Maar! Niet voordat 2019 eerst weer gaat rocken als nooit tevoren en 2018 doet verbleken. O nee, dat gaat niet, want 2018 was in alle opzichten een bizar mooi, geweldig en fantastisch jaar, dus overtreffen lukt nooit en om heel eerlijk te zijn hoeft dat ook niet. Er stond zoveel op z’n kop en er gebeurden zoveel knotsgekke dingen, dat ik eerlijk waar geloof dat als je meerdere tweeduizendachttiens zoals de mijne zou meemaken in je leven, je net zo knotsgek zou worden als het jaar zelf. Maar goed, dit zijn mijn reisplannen 2019.

 

 

REISPLANNEN 2019

Afijn. Genoeg over 2018. Want de blik gaat vooruit, of in ieder op het hier en nu, want dat is natuurlijk het enige dat er is en dus ook het enige dat telt. En het hier en nu is 2019 en ik ga jullie vertellen wat mijn plannen voor dit jaar zijn. Jullie weten inmiddels ook dat mijn plannen vaak kunnen wijzigen, of in ieder geval wat de details en de uitvoering ervan betreft, maar in grote lijnen heb ik toch al wel in beeld hoe het jaar eruit moet gaan zien en wat ik allemaal wil gaan doen en ondernemen.

Zo blijf ik – heel verrassend – nog fijn een tijdje reizen. Ik hou d’r van en hoewel het vuur waarmee ik vorig jaar aan de Grote Reis richting Zuid-Amerika vertrok wel enigszins gedoofd is (laten we zeggen dat het van een enórme steekvlam naar een heel fijn brandend nog steeds groot vuurtje is gegaan), het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus blijf ik reizen. En daarmee is meteen de grote vraag der vragen beantwoord die zo ongeveer dagelijks op me af wordt gevuurd: wat zijn je plannen?

Reizen dus. Want dat is toch wel echt een van de meest levensverrijkende dingen die er zijn en hoewel ik helemaal niet hou van zulke zoete termen is het dat toch echt. Hoe vaag die term ook mag klinken, op het moment dat je iets doet dat compleet buiten je comfort zone ligt en 180 graden recht uit je hart komt, pas dan kun je betekenis geven aan die term en ik ben blij en dankbaar het lef te hebben om dergelijke keuzes te maken. Maar goed, voordat we helemaal in katzwijm zwelgen, hier komen mijn plannen voor 2019.

 

Midden-Amerika

Afgelopen jaar vertrok ik maar liefst twee keer naar Zuid-Amerika en bezocht ik in totaal zes landen in dit enerverende werelddeel, in 2019 ga ik naar Midden-Amerika. Van het vasteland van Midden-Amerika ken ik alleen Costa Rica en het is alweer acht jaar geleden dat ik daar was en verder is het vooral veel Caribische eilandjes die ik bezocht, van de ABC’s tot Barbados en Bermuda.

Deze reis begin ik in Mexico – en ik vertrek dinsdag al! – en ga dan in zo’n vijf weken tijd via Belize naar Guatemala. Niet dat ik van plan ben om na vijf weken alweer naar Nederland te komen (het is dan nog niet eens lénte joh), maar wat ik na Guatemala ga doen is nog een verrassing, ook voor mezelf. Honduras, El Salvador, Nicaragua… de landen trekken me zeker wel, maar mijn idee ervan zoals het nu is, lijkt het me vooral veel van hetzelfde. Jungles, vulkanen, inheemse volken, back to basic en stranden en hoewel dat natuurlijk schitterend en prachtig is, ben ik misschien wel toe aan een plek die iets geavanceerder en meer 2019 is.

Hoe het ook zij, hoe het ook gaat worden, eind maart móét ik terug zijn. Nu zou je denken dat tijd nooit een issue is, en dat is het doorgaans ook niet, maar dat is het in dit geval wel. En dat komt omdat ik ná deze reis alweer de volgende heb gepland en voor die reis ben ik niet zo heel flexibel, ook al duurt ie maar een week.

 

Nomad Cruise – Europese editie

Want begin april ga ik namelijk een cruise maken en niet zomaar een cruise. De term cruise associeer ik op een of andere manier altijd met senioren (die bulken van het geld) en die zich een week lang in de watten laten leggen op het schip en nauwelijks interesse hebben voor de plekken waar ze aanmeren. Onterecht, dat weet ik heus ook wel, maar cruisen is nou eenmaal niet iets wat ik mezelf gauw zie doen, omdat het gewoon lang niet avontuurlijk genoeg is.

Maar goed, zo’n cruise wordt het dus niet. Nee, het wordt zelfs een heuse workation. Een wat? Een werkvakantie. Van Gran Canaria via Tenerife, Lanzarote, Casablanca en Cadiz naar Lissabon. Het is natuurlijk wel een beetje vakantie op zo’n boot, maar het is niet mijn bedoeling om hele dagen in bikini bij het zwembad te liggen. Het zal heus eens gebeuren, maar mijn doel is juist om veel te leren en op te steken van de mensen aan boord.

De cruise wordt namelijk georganiseerd voor en door mensen die locatie-onafhankelijk leven en werken of die wens hebben. En hoewel ik de term digital nomad een veel te hippe Instagram-term vind en dan vooral voor mensen die minstens tien jaar jonger zijn dan ik, de levensstijl van een digitale nomade spreekt mij wél enorm aan. Leven en werken op een locatie-onafhankelijke basis dus. Ik snák naar ervaringsdeskundigen die al zo’n leven leiden, hoewel ik zelf ook al aardig in de buurt kom en snák ernaar hun verhalen en ervaringen te horen. Begin april dus.

 

Amsterdam

Eind april ben ik dan terug in Nederland en dat is wat mij betreft meteen de mooiste tijd van het jaar om in den lande te zijn. Want het is dan voorjaar! Lente! En dus bedacht ik mij dat ik in die periode lekker in Nederland blijf. Gewoon om van de lente te genieten, de bloemetjes, de vogeltjes, het zonnetje, de lange dagen, ik hou ervan en ondanks dat ik eerst nog heel wat zon ga meepakken voordat het zover is, kijk ik er echt al naar uit. En dus popte de vraag op: Maar waar ga ik dan wonen? En op het moment dat je die vraag écht stelt, wordt er meteen actie ondernomen en komt er eigenlijk vrijwel direct een antwoord: Amsterdam natuurlijk!

Want hoe leuk is Amsterdam? Los van alle bezienswaardigheden in de stad waar ik dan ruimschoots de tijd voor heb om te exploren, zie ik er vooral naar uit om het leven er te voelen. Om te ervaren hoe het is om in onze hoofdstad te wonen en dan ook nog op een plek redelijk dicht bij het centrum. In de drukte, de hectiek en af en toe heerlijke chaos. Altijd al wilde ik eens in Amsterdam wonen, maar deed het nooit en nu ga ik het dus wel gewoon doen.

Omdat ik natuurlijk veel reis en op heul veul verschillende plekken en in grote steden kom, zal het niet wereldschokkend zijn verwacht ik, maar hoe leuk is het om een paar weken te vertoeven in de anonimiteit van de grote stad. Hoewel ik eerst nog naar het Amerikaanse continent en op cruise ga en zoveel reisplannen 2019 heb, kijk ik voor dit jaar misschien nog wel het állermeest uit naar Amsterdam. Gek hè?

 

Transmongolië Express

En dan, wanneer het halverwege juni is en mijn zevenendertigste verjaardag achter de rug is, vertrek ik weer. Maar deze keer niet naar links, deze keer ga ik rechtsaf. En deze keer niet met een vliegtuig, nee deze keer ga ik met de trein. Een langverwachte treinreis die me helemaal naar China gaat brengen. De bedoeling is om in Hengelo al op de trein te stappen en via Berlijn, Gdansk, Minsk, Riga en St. Petersburg naar Moskou te gaan om daar de langste treinrit ter wereld te pakken.

En dat is de Transmongolië Express, een aftakking van de Transsiberië Express. Hij is iets korter en heeft een iets andere route dan de officiële, maar het lijkt me leuker om in Beijing uit te komen dan ergens in een Russisch woud. Bovendien gaat deze route dus door Mongolië en dat is natuurlijk een onwijs toffe aanvulling op deze te gekke treinreis. Hij duurt zolang als je hem laat duren; dat betekent dat je onderweg bij de stations kunt uitstappen en een paar dagen later weer kunt opstappen en zo kun je de reis helemaal naar wens invullen.

De voorbereidingen ga ik treffen tijdens mijn weken in Amsterdam, want er moet heel wat geregeld worden om zo’n reis te kunnen maken. Visa, geldkwesties, maar ook de reis an sich. Want waar stap ik uit? En wanneer stap ik dan weer in? En heb ik dan nog tijd over voor meer Azië? Vietnam? Cambodja? Tibet? Joh, ik heb nu nog geen flauw idee, maar dat komt állemaal goed. Eind augustus ben ik van plan terug te komen. Het einde van de zomer is dan alweer in zicht en dan is er nog maar een kwartaal over.Reisplannen 2019

Maar daar wil ik nog láng niet aan denken, want eerst gaan er dus weer geweldige, fenomenale en fantástische dingen gebeuren en dan heb ik het nog niet eens gehad over de reis die in mijzelf aan het happenen is. En dat is er eentje die ik zo een, twee, drie niet even kan vertellen, want het is groot en huge en ik ben dingen aan het manifesteren voor mezelf en voor mijn leven die ik uiteraard met jullie ga delen als het eenmaal allemaal tastbaar is geworden.

Dus. 2019 zoals ik het nu voor me zie, mijn reisplannen zoals ze moeten gaan worden in a nutshell. En tussendoor blijf ik bouwen aan mijn blog, ben ik bezig met het opzetten van mijn bedrijf (ja, echt!) en blijf ik schrijven en manifesteren, zodat ik ook daadwerkelijk mijn leven op deze manier kan blijven leven.

 

Tot slot

Dit zijn m’n reisplannen 2019. En dan tot slot: hebben jullie tips of adviezen over de bestemmingen die ik dit jaar ga aandoen? Willen jullie die dan als de wiedeweerga met mij delen? Het gaat dan vooral om Mexico, Guatemala, Belize, de Canarische eilanden, Mongolië, China en Tibet. Of woon je in Amsterdam en ken je de stad goed en wil je me ergens in mei een dagje op sleeptouw nemen? Me laten leiden is ook wel eens fijn, dus ik hou me aanbevolen!

En dan helemaal tot slot: Wat zijn JULLIE (reis)plannen voor 2019?

 

Inspiratie over reizen in 2019? Lees ook:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap