Pieterpad wandelen tips. Ga je het 500 kilometer lange Pieterpad wandelen? Leuk!! Heel goed idee! Het Pieterpad is het bekendste wandelpad van Nederland en bovendien een van de langste langeafstandswandelingen (LAW). Het pad loopt van de kruin in Groningen tot aan het zuidelijkste puntje in Limburg. Vijf provincies, bossen, zandweggetjes, weilanden, hunebedden, prachtige Oer-nederlandse dorpjes, Groningen, Nijmegen, Maastricht en zelfs een stukje Duitsland: het Pieterpad wandelen is een onwijs leuke onderneming en een prettige uitdaging.

In 2022 bracht en breng ik nog steeds bijzonder veel tijd in Nederland door en om van de nood een deugd te maken zocht ik naar ‘iets leuks’ om te gaan doen. Het Pieterpad wandelen was zo’n ding wat ik altijd al wilde doen, dus besloot ik dat het er van moest komen. Hoewel ik eigenlijk altijd alleen reis en in feite alles alleen doe, besloot ik dat ik tijdens het wandelen van het Pieterpad vergezeld wilde worden. De etappes wandel ik willekeurig en telkens met iemand anders (wat overigens niet uitsluit dat ik ook wat etappes in mijn eentje ga wandelen).

 

Alle blogs over het Pieterpad (de etappes)
Coming soon!

 

PIETERPAD WANDELEN TIPS

8x tips voor het lopen van het Pieterpad

Op het moment van schrijven van dit blog heb ik er inmiddels zeven etappes opzitten (wat betekent dat ik er nog 19 heb te gaan, hallelujah), dus ik kan door die wandelingen al flink wat tips geven over het wandelen en de voorbereiding. Het Pieterpad bestaat uit 26 etappes en elke etappe heeft zijn eigen charme, mooi en minder mooie dingen, maar ik durf wel al te zeggen dat geen enkele etappe écht uitdagend is. Behalve de vele kilometers (de langste etappe is 24 kilometer) die misschien soms moeite kunnen kosten zijn er nauwelijks hoogtemeters.

Toch is het goed om een aantal tips in acht te nemen, want wat trek je aan, wat doe je aan je voeten en waar kun je bijvoorbeeld overnachten onderweg. Dit zijn acht tips voor het wandelen van het Pieterpad.

 

#1 Neem een wandelgids van het Pieterpad mee (en lees je vooraf in)

Eigenlijk is deze tip zó logisch dat je hem bijna zou vergeten te noemen, maar het is echt mega handig om een Pieterpad-boekje bij je te hebben tijdens het wandelen. Natuurlijk kun je ook alle etappes op het wereldwijde web vinden en zijn er meer dan genoeg ‘fliepjes’ onderweg te vinden. Verdwalen zul je dus allerminst, maar in het boekje staat net iets meer info over de etappe die je wandelt en meer van zulks.

Er zijn twee edities van de officiële Pieterpad-gids (slimme zet). Deel 1 gaat over de noordelijkste etappes van Pieterburen naar Vorden en deel 2 beslaat de zuidelijke etappes van Vorden naar de Sint Pietersberg.

Je koopt ze hier:

 

 

#2 Maak een plan van aanpak qua etappes

Voordat je aan je avontuur begint is het wel handig om voor jezelf te weten hóé je het Pieterpad wil gaan wandelen. Ja, lopend, duhuh, maar wil je heel de tocht in één keer lopen, wil je af en toe een etappe wandelen (zoals ik), wil je ze op volgorde lopen (en vraag jezelf dan af of je van noord naar zuid of andersom wil), wil je meerdere etappes op een dag wanden, wil je alleen wandelen, wil je samen met iemand en is dat dan een vast persoon of telkens iemand (of iemanden) anders? Het is echt wel goed om daar vooraf even goed over na te denken.

Waarom? Zo kun je een planning maken en een goede voorbereiding treffen.

 

#3 Neem niet een te zware rugtas mee

Na een kilometer of twintig wil je liefst zonder hernia op een terrasje ploffen om een biertje te drinken. Pak dus in met mate! Je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt en al helemaal wanneer je slechts één etappe wandelt.

Essentiële must haves voor in je tas tijdens het wandelen van een willekeurige Pieterpad etappe:

 • EHBO spullen (zie punt 5)
 • Eventueel wandelstokken
 • Zakdoekjes
 • Afvalzakjes
 • Broodjes (of krentenbollen)
 • Veel water
 • Pakje appelsap (of tintelfruit)
 • Cereal bars, sultana’s, liga’s of iets soortgelijks
 • Iets zoets: winegums, tumtum
 • Contant geld en bankpas

#4 Draag goede wandelschoenen!

En wandelsokken. Natuurlijk kun je een enkele etappe best op sneakers wandelen, maar als je het Pieterpad serieus wil nemen, zijn goede wandelschoenen wel echt een vereiste. Tip: Ga naar een speciaalzaak en laat je adviseren over welke schoenen het beste bij je passen. Het gaat er dan niet om of ze mooi zijn, maar dat ze praktisch zijn. Dit is overigens ook een enorme note to self, want ik wandel altijd op mijn Palladiums en dat gaat prima, zeker voor de vlakke Pieterpad-etappes. Mocht ik ooit (weer) bergen gaan bewandelen, dan is iets grover geschut echt geen overbodige luxe.

Tip! Als je meerdere dagen gaat, neem dan ook slippers mee! Vinden je voetjes fijn na een lange wandeling

Vind hier alle wandelschoenen bij Bever

#5 Draag comfortabele kleding

Toen ik de etappe van Rolde naar Schoonloo liep droeg mijn wandelmaatje van die dag een schoen met een geel accent ‘omdat het leuk bij haar shirt stond’. Daar zat namelijk ook geel in. Ik snap haar overweging als geen ander (want ik ben bést een ijdeltuit), maar het Pieterpad wandelen is iets anders dan een modeshow lopen. Anders dan (soms) in het normale leven, gaat het er bij het wandelen van het Pieterpad om dat je kleding COMFORTABEL is. Je gaat anders geheid last krijgen van zere voeten, te strakke broeken of snijdende beha-bandjes. En dat wil je echt niet.

Lijstje met kleding voor het Pieterpad:

 • Flexibele sportbroek (lang of kort, afhankelijk van het weer) of stretch (spijker)broek
 • Gemakkelijk ondergoed
 • Thermo-ondergoed (in de kou)
 • Pet (tegen de zon)
 • Wandelsokken (lifesavers!)
 • Draag laagjes kleding die je gemakkelijk aan en uit kunt doen
 • Heuptasje (handig om je telefoon in op te bergen als je je telefoon als camera gebruikt)

 

#6 Neem een EHBO setje mee

Er kan onderweg natuurlijk van alles gebeuren. Blaren aan je voeten, zere knieën, splinters, onverwachte te vroege menstruaties, zonnebrand, tekenbeten of andere insecten die je lek prikken. Neem een EHBO setje mee en niemand doet je meer iets. 

Lijstje met EHBO spullen voor het Pieterpad:

 • Blarenpleisters
 • Gewone pleisters
 • Inlegkruisjes
 • Pincet
 • Zonnebrandcrème
 • Insectenspray

 

#7 Vind je overnachtingsplekken via Vrienden op de Fiets

Ga je meerdere etappes achter elkaar wandelen, dan moet je onderweg ergens overnachten. En daar komt het zogenaamde Vrienden op de Fiets om de hoek kijken. Vrienden op de Fiets is een netwerk van meer dan 5000 logeeradressen in heel Nederland. Deze logeeradressen bevinden bij mensen thuis die aan wandel- en fietsroutes wonen (dus ook het Pieterpad). Ze hebben een kamer, een tuinhuis of een ander gastenverblijf beschikbaar voor wandelaars en fietsers. Hoe leuk! Je wordt al lid voor 8 euro per jaar en een overnachting kost altijd 25 euro. Bijkomen, opfrissen en lekker slapen, zodat je de volgende dag vol goede moed weer op pad kunt.

Hier ga je naar Vrienden op de Fiets (geen spon!)

 

#8 Kamperen met Campy

Kamperen onderweg kan ook! Met de app Campy kun je heel gemakkelijk een camping in de buurt van het einde van je etappe vinden (of ergens halverwege, als je meerdere dagen wandelt maakt het immers niet uit). Je boekt je plek heel gemakkelijk via die app en het is niet duur. Huur een tent of stacaravan voor de nacht. Je kunt ook je eigen tentje meenemen. Een trekkerstentje kost niet veel en weegt al even weinig. Bovendien heb je met je eigen tent vaak meer kans op een plek op de camping, ook in het hoogseizoen. Ze drukken je zo ergens tussen.

 

Weetjes over het Pieterpad

 • Het Pieterpad loopt van Pieterburen in het noorden van Groningen tot de Sint Pietersberg bij Maastricht;
 • Het Pieterpad is bedacht door twee wandelvriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen tussen 1978 en 1983;
 • Het Pieterpad is 492 km lang;
 • Er is ook een proloog, een cirkeltje boven Pieterburen naar de Waddenkust van ongeveer 10 kilometer;
 • Het Pieterpad gaat door vijf provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg;
 • Het hoogste punt van het Pieterpad is de Sint Pietersberg in Limburg bij Maastricht. Dit is ook meteen het eindpunt

 

Extra tips voor het wandelen van het Pieterpad

 • Trek gerust een hele dag uit voor een etappe, ook de kortere, dus hou je agenda leeg voor die dag. Je wil niet telkens op je horloge kijken of je wel op schema ligt omdat je aan het einde van de middag nog een afspraak hebt;
 • Wanneer je steeds een losse etappe wandelt, moet je er naar toe rijden. Afhankelijk van waar je vandaan komt, kan dat al een halve dag in beslag nemen;
 • Wandel je een losse etappe (of een paar aaneensluitende), rij dan in twee auto’s. Zet één auto bij het eindpunt waar je elkaar treft. Met de andere auto rij je dan naar het beginpunt van de dag. Zo loop je dan eigenlijk van de ene auto naar de andere. Wanneer je over bent, rij je met de achtergebleven auto weer terug naar het beginpunt om de andere auto daar op te halen. Handig!
 • Er zijn ook openbaar vervoer verbindingen onderweg. Hou er rekening mee dat het pad door kleine plaatsjes loopt, waar niet elke tien minuten een intercity rijdt. Maar met een bus kom je ook een heel eind!
 • Sommige etappes zijn op sommige stukken prachtig, maar op sommige stukken ook best saai. Zo loop je geregeld een paar kilometer over asfalt. Maar de ene etappe is de andere niet en élke etappe gaat sowieso door bos, door weilanden en ander groen;
 • De mooiste Pieterpad etappe? Ik heb ze nog niet allemaal gelopen, dus ik durf het nog niet te zeggen. Will keep you posted!

→ Meer inspiratie over wandelen in Nederland? Lees dan deze blog over mooie wandelroutes in Nederland van reisblog Dit is Anne.

→ Een andere toffe meerdaagse Nederlandse wandeling is de Heuvelrughike over de Utrechtse Heuvelrug. Lees deze blog van Jenny over de Heuvelrughike.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer inspiratie over de Pieterpad etappes? Coming soon!

De etappes die ik tot nu toe heb gewandeld (van noord naar zuid):

 • Rolde-Schoonloo
 • Hardenberg-Ommen
 • Ommen-Hellendoorn
 • Holten-Laren
 • Laren-Vorden
 • Vorden-Zelhem
 • Valkenburg-Sint Pietersberg

Ik schrijf gauw blogs over de individuele etappes. Bovendien hou ik dit lijstje bij. Als ik weer een etappe gewandeld heb, laat ik het hier weten. Hou deze site in de gaten. Wil je alvast inspiratie opdoen of heb je vragen over de etappes? Laat me weten in de comments hieronder.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap