Afgelopen mei was ik in het Italiaanse Toscane en in Siena kocht ik een formidabel ijsje in een ijssalon vlakbij de Piazza del Campo. De bak met drie ‘bolletjes’ van het romigste ijs ooit kostte acht euro en het vulde zó dat ik hem niet eens op kreeg. Het lekkerste ijs van Europa komt toch echt uit Italië, concludeerde ik, het komt er immers ook vandaan, dacht ik. Maar… little did I know.

 

 

LEKKERSTE IJS VAN EUROPA 2017

Gelato World Tour wedstrijd: de IJskuip Denekamp!

Totdat het in het nieuws kwam had ik er geen idee van dat er iets dergelijks als ijswedstrijden worden gehouden, laat staan dat ik wist dat dat zelfs op Europees niveau gebeurde. Dat een Nederlandse ijsmaker voor een plek in de wedstrijd in aanmerking zou komen, is misschien nog wel ergens denkbaar, maar dat ie er met de beker vandoor zou gaan, is al iets minder aannemelijk.  Dat de winnaar dan uiteindelijk iemand uit mijn eigen dorp zou zijn, een dorp dat bijna niemand kent – in Nederland niet en daarbuiten al helemáál niet – dat had ik niet kunnen bedenken toen ik het bakje met nog een bodempje ijs in een prullenbak in een van Siena’s authentieke steegjes gooide.

Maar toen. Opeens was het groot nieuws. Begon zelfs Beau tijdens RTL Summer Night plotseling over Dééjnekamp en stond de eigenaar van de Ijskuip bij hem voor z’n deur ijsjes uit te delen. Hij vertelde dat hij de European challenge van de Gelato World Tour in het Italiaanse Bologna had gewonnen en was daar overduidelijk hartstikke trots op. Zijn Twentsiliaans ijs is uitgeroepen tot lekkerste ijs van Europa en zijn eerste prijs levert hem een plek op voor de race naar de wereldtitel in september. Hoe tof!

 

Lekkerste ijs Europa: de Ijskuip Denekamp

Gênant detail: tot de winst in Bologna was ik nog nooit bij de IJskuip geweest. Ik ben echt dol op ijs, maar ik ben niet zo vaak thuis waardoor dit soort dingen vaak straal langs me heen gaan. Ik heb me laten vertellen dat het ijs wordt gemaakt van de melk van de Jersey-koeien die in het weiland achter de boerderij grazen. Om het ijs op smaak te brengen worden ook verse, lokale producten gebruikt van telers in de buurt. Echt een Denekampse lekkernij dus!

 

Hoe kom je bij de Ijskuip?

De IJskuip ligt dus in Denekamp, of eigenlijk aan de rand van het dorp. Weet je niet waar Denekamp ligt, dan ben je vast niet de enige. Google het even en dan zie je meteen waarom je niet wist waar het ligt. Mocht je toevallig in de buurt zijn, ga dan sowieso even langs, want het is wel echt de moeite. Als je voorbij Denekamp richting Duitsland rijdt vind je de Schotbroekweg en eenmaal de bocht om langs het kanaal zie je de vlaggen van de IJskuip al wapperen. Kan niet missen, ook al is de IJskuip vanaf de grote weg niet meteen goed te zien.

 

Meer Twente? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER TWENTE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap