De Drei Zinnen zijn hét symbool van de Dolomieten in Italië als je het mij vraagt. Sowieso zijn de Dolomieten anders dan andere Europese bergketens; wat het precies is weet ik niet, maar ik herken het gebied met gemak. Het landschap van de Dolomieten is uniek, typisch, maar bovenal hartstikke prachtig. Je kunt er tientallen hikes doen en toen ik tijdens m’n roadtrip door Europa in Noord-Italië was, besloot ik te hiken bij de Drei Zinnen. Ze waren serieus een van de hoogtepunten van heel de reis, zó mooi is het er.

ALLES OVER MIJN EUROTRIP


 

Lees ook: Kust, steden, meren, bergen: 6x mooiste plekken in Noord-Italië

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

Hiken bij de Drei Zinnen door de prachtige Dolomieten in Italië

De Dolomieten liggen in Noord-Italië in de provincie Zuid-Tirol. Nu denk je bij de naam Tirol misschien meer aan Oostenrijk en dat makes sense. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog hoorde de provincie inderdaad bij Oostenrijk, of beter gezegd het Habsburgse rijk, maar het gebied werd toen toegewezen aan Italië. Dat ging overigens niet bepaald vreedzaam en het heeft nog tot 1972 geduurd voordat de Zuid-Tirolers een rustiger leven kregen.

Het enerverende verhaal van Zuid-Tirol vind je overal in de regio terug. Het is er niet typisch Italiaans, maar ook niet helemaal Oostenrijks. Je hoort en leest er meer Duits dan Italiaans, maar dat maakt dit stukje Italië juist zo uniek en de geschiedenis erachter maakt het extra bijzonder. Maar daar ga ik verder niet op in, want ik wil het over een klein onderdeel van het gebied hebben. In de Dolomieten staan namelijk drie bergmassieven en dat zijn de Drei Zinnen. En die zijn mooi! En je kan er naar toe! Er zijn verschillende meerdaagse wandelroutes en een deel van een van die routes gaat om de Drei Zinnen heen en kun je in een (halve) dag bewandelen.

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

Drei Zinnen Dolomieten / Tre Cime

De Drei Zinnen heten in het Italiaans Tre Cime en zijn drie bergmassieven die fier naast elkaar zusterlijk in het berglandschap staan te shinen. Een moetje om te bezoeken als je in de buurt, in de regio of iets breder gezien in Noord-Italië bent. Zelfs vanuit Venetië of de Italiaanse meren of Verona kun je een uitstapje maken naar dit wonderschone gebied. Rij ‘s ochtends op tijd weg, pak je wandelschoenen in en ga lekker een dagje hiken. Dat kan zelfs met het hele gezin, want het zwaarteniveau is gemiddeld, de afstand is bijna 10 kilometer, je klimt iets meer dan 450 meter (en die daal je ook weer af) en de uitzichten zijn werkelijk fenomenaal.

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

Drei Zinnen wandeling

De wandeling is in een paar uurtjes te voltooien, zelfs als je het rustig aan doet. Het wandelpad loopt om de drie bergmassieven heen en de route wordt aangegeven op wegwijzerbordjes en grotere borden langs de route. In het gebied staan allerlei berghutten (rifugios of Hütten) en je passeert er onderweg een aantal. De wandeling begint bij Rifugio Auronzo, gaat naar Rifugio Lavaredo en dan naar de Dreizinnenhütte die ongeveer op de helft ligt en recht tegenover de Drei Zinnen.

Rifugio betekent berghut

De wandeling begint met wandelpad 101 (sentiero 101) en loopt van Rifugio Auronzo via Rifugio Lavaredo naar de Dreizinnenhütte. Voorbij de Dreizinnenhütte ga je verder op wandelpad 105 (sentiero 105) om door het dal voor de enorme Zinnen langs de andere kant richting het het begin (Auronzo) te gaan.

Drei Zinnen wandelroute

 

Drei Zinnen wandeling samengevat:

Afstand: ongeveer 10 kilometer
Hoogtemeters: 470 meter
Niveau: gemiddeld
Conditie: gemiddeld
Duur: drie tot vijf uur (afhankelijk van hoe snel je wandelt en of je tussendoor vaak stopt voor bijvoorbeeld de lunch).

Wandelen Drei Zinnen

 

ROUTE WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

Auto geparkeerd? Rugzakje gevuld met water en een paar snacks? Wandelschoenen aan? Mooi. Dan kunnen we beginnen. Rifugio Auronzo is het startpunt van de wandeling. Heb je niets te eten bij je, dan geen zorgen, want in de rifugio kun je van alles kopen. Ga ook nog even naar het toilet voordat je aan de wandeling begint. Het kan er druk zijn, dus als je geen reden hebt om er te blijven, zou ik lekker beginnen met wandelen. Je zult er niet alleen zijn, dus volg gewoon de rest en het pad vind je vanzelf.

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

→ Etappe 1: Rifugio Auronzo – Rifugio Lavaredo (Lavaredohütte)

Het eerste deel van de wandeling is tussen twee berghutten. Van Auronzo loop je via wandelpad 101 richting Lavaredo en na een minuut of tien heb je de Zinnen al meteen in beeld. Je loopt als het ware achter ze langs en merkt al meteen hoe overweldigend groot ze zijn. Maar niet alleen de achterkant van de drie massieven zijn mooi; op elk punt van het wandelpad is het uitzicht in elke richting fantastisch. En terwijl je Auronzo steeds kleiner ziet worden tot hij nog maar een tiny hutje lijkt, komt Lavaredo steeds dichterbij.

Bij Lavaredo kun je eventueel lunchen, maar ik zou wachten tot de volgende berghut, de Dreizinnenhütte, want het uitzicht is daar nog veel beter.

Auronzo

Rifugio Auronzo

Het begin van wandelpad 101

Magnifiek uitzicht vanaf het wandelpad achter de Drei Zinnen

Rifugio Aurenzo

Rifugio Auronzo in de verte

De achterkant van de Zinnen zijn al indrukwekkend

De zijkant van de Drei Zinnen

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

→ Etappe 2: Rifugio Lavaredo – Dreizinnenhütte

Als je Lavadero voorbij loopt wandel je om de Drei Zinnen massieven heen. Je ziet de ketens nu vanaf de zijkant en ook dat is superindrukwekkend. Je kan eventueel een stukje omhoog klimmen om dichterbij te komen om ze wat beter te kunnen zien. Vervolgens loop je verder richting de Dreizinnenhütte. Soms loop je omhoog en op andere momenten is het weer vrij vlak. Feit is dat de uitzichten in het dal, op de Drei Zinnen, maar ook op de andere bergketens in de omgeving geweldig zijn. Om de minuut wil je stoppen om de omgeving in je op te nemen en foto’s te maken en mijn advies is: doe dat vooral!

Laveredo Drei Zinnen

Rifugio Lavaredo

Rifugio Lavaredo

Rifugio Lavaredo in het dal

Zijaanzicht van de Drei Zinnen

Drei Zinnen zicht

Zicht op de Drei Zinnen op weg naar de volgende Hütte

Wandelpad Drei Zinnen Dolomieten

Het wandelpad. Pas als je hem voorbij bent zie je hoe imposant je route was

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

→ Dreizinnenhütte

Bij de Dreizinnenhütte ben je ongeveer op de helft en hier moet je echt even stoppen en een pauze inlassen. Het terras bij de hut (rifugio) is zo heerlijk dat je er echt even de tijd moet nemen om te genieten van het moment. Als je geluk hebt schijnt er een zonnetje en omdat de hut pál tegenover de massieven staat, is het uitzicht werkelijk fenomenaal. Maar ook heb je vanaf hier zicht op andere bergen die om de Zinnen heen staan. Mijn god, als ik er zo over schrijf, dan wil ik eigenlijk gewoon meteen weer terug. De frisse berglucht, een zonnetje op mijn snoet en gewoon zitten en genieten. Heerlijk!

Dreizinnenhütte

Dreizinnenhütte

Uitzicht Drei Zinnen

Uitzicht op de Drei Zinnen vanaf de Dreizinnenhütte. De allermooiste plek om te lunchen of een biertje te drinken.

Uitrusten wandelen Dolomieten

Uitrusten bij de Dreizinnenhütte

Dreizinnenhütte Dolomieten

De Dreizinnenhütte in het berglandschap. Wát prachtig!

Kapelletje Dolomieten

Je kan nog even een kruisje slaan in het kapelletje

Drei Zinnen bergmeer

Een heerlijk meertje aan de voet van de Drei Zinnen

Bewegwijzering Dolomieten

De bewegwijzering is heel duidelijk. Verdwalen is onmogelijk

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

→ Etappe 3: Dreizinnenhütte – Rifugio Auronzo

In de derde etappe gaan we alweer richting het startpunt, maar uiteraard via de andere kant dan van waar we gekomen waren. Wandelpad 105 leid je vanaf de Dreizinnenhütte door het dal eerst richting de drie massieven om er daarna voorlangs verder te gaan. Deze Langealm is redelijk gemakkelijk te bewandelen, hoewel je wel af en toe een beetje moet klimmen en klauteren en moet oppassen waar je je voeten zet. Na deze alm komt er een flink steil pad omhoog waar geen omheining omheen zit wat het meest tricky deel van de complete hike is. Het stuk is behoorlijk steil en omdat je je nergens aan kunt vastpakken, is het op sommige punten behoorlijk eng.

Maar voor je het weet ben je de Zinnen helemaal gepasseerd. Je merkt dat je de bocht maakt, je wandelt langs nog een berghut (Malga Langalm) en na nog een kwartier op en af wandelen door weilanden zie je Rifugio Auronzo en de parkeerplaats alweer in beeld. Joehoe, je hebt het gehaald!

Drei Zinnen landschap

Het landschap tijdens de laatste alm/etappe

Omgeving Dolomieten

Wat een landschap, het lijkt wel onaards

Tre Cime

Al bijna voorbij de Drei Zinnen

Route Drei Zinnen

Nog meer bewegwijzering

Dolomieten

Het landschap is prachtig

omgeving Drei Zinnen

Als je de koebellen hoort, weet je dat je er bijna bent

Dolomieten Auronzo parkeerplaats

Gehaald! Rifugio Auronzo en de parkeerplaats zijn weer in beeld (zoek de Citroën C1)

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

Hoe kom je bij de Drei Zinnen?

De Drei Zinnen liggen in de Dolomieten in Noord-Italië. Dichtstbijzijnde vliegveld is Milaan.

Ben je met de auto, dan kun je je navigatie instellen op Rifugio Auronzo. Dit is een berghut op 2333 meter hoogte en is het beginpunt van je wandeling. Over een prachtige bergweg slinger je je weg naar boven en alleen dat is al een toffe ervaring. Ergens onderweg omhoog betaal je de tol van maar liefst 30 euro (2018), hoewel je er ook voor kan kiezen om vanaf dat punt met een bus verder te gaan. Toch zou ik aanraden om te betalen, want aan het einde van de hike ben je blij dat je in je eigen bolide weer terug kunt en je niet op een bus hoeft te wachten.

 

WANDELEN BIJ DE DREI ZINNEN

Meer informatie over wandelen bij de Drei Zinnen en de Dolomieten:

  • De Drei Zinnen is maar een klein (maar fantastisch) deel van de Dolomieten. Je kan nog veel meer wandelingen, hikes en activiteiten in de omgeving doen. Of je kan bijvoorbeeld deze route als onderdeel van een grotere meerdaagse hike doen. In de berghutten/rifugio’s kun je slapen, maar ik weet niet precies hoe dat in zijn werk gaat;
  • Hier vind je de Drei Zinnen op Google Maps;
  • Een van de andere schitterende hikes in de Dolomieten is bij de Cinque Torri. Ook hier ga je van berghut naar berghut. Diana van reisblog Stripe Away schreef over haar wandeling bij Cinque Torri;
  • Een ander prachtig gebied in de Dolomieten om te wandelen is de Alta Badia. Anne van reisblog Dit is Anne schreef over wandelen in Alta Badia;
  • Meer inspiratie over wandelen in de Dolomieten? Marcella schreef over alle te gekke bergpassen in de Dolomieten (met hele mooie foto’s!);
  • De omgeving van de Drei Zinnen Dolomieten is in augustus behoorlijk druk en dus is het aan te raden om je reis op tijd te regelen. Reis je alleen? Dan pas je vaak nog wel ergens tussen;
  • De wandeling maakte ik in de zomer. In de winter kun je er skiën!
  • Je kunt vanaf Nederland vliegen naar Noord-Italië. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Milaan. Van daaruit kun je met de auto richting de Dolomieten;
  • Auto huren? Dat doe je het best bij Sunny Cars.

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap