Lonely Planet best in travel 2019: De Lonely Planet komt elk jaar met een lijst met tien bestemmingen die je niet mag missen om uiteenlopende redenen. Er worden lijsten gemaakt van tien landen, tien steden, tien regio’s en tien best in value bestemmingen. Vooral de landenlijst vind ik elk jaar heul interessant. Niet alleen omdat ik nieuwsgierig ben om wélke landen het gaat, maar vooral ook waaróm ze in de top 10 staan. Met veel zorg stelt de Lonely Planet de lijst elk jaar samen en ik vat hem even kort samen hier op mijn blog.

 

LONELY PLANET BEST IN TRAVEL 2019

De top 10 van landen die je in 2019 zou moeten bezoeken wordt samengesteld door experts van Lonely Planet en zo wordt de best in travel lijst samengesteld. Maar hoe komt een land nou in die lijst? Welnu, er wordt gekeken naar de status van het land, overheden, ontwikkelingen, staatkundige verhoudingen en de mate waarin het land aantrekkelijk is voor (buitengewoon) toerisme. Hier komt de top 10 van landen van de Lonely Planet best in travel voor 2019.

 

10. Belize

Als ik aan Belize denk, dan denk ik aan helderblauw water, parelwitte stranden en wuivende groene palmbomen. Dit landje in Midden-Amerika staat zó hoog op mijn bucketlist dat ie er bijna van af dondert. Sowieso de hele strook van Midden-Amerika staat te popelen om door mij ontdekt te worden en aangezien ik momenteel een sabbatical heb, kan ik deze regio in 2019 misschien meepakken. Waarom Belize in de lijst staat, weliswaar op de laatste plaats? De regering is druk bezig met allerlei natuurrijke dingen, waaronder het aanleggen van eco-resorts om meer toerisme aan te trekken. Ik was sowieso al overtuigd. Jullie?

 

9. Sao Tomé & Principe

Goed. Dan denk je dat je de wereld kent. Sao Tomé & Principe. Het klinkt Frans, exotisch en tegelijkertijd als een eilandengroep. Ik had er wel eens van gehoord, maar tot ik zonet Google Maps erbij pakte, kon ik het niet aanwijzen op de kaart. Erg hè? De twee eilanden liggen dus voor de Afrikaanse kust, naast Gabon en dát wist ik dan wel weer te liggen. West-Afrika dus. De eilanden schijnen met ongekende natuurlijke schoonheid overgoten te zijn met groene oerwoudbossen en parelwitte stranden. Ze hebben alles dus, Sao Tomé & Principe. Ga jij erheen komend jaar?

 

8. Wit-Rusland

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland. Omdat ik al tijden plannen heb om de Transmongolië Express te gaan doen en zelfs met de trein richting Moskou te gaan, zou ik door steden als Minsk en dus Wit-Rusland komen. Omdat ik deze reis maar blijf uitstellen is het er nog niet van gekomen, maar ik ga ervan uit dat het in 2019 gaat gebeuren. Waarom het land in de lijst voor 2019 staat? De European Games staan gepland voor komend jaar en dat is natuurlijk goede propaganda voor dit land dat nog steeds een beetje een Sovjet-sfeer heeft.

 

7. Indonesië

Bali, Jakarta, de Gili-eilanden, Sumatra, Jogyakarta, Lombok. Indonesië staat heel hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. De rijstvelden, de mensen, het eten, de natuur en de cultuur, mijn god, wat heeft dit land veel te bieden. Maar ook natuurgeweld, zoals aardbevingen en tsunami’s teisteren het land vaak en dat is echt vreselijk. Maar omdat het land steeds gemakkelijker bereikbaar wordt en voor veel landen visumvrij is, wordt Indonesië overspoeld met toeristen. Daarom moet je nu nog gaan, voordat alle geheimen zijn blootgegeven.

 

6. Jordanië

Jordanië is wat mij betreft Petra en Petra is Jordanië, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo. Jordanië is veel meer dan alleen Petra, maar Petra is wel degelijk dé trekpleister van het land. Er is ongerepte woestijn, het land ligt aan de Rode Zee en er is een nieuwe Jordan Pass waarmee je gemakkelijk kunt rondreizen langs de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het land. Er valt zóveel te zien en er is zoveel oudheid bewaard gebleven in Jordanië dat het eigenlijk nergens op slaat dat ik er nog niet ben geweest. 2019 dan maar?

 

5. Kirgizië

Kirgizië ligt in Centraal-Azië en is een van die landen waar ik zó weinig van af weet dat het niet in mij op zou komen om er naar toe te gaan. De Lonely Planet plaatst vaker landen uit deze regio in de best to travel lijsten en dat is natuurlijk om de landen duidelijker op de kaart te zetten. Kirgizië wijkt af van gebaande paden en kenmerkt zich door bergachtige landschappen en omdat de infrastructuur enorm is verbeterd, wordt een bezoek aan dit land een stuk gemakkelijker. Wist je dat de oude Zijderoute door Kirgizië loopt?

 

4. Panama

Aaaaaah Panama! Als ik Panama hoor, dan denk ik aan twee dingen: Het Panamakanaal en de San Blas eilanden. Het noorden en zuiden worden in Panama aan elkaar verbonden en het oosten en westen komen hier bij elkaar. Panama is Caribisch en stikt dus van de overweldigende natuur, parelwitte stranden en azuurblauwe zeeën, maar de echte reden waarom Panama in de lijst van 2019 staat is dat de hoofdstad zijn 500e verjaardag viert. Panama-stad dus. Ben jij er wel eens geweest?

 

3. Zimbabwe

Als ik aan Zimbabwe denk, dan denk ik aan de Victoria Falls die op de grens met Zambia liggen. Robert Mugabe is president-af en dat betekent veel goeds voor het land, waaronder dat het er veiliger is geworden. Dus wil je eindelijk eens de beroemde watervallen bezoeken en alle andere natuurpracht van dit Afrikaanse land, dan kun je in 2019 je hart ophalen. Of misschien ben je er al wel eens geweest. Ikzelf in ieder geval niet, ik was zelfs nog nooit op het Afrikaanse continent, maar misschien moet het in 2019 maar eens gebeuren.

 

2. Duitsland

Hey Duitsland! Onze buren! Op de tweede plek in de top 10 best in travel voor 2019! Hoezo dat? Welnu, in Duitsland worden komend jaar verschillende musea geopend die te maken hebben met het innovatieve karakter van het land. Al een eeuw geleden was Duitsland de bakermat voor vernieuwingen en deze worden komend jaar geëxposeerd in de nieuwe musea. Bovendien heb je in Duitsland bergen, meren, wijngaarden en natuurlijk de cultuurrijke, diverse hoofdstad Berlijn die meer dan een bezoek waard is. Duitsland dus in de lijst dit jaar. Leuk!

 

1. Sri Lanka

En dan op nummer 1 op de lijst Lonely Planet best in travel 2019: Sri Lanka. Sri Lanka is onder toeristen enórm gegroeid in populariteit de afgelopen jaren en dat komt vooral de verbeterde infrastructuur. Zo rijden er weer treinen naar het noorden en zorgen nieuwe snelwegen ervoor dat je momenteel ook in het zuiden kunt komen. In Sri Lanka is het altijd warm en zonnig en bovendien is er een overvloed aan natuurpracht en is daarom een absolute topper om te bezoeken. Ik ben zelf nog niet in Sri Lanka geweest, maar ben wel heel nieuwsgierig. Ben jij er al eens geweest?

 

Meer Lonely Planet Best in Travel? Lees ook over vorig jaar:

 

[ms_button style=”normal” link=”https://kimaroundtheworld.nl/category/reizen-doe-je-zo/reistips/” size=”medium” shape=”” shadow=”no” block=”no” target=”_self” gradient=”no” color=”#F7DC6F” text_color=”#000000″ icon=”” icon_animation_type=”” border_width=”0″ class=”” id=””]ALLE REISTIPS >[/ms_button]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap