Een zonnebril, zonnebrandcrème en een dikke jas zijn geen overbodige luxe wanneer je besluit de een na grootste zoutvlakte ter wereld te bezoeken. Salar de Uyuni is niet alleen groots, weids en spierwit, de zoutvlakte ligt ook bizar hoog. Op 3600 meter boven de zeespiegel diep in het binnenland van Bolivia vind je een oneindige witte vlakte van meer dan 10.000 km² van alleen maar zout. Een plek waar het overdag warm is, omdat de zon fel schijnt en keihard weerkaatst door het zout, maar waar het ’s nachts vriezend koud kan worden met temperaturen ver onder nul.

 

SALAR DE UYUNI BOLIVIA

De een na grootste zoutvlakte ter wereld

Salar de Uyuni is de allergrootste highlight van Bolivia en niet zonder reden. De plek is enorm speciaal en ook al zijn er andere zoutvlaktes op onze aardbol te vinden, op een na is er geen enkele is zo groot als de vlakte in Bolivia. Op een paar kilometer van de plaats Uyuni merk je al rijdend dat het bruine woestijnachtige zandlandschap steeds lichter van kleur wordt tot het moment dat er geen zand meer te bekennen is en je ogen alleen nog maar wit constateren. Het reflecterende zonlicht doet bijna pijn aan je ogen, dus een goede zonnebril is zeker geen overbodige luxe.

De zoutvlakte is de een na grootste ter wereld en lijkt een natuurwonder van moeder aarde, maar als je uitgelegd krijgt hoe Salar de Uyuni is ontstaan, sta je meteen weer met beide benen op de zoutige grond. Natuurlijk is het knap werk van onze planeet, maar het is door de jaren heen vanzelf zo gevormd. Het water waar het zout ooit onderdeel van was, waarschijnlijk tienduizenden jaren geleden, is ooit verdampt en het zout is op een enorm oppervlakte achtergebleven.

Maar over welk water hebben we het dan? In de prehistorie lag er op de plek van de zoutvlakte een meer. Het meer is opgedroogd en er zijn op twee plekken andere meren ontstaan. Op de droge plekken, dus waar al het water is verdampt, ontstonden de zoutvlaktes. Het gaat hier dus niet om zoetwatermeren en het kan dus zomaar zijn dat het oorspronkelijke meer aan zee heeft gelegen. Sterker nog, bij het stadje Uyuni ligt tussen alle zandkorrels koraal op de grond. De aarde, de grond, het oppervlakte is ongemerkt constant in beweging en ook ons klimaat is constant in verandering, waardoor in een periode van duizenden of zelfs miljoenen jaren dit soort dingen ontstaan. Boeiend, niewaar?Salar de Uyuni Bolivia

 

Salar de Uyuni

Het begin van Salar de Uyuni ligt op maar 40 kilometer van het plaatsje Uyuni. De omgeving van Uyuni is woestijnachtig. En de zoutvlakte ligt in feite dus middenin de woestijn. Vanuit Uyuni worden er meerdere tours georganiseerd om de vlakte te bezoeken. Er zijn geen wegen aangelegd op de zoutvlakte, dus tourguides hebben altijd een kompas en navigatie bij zich om zich te oriënteren.

De bodem van zout is letterlijk maar 30 centimeter diep. Onder al het zout ligt water. Met een soort boor boor je zo door het oppervlak heen en voor je het weet ontstaat er een gat en eromheen een wak. Onder de rand van het oppervlak vind je vlijmscherpe zoutkristallen. De kristallen schitteren in je ogen en het leuke is dat je ze gewoon mee mag nemen. Ook al zijn ze prachtig en allemaal perfect vierkant, ze zijn niets waard. Het is gewoon zout wat je in je handen hebt.

Ondanks dat het oppervlak zo dun is, rijden er elke dag af en aan jeeps over de vlakte. Als je ziet hoe dun de laag zout is kun je je niet voorstellen dat je er zonder problemen overheen kunt lopen en springen. Het zout breekt niet, het kraakt zelfs niet. Het is duidelijk geen sneeuw of ijs, het is vele malen steviger dan dat. Er zijn zelfs hotels en hostels gebouwd van zout waar geen baksteen aan te pas is gekomen.

Salar de Uyuni BoliviaSalar de Uyuni Bolivia

 

Toerisme bij Salar de Uyuni

Ondertussen doet de toeristensector in Bolivia het steeds beter. Hoewel ik geen aantallen weet, komen er steeds meer toeristen naar Bolivia. En dat is goed, want ondanks dat het land zeker geen onontdekte plek meer is, is het nog steeds een van de armste landen ter wereld. De woestijn, die onderdeel is van de grote Atacama-woestijn die vooral bekend is in Chili, is niet zomaar een woestijn. Het is een enorm hoge, droge plek met zelfs hoogtes tot 5000 meter en er zijn onder andere bizar mooie lagunes en niet gemonitorde actieve vulkanen. Het landschap in het zuidwesten van Bolivia is een van de mooiste landschappen ter wereld.

Ondanks dat Salar de Uyuni niet ver van de evenaar ligt, kan het er door de enorme hoogtes bizar koud worden. Ga je naar deze unieke plek, neem dan een dikke trui, wollen sokken en een winterjas mee. Hoewel je overdag in een t-shirtje kan rondlopen, vriezen ’s nachts je tenen er bijna af. De omgeving van Salar de Uyuni in het zuidwesten van Bolivia heeft daardoor alles. Uitgestrekte landschappen, bergen, vulkanen, lagunes met prachtige flamingo’s, ellenlange woestijn en de een na grootste zoutvlakte ter wereld. Ben je in Zuid-Amerika, dan mag je Bolivia de Salar de Uyuni in het bijzonder écht niet overslaan. Wat een ervaring!

Salar de Uyuni Bolivia

 

Meer over Salar de Uyuni

  • Je kan op eigen houtje naar de zoutvlakte, maar dat raad ik je af. Het is lastig oriënteren zonder wegen;
  • Er gaan verschillende tours naar Salar de Uyuni. Je kan in een dag gaan en dan zie je alleen de zoutvlakte, wat natuurlijk enorm indrukwekkend is. Toch adviseer ik om de driedaagse tour te doen, want tijdens deze tour zie je veel meer van de omgeving, waaronder de woestijn, verschillende bijna groene lagunes, vulkanen en flamingo’s;
  • Tours zijn in Uyuni te boeken, maar ook bijvoorbeeld in La Paz, zoals ik deed. Bij elk hostel en hotel is een touroperator te vinden die alles voor je kan regelen en anders zijn er ook touroperators in het centrum van beide plaatsen te vinden;
  • Uyuni is een stadje en uitvalsbasis voor de tour. Uyuni is ooit opgericht als treinstation en is uitgegroeid tot een stadje door de arbeiders op de trein en op het treinstation.

 

Meer Bolivia? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER BOLIVIA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap