Het is inmiddels bijna oktober, maar toen ik in februari onderweg was naar Rio de Janeiro om vervolgens acht weken te gaan rondreizen in het zuiden van Zuid-Amerika en ik een tussenstop had in Lissabon en daar in de airport lounge op het vliegveld zat, typte ik een stukje over mijn reisplannen voor 2018. We zijn inmiddels ruim een half jaar verder, die reis door Zuid-Amerika zit er allang op en daarna bezocht ik ook nog Sicilië en maakte ik afgelopen zomer een roadtrip door Europa, dus die sabbatical is al redelijk uitgemolken, maar het jaar is nog lang niet ten einde. Q4 (kwartaal vier) moet immers nog begínnen en dat betekent dat ik weer op reis ga.

Lees ook: Grootste plannen: Mijn reizen voor 2018

 

 

KOMENDE REISPLANNEN

Curaçao en terug naar Zuid-Amerika

Nu zeg ik meteen maar even dat mijn initiële plannen waar ik afgelopen februari over schreef, zijn gewijzigd. Ik schreef bijvoorbeeld over IJsland, maar kwam in Sicilië terecht en ik wilde graag de Transmongolië Express doen en dus 8000 kilometer met de trein naar China, maar die reis vergt zóveel voorbereiding, dat ik die heb uitgesteld. Omdat ik zo druk was met mijn andere reizen en tussendoor ook nog de verkoop (en opruiming) van mijn huis, heb ik er simpelweg geen tijd genoeg voor gehad (of genomen) om alles goed voor te bereiden en te regelen.

Tel daarbij op dat ik afgelopen april met dubbele gevoelens uit Zuid-Amerika vertrok en ik er eigenlijk nog niet helemaal klaar was, omdat ik door omstandigheden wel terug naar huis moest (datzelfde huis moest opgeruimd worden en ik miste mijn nichtjes veel te veel) en Zuid-Amerika sowieso een lievelingsplek op aarde is, dan is de rekensom ook zonder hogere wiskunde snel gemaakt. Ik ga terug naar Zuid-Amerika! Surprise!

Nu heb ik dus al best veel van het maar twaalf landen tellend continent gezien en ervaren (en wát voor ervaringen), maar nog lang niet alles wat ik graag wilde. En dus ga ik terug naar de plek waar temperament, zinderende warmte, leven op straat, dansen en het Spaans hoogtij vieren en daarmee ben ik helemaal in mijn nopjes. Want, ook al zou je denken dat ik het meeste wel gezien heb, niets is minder waar.

 

Welke landen Zuid-Amerika?

Welke landen ik dan ga bezoeken? Nou, ik ga beginnen op Curaçao en omdat ik daar ooit woonde voelt het eiland voor mij als Oldenzaal en dat komt voor mij neer op een gedeelde tweede plek op aard die als thuis voelt. Maar pas daarna begint het echt en ga ik richting Peru en Colombia en als het even meezit ook nog naar Panama. Tussendoor hoop ik ook nog de Galapagos eilanden van Ecuador te bezoeken (en hoop ik me een beetje groot te kunnen houden met ál die beesten op de eilanden) en joh, misschien ga ik na Panama nog wel verder omhoog richting Mexico.

Maar om heel eerlijk te zijn weet ik dat nog niet zeker, want in december wil ik weer terug zijn om kerst met familie te vieren, omdat ik dat simpelweg niet wil missen. En kerst in de warmte vind ik sowieso niet zoveel aan, in tegenstelling tot oud en nieuw en ook voor oud en nieuw ben ik alweer plannetjes aan het smeden en zodra ik daar meer over weet, laat ik dat uiteraard meteen weer weten.

Dus. Dit zijn mijn komende reisplannen. Curaçao, Peru, Colombia, Panama, Ecuador… het kán niet op. En dan komt nu natuurlijk de oproep dat alle tips en adviezen meer dan welkom zijn en dat ik graag van velen hoor over ervaringen, hoogtepunten maar ook dieptepunten, zodat ik mijn reisroute steeds meer vorm kan gaan geven.

Leuk! Zin in! Volgende week ga ik al!

 

Meer uit m’n travel journal van m’n vorige Zuid-Amerika reis? Lees ook:

 

MEER UIT M’N TRAVEL JOURNAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap