van het Twentse platteland.

 

Enschede, grootste stad van Twente

In dit artikel over Twente wordt een mooie samenvatting gegeven over de regio: mooie dorpen, lelijke steden. De drie Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede zijn industriesteden die in de oorlog zijn plat gebombardeerd en in de jaren ’50 en ’60 opnieuw zijn opgebouwd. Vooral Hengelo en Almelo zijn niet bepaald knap. Enschede komt er ietsje beter van af. De grootste stad van de drie heeft een mooi, ruim en gezellig centrum waar heel veel te doen is. De Twentse steden zijn dan misschien niet per se de aller mooiste, maar Enschede is wel de mooiste van de Twentse steden.

Ik reis veel en ben in best veel Nederlandse steden geweest. Als stedentrip of dagje weg. Pas een paar jaar geleden toen ik weer eens door de straten van Enschede struinde keek ik opeens met andere ogen naar de winkels, de straten en pleinen en ik dacht: het Enschede van nu doet echt niets onder voor andere Nederlandse steden. De Oude Markt is super gezellig, in de steegjes zitten leuke boetiekjes en restaurantjes, het barst er van de studenten, je kan er heerlijk uitgaan en ook nog eens superfijn shoppen. Enschede heeft alles! De stad heeft een bijzondere geschiedenis – van de gloriejaren in de textiel tot de vuurwerkramp – die hem zo anders maakt dan welke andere stad dan ook.

 

Enschede textielstad, een stukje geschiedenis

Wie Enschede zegt, zegt textiel. De huidige stad is ontstaan in de tijd waarin de textielindustrie floreerde. Rond 1300 kreeg Enschede al stadsrechten en de textielindustrie kwam in de 19e eeuw op gang. Enschede werd het centrum van textielproductie van Nederland. In dertig jaar tijd, tussen 1870 en 1900 vervijfvoudigde het bevolkingsaantal doordat mensen en masse in de textielfabrieken aan de slag gingen. 

De wijken rondom het centrum zoals Pathmos en Laares zijn echte volkswijken die zijn gebouwd voor de arbeiders in de fabrieken van toen. Ook het Volkspark werd in die tijd aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad plat gebombardeerd en in de jaren ’60 ging de textielindustrie definitief teloor. De fabrieken werden gesloopt of voor andere doeleinden gebruikt. In de Museumfabriek in de moderne wijk Roombeek vind je een deel van de nalatenschap van textielindustrie terug.

 

Omgeving Enschede

Dat Twente een natuurrijke en groene regio is, is denk ik wel bekend en laat Enschede daar nou middenin liggen. Mocht je de stad wel gezien hebben of klaar zijn met de drukte, pak dan de auto (of fiets!) en ontdek de omgeving. Omliggende dorpjes als Lonneker en Boekelo zijn echt de moeite waard, maar ook iets verder richting Haaksbergen of de andere kant op richting Oldenzaal en Ootmarsum. Alleen de groene omgeving is al heerlijk om doorheen te rijden of fietsen. Zo kun je je stedentrip Enschede combineren met een dagje in de natuur.

 

Wat te doen in Enschede?

14x bezienswaardigheden en hoogtepunten in de stad van het oosten

Maar wat is er dan te doen in Enschede? Waar moet je zijn? Wat mag je niet missen? Hotspots, parken, places to be? Ik ben geboren in Enschede en groeide op in een dorp in de buurt en kom mijn hele leven al graag in de stad. Hoewel ik er zelf nooit heb gewoond, komen vriendinnen van mij er vandaan of zijn er gaan wonen, dus ik durf wel te zeggen dat ik Enschede goed ken. Zet je schrap, dit zijn de leukste dingen om te doen in Enschede.

 

1. Strijk neer op een terras op de Oude Markt

De Oude Markt is het kloppende hart van Enschede. Het is er ongelooflijk gezellig en ligt heel centraal middenin de stad. De Grote Kerk is een behoorlijke eyecatcher en staat midden op het plein en rondom vind je een overload aan restaurants, cafés en super gezellige terrasjes. Op momenten dat er geen pandemie de wereld over raast is het altijd afgeladen druk. Wandel ergens naar binnen voor een kop koffie, strijk neer op een terras voor een biertje of ga lekker uit eten in een van de vele restaurants. Aan de Oude Markt is altijd wat te doen. 

→ Op zoek naar een café in Enschede? Lees het artikel van Pubhopper: 5 populaire cafés in Enschede

 

2. Ga shoppen op het van Heekplein

Mocht je naar Enschede komen om te winkelen dat hoef je niet verder dan het van Heekplein. Het is er nieuw, groot, koud en winderig en daardoor niet bepaald knap, maar is wel het centrale plein van de stad waar alle grote winkelketens zijn. Het van Heekplein an sich is niet bepaald een bezienswaardigheid, maar straatmuzikanten en winkelende mensen zorgen heus voor een beetje sfeer. Op zaterdag is het er het gezelligst door de drukte van de markt, maar bovenal is het van Heekplein de plek om te shoppen till you drop.

Weetje: van Heek is een Enschedese textielfamilie waarvan de mannen de grondleggers van de Enschedese textielindustrie waren.

 

3. Koop verse bloemen op de dagmarkt aan de Boulevard 1945

De markt op het van Heekplein is er alleen op zaterdag en dinsdag, maar ietsje verderop aan de Boulevard 1945 is het elke dag feest, euh markt. Wat vroeger een drukke, doorgaande weg was is nu een voetgangersstraat met pal in het midden een vaste markt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben dol op markten, dus op de Enschedese dagmarkt maakt mijn hart altijd een sprongetje. Aan weerszijden van de markt kun je overigens lekker shoppen en zelfs sushi eten.

 

4. Verdwaal in de kromme straatjes

De binnenstad van Enschede is een labyrint van straatjes en (soms lugubere) steegjes. Ook al ken ik de stad best goed, ik verdwaal er soms nog en dat vind ik best gênant. Leuke straatjes om doorheen te struinen voor leuke boetiekjes of de minder geijkte restaurants zijn de Korte Haaksbergerstraat, de Walstraat, Raadhuisstraat, Zuiderhagen, Noorderhagen, Pijpenstraat, Stadsgravenstraat, Bolwerkstraat en de Haverstraatpassage. Deze kromme straatjes die dwars door elkaar heen kronkelen maken de binnenstad zo typisch Enschedees. Haverstraatpassage

 

5. Maak een romantisch kiekje op het liefdesbankje

Instagramhotspot-spotters opgelet! Middenin Enschede staat een bankje en dat bankje is geel van kleur gedecoreerd met oranje bloemen en twee knalrode harten op de rugleuningen. Het is een kunstwerk gemaakt door Guusje Beverdam, staat er sinds 1996 en is sinds het bestaan van Instagram en heuse hotspot. Het is weliswaar een toeristische trekpleister, maar when in Enschede, strike a pose op het iconische liefdesbankje.liefdesbankje

 

6. Eet een ijsje van van der Poel op het Willem Wilminkplein

Het Wilminkplein in het centrum van Enschede is een fotogeniek plekje. De ingang van het Wilminktheater, het terras van Happy Italy en de in Twente wereldberoemde ijssalon Van der Poel komen samen op het pas in 2013 gemaakte plein dat strak en modern is. Koop een ijsje bij van der Poel en strijk neer op een van de vele bankjes op het plein. Je kan er goed mensen kijken en er ontstaan soms spontane ontmoetingen, maar pas wel op dat je uit de buurt blijft van het gespuis dat er soms ronddwaalt.

 

7. Ontdek de gedichten van Willem Wilmink

Willem Wilmink was een geboren en getogen Enschedese schrijver, dichter en zelfs zanger. Hij is een icoon voor Enschede. Zijn schrijfsels en gedichten hangen als eerbetoon aan hem door de hele stad aan gevels van panden, op straattegels, op posters langs de weg. Het plein van punt 6 is naar hem vernoemd, maar ook het theater aan het plein en dat geeft maar aan hoe groots zijn legacy is in Enschede.

 

8. Bewonder de herbouwde wijk Roombeek

Wist je nog? 13 mei 2000? Ik wel. Ik was weliswaar niet in Enschede die dag, maar ik was wel in de buurt. Van de enorme explosies kreeg ik niets mee, maar de gitzwarte wolken die vervolgens overdreven zag ik wel. Dachten we eerst nog dat ze enorme regenbuien bij zich droegen, al gauw kwamen we erachter dat het niet zomaar wolken waren. Het was de dag dat Enschede de geschiedenisboeken in ging. De wijk Roombeek was weggevaagd door een paar levensgevaarlijke en -eisende vuurwerkexplosies.

Anno nu is daar nog weinig van te zien. De voorheen armoedige wijk is in twintig jaar volledig heropgebouwd en hoe! Oud en nieuw, nostalgie en modern, geschiedenis en toekomst komen samen in de meest bijzondere wijk van Enschede: Roombeek. De vele architectonische hoogstandjes van nu gecombineerd met het tragiek van het verhaal van vroeger maken Roombeek echt een must om doorheen te dwalen tijdens een dagje Enschede.

 

9. Ga chillen in het Volkspark

Moe van het slenteren door de stad? Wandel dan nog even richting het Volkspark voorbij het treinstation waar je je benen kunt strekken en lekker kunt chillen. Het Volkspark Enschede is het oudste volkspark van Nederland en werd in de 19e eeuw aangelegd naar Engels voorbeeld en is zoals je je misschien kunt voorstellen een plaatje om doorheen te wandelen en uit te rusten. In het voor- en najaar is er kermis en in de zomer zijn er allerlei festivals en evenementen met als hoogtepunt in de zomer: festival In het Volkspark.

Loetje Enschede heeft in het voorjaar van 2021 haar deuren geopend in het Volkspark

 

10. Lik je vingers af in de Twentsche Foodhal

Bij het oude Polaroid-gebouw aan de Bothofstraat, op loopafstand van het centrum vind je de Twentsche Foodhal. Een grote hal met acht verschillende foodbooths die allemaal een andere keuken serveren. Indonesisch, vegetarisch, Italiaans, burgers, poke bowls; in de Twentsche foodhal kun je je hart ophalen, want alles is er. Of je nou alleen, met z’n tweeën of met een hele club komt, het kan allemaal. En het is er nog gezellig ook.

 

11. Bezienswaardigheid alarm: bewonder het Ei van Ko

Het Ei van Ko is een kunstwerk in de binnenstad van Enschede. Pal voor het stadhuis staat (of ligt) dit imposante kunstwerk dat in de vorm de plattegrond van Enschede uitbeeldt, inclusief voormalige stadsgrachten. Het kunstwerk is vernoemd naar burgemeester Ko Wierenga die ten tijde van de oplevering ervan de burgemeester van de stad was (1984). Nu is het vooral een centrale plek waar mensen elkaar ontmoeten, gaan zitten om even uit te rusten, een ijsje te eten of met het water te spelen.

 

12. Duik in de geschiedenis: Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek

Voor wie dacht dat alleen ons aller Amsterdam een Rijksmuseum heeft, komt bedrogen uit, want Enschede heeft er ook een. Weliswaar minder groot en spectaculair, maar er worden zeker ook oude meesters tentoongesteld. In het Rijksmuseum Twenthe zoals het museum officieel heet zijn verschillende collecties van verschillende kunstenaars te bewonderen.

In de Museumfabriek staat innovatie voorop. Het museum ontstond uit een fusie van een natuurhistorisch museum, een textielmuseum en een cultuurhistorische collectie. Het verhaal van de textiel is dus in de Museumfabriek te vinden (vandaar de naam fabriek), maar het is vooral een innovatief familiemuseum waar experimenteren voorop staat. De toekomst wordt gemaakt in de Museumfabriek.

 

13. Neem een rondleiding door de Grolschbrouwerij

Hij stond tot nog niet zo lang geleden middenin de wijk Roombeek en tijdens de vuurwerkramp is hij bewonderenswaardig overeind gebleven. Maar een paar jaar geleden is de Grolschbrouwerij toch verhuisd naar een nieuwe fabriek langs de A35. Grolsch is een biermerk dat geboren en getogen is in Enschede (of eigenlijk Groenlo dat destijds in 1615 Grolle heette) en heeft niet veel uitleg nodig. De pijpjes zijn bekend, maar de beugels meer dan beroemd in binnen- en buitenland. Er zijn verschillende tours en rondleidingen door de brouwerij te maken en dat is echt een must als je in Enschede bent, ook als niet per se van bier houdt. Twente, Enschede en Grolsch zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

14. Bezoek de Grolsch Veste van FC Twente

Last but definitely not least: ga naar de Grolsch Veste of nog beter: ga naar een voetbalwedstrijd van FC Twente. De Grolsch Veste staat er ‘pas’ sinds 1998 toen het het toenmalige Diekmanstadion verving. Eerste heette het het Arke-stadion, maar in 2008 werde de naam van het Enschedese bier eraan verbonden. In de Grolsch Veste passen na verbouwingen meer dan 30.000 mensen en die plaatsen zijn tijdens de thuiswedstrijden van FC Twente allemaal bezet door de lokale aanhangers. FC Twente is een begrip in de regio en daarom is de Grolsch Veste echt een bezoekje waard.

 

Hoe kom je in Enschede?

“Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede.”

Enschede ligt in het oosten van het land in de provincie Overijssel, vlakbij de Duitse grens en is dus vanuit veel plekken in Nederland behoorlijk ver. De afstand tussen Utrecht en Enschede is ongeveer 140 kilometer.

Kom je met de auto, dan gaat er een snelweg naar Enschede. Op de A1 richting het oosten neem je bij knooppunt Azelo de afslag naar de A35. De A35 eindigt in Enschede en gaat dan over in een Duitse snelweg. Ga je met de trein, dan gaan er intercity’s vanuit verschillende plekken in Nederland naar Enschede.

 

Waar eten in Enschede?

Je dagje of stedentrip Enschede wil je afsluiten met een hapje en een drankje, maar waar? Op de Oude Markt stikt het van de restaurants en gezelligheid en plekken als Brasserie de Kater, Sam Sam, Novi (Italiaans), Loev (nieuw!), Fabels, La Cubanita (tapas) en Paddy’s (tapas) zijn mijn persoonlijke favorieten. Om de hoek aan de Bolwerkstraat vind je Fellini (Italiaans), maar ook in de Walstraat en Korte Haaksbergerstraat vind je leuke, iets kleinere, knussere restaurantjes. 

Om te lunchen strijk ik meestal neer bij Stoet, ETN Saladebar, de Broodbode, Sam Sam, Frank & Charlie, Brasserie de Kater, Fellini, Moeke of Heel Bijzonder. Hou deze site in de gaten, ik schrijf gauw een artikel over leuke lunchplekken in Enschede.

→ Hou je van sushi? Dan móét je naar Tao aan de Deurningerstraat. Het is de beste sushi-toko van Oost-Nederland en misschien wel van de hele wereld, want my god, wat is de sushi van Tao heerlijk.

Andere sushirestaurants die all you can eat en iets betaalbaarder zijn, zijn Blue Sakura en Ginza.

PS: Stoet is het Twentse woord voor brood.

 

Overnachten in Enschede

Anders dan in andere grote steden stikt het in Enschede niet bepaald van de hotels, maar er zijn er heus een paar en die zijn ook goed. Maar! De stad ligt middenin de groene omgeving van Twente waar juist een boel B&B’s, kleinere hotels en andere accommodaties te vinden zijn en het is heel gemakkelijk uitwijken naar een omliggende plaats. Wil je toch liever in de stad overnachten (snap ik), dan zijn dit vijf aanraders om te overnachten in Enschede:

Lees ook: 10x leuke hotels in en om Enschede

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap