Het is misschien een beetje een wassen neus, maar als je vanuit Nederland naar het buitenland reist is vaak nog steeds een corona pcr test op vakantie of andere coronatest nodig. Situaties en maatregelen veranderen per land en soms per regio om de haverklap, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke coronatesten er zijn, wanneer je welke moet laten afnemen en op welk moment? Voor welke landen? Je leest het in deze blog.
Sidenote: situaties kunnen nogal snel veranderen waardoor sommige informatie achterhaald en niet meer actueel kan zijn. Check voor de laatste informatie en reisadviezen altijd de website van de Rijksoverheid.
Corona pcr test op vakantie
Alles wat je moet weten over coronatesten als je op reis gaat deze zomer
Ga je nu of later deze zomer op vakantie, dan moet je voor veel bestemmingen voordat je gaat vliegen, rijden of varen een coronatest laten afnemen. Bij een negatief resultaat mag je gaan en dat resultaat moet dan aantoonbaar zijn in zowel het land van vertrek als in het land waar je naar toe gaat. Afhankelijk van het reisadvies van de Rijksoverheid geldt er wel of geen testverplichting. Dit kan elke dag op ieder moment veranderen, waardoor het belangrijk is om voor vertrek altijd het laatste reisadvies tot je te nemen.
→ Maak direct je afspraak voor je coronatest op coronatesten.nl
Welke soorten coronatesten zijn er?
Er is een aantal verschillende soorten testen en afhankelijk van het land waar je naar toe gaat, moet je (g)een of meerdere testen afnemen. De bekendste coronatest is de pcr-test, maar in sommige gevallen volstaat een antigeentest of een NAAT test. De manier van testen en hetgeen waarop getest wordt verschilt per test; hoe dat precies zit lees je op de website van coronatesten.nl.
Corona PCR test op vakantie
Toen ik afgelopen februari middenin de lockdown naar Mallorca vloog om daar een tijdje te wonen (ik leef als digital nomad locatie-ongebonden) viel ik bijna van mijn stoel van de hoge kosten van de pcr-test. Gelukkig zijn de prijzen enigszins gedaald inmiddels, maar toch kost een pcr-test nog steeds 89,95 euro. Voor Mallorca is de test vanuit Nederland inmiddels niet meer nodig volgens mij, maar voor de meeste hoog risicogebieden (oranje en rood) is een pcr test nog altijd verplicht.
Een pcr test (polymerase chain reaction) is een test waarbij er zowel in je neus en in je keel wordt getest op aanwezigheid van het virus. De uitslag van de test via coronatesten.nl duurt vaak maximaal 24 uur en vaak zelfs minder dan acht uur. De test mag meestal niet ouder zijn dan 48 uur en in sommige gevallen 72 uur, afhankelijk van de regels van je bestemming.
Vertrek je bijvoorbeeld op zaterdagmiddag 12 uur naar je vakantiebestemming en mag het resultaat van je test voor dat land niet ouder zijn dan 48 uur, dan moet je pcr test ná donderdagmiddag 12 uur zijn afgenomen. Mag het niet ouder zijn dan 72 uur, dan kun je zelfs op woensdagmiddag na 12 uur al laten testen. Het gaat hierbij om het moment van testen, niet het moment waarop je uitslag binnen krijgt. Bij het inchecken en bij de douane moet je het certificaat van je testresultaat kunnen laten zien.
Een pcr test kun je laten afnemen op verschillende testlocaties in heel Nederland en dat gaat op afspraak. De afspraak maak je heel gemakkelijk online, waar je ook vooraf betaalt. Zo sta je nooit lang in een rij om een test te laten afnemen. Bij een negatieve pcr-testuitslag krijg je een certificaat dat geschikt is om mee te reizen.
Ben je aan de late kant met testen en lukt het je niet om binnen de gestelde tijd de pcr-test te laten doen? Dan kun je een spoedtest laten afnemen.
In quarantaine op reis
Wel of geen test, pcr of antigeentest en dan ook nog in quarantaine? Het is inmiddels nog nauwelijks bij te houden hoe, wat of waar. Vaak geldt voor hoog risicogebieden (met oranje of rood reisadvies) dat naast het testen ook een quarantaineplicht geldt. Een negatief testresultaat geeft dus geen vrijstelling voor quarantaineplicht in het land van bestemming (indien die überhaupt geldt), dus in sommige gevallen is het dubbelop. En een test en een quarantaine.
Let ook op dat wanneer er in het land van bestemming er geen quarantaineplicht bestaat, deze plicht in Nederland misschien wel bestaat. Dat betekent dat je bij thuiskomst alsnog in quarantaine zou moeten.
Vaccinatie en op reis
Heb je ervoor gekozen om je te laten vaccineren, dan kan er alsnog een testverplichting gelden. Ook hier geldt dat dit per land en zelfs per landsdeel kan verschillen. Check hiervoor ook altijd de website van de Rijksoverheid voor het laatste reisadvies, de laatste veranderingen en informatie.
Met de auto op vakantie tijdens corona
Ga je met de auto op vakantie, dan is de ANWB Reiswijzer onmisbaar. De Reiswijzer vertelt je precies voor welk land je welke test nodig hebt (ook in het geval je slechts op doorreis bent, bijvoorbeeld door België als je op weg bent naar Frankrijk), welke maatregelen er in dat land gelden en of jouw vakantieland überhaupt toegankelijk is voor reizigers.
Andere maatregelen coronavirus
Mondkapjes, afstand houden, terrassen wel of niet open, winkels wel of niet open… in elk land gelden eigen regels en wetten en het is belangrijk dat voordat je naar een ander land of gebied gaat, je altijd de lokale regels kent. Zelfs binnen landsgrenzen kunnen coronamaatregelen en zelfs reisadviezen verschillen. Informeer jezelf dus altijd goed over de te nemen maatregelen. De meeste informatie vind je op de website van de Rijksoverheid (Nederland Wereldwijd).
Mijn eigen ervaringen met reizen tijdens corona
Ik heb nu een aantal keer gereisd tijdens corona en ik durf voorzichtig aan wel te concluderen dat de manier waarop er met testen en resultaten omgegaan wordt, niet helemaal serieus te nemen is. Wist je dat iedereen (dus jij en ik ook) een testcentrum kan openen? En dat er mensen werken die geen medische achtergrond hebben? De laboratoria waar het testmateriaal naar toe gestuurd wordt zullen heus erkende labs zijn en de resultaten heus echt en accuraat, maar de certificaten zijn ontzettend fraudegevoelig.
Het reiscertificaat krijg je per e-mail toegestuurd en moet je zelf printen. Een officieel fysiek document ontbreekt. Maar wat het nog fraudegevoeliger maakt is dat er geen database is waar testresultaten worden vastgelegd. Je moet weliswaar je paspoortnummer en BSN registreren bij het maken van de afspraak voor je corona pcr test op vakantie, maar dat wordt niet geregistreerd.
Stewards, medewerkers van vliegvelden en vliegtuigen en douanemensen kennen zelf vaak de actuele regels niet (de één zegt dit, de ander zegt dat), ze weten vaak niet hoe ze een certificaat moeten lezen (ik maakte bijvoorbeeld mee dat een grondsteward de afkorting SARS-CoV-2 niet kende) en dat ze al helemaal geen idee hebben of de testcentra en laboratoria die op de certificaten genoemd worden überhaupt wel bestaan. Niets ten nadele van al die mensen hoor; zij doen echt hun stinkende best om het allemaal goed te doen. Maar de regels zijn soms zo verwarrend dat het niet anders kan dat er onduidelijkheden ontstaan.
Met andere woorden: iedereen doet maar wat. Hoewel overheden de testen verplichten en de prijzen sky high zijn, is het onmogelijk door hen te controleren. Dure pcr testen zijn een bijzonder effectief ontmoedigingsbeleid en daarin slaagt de overheid al maanden.
Meer over corona
Corona heeft de wereld nu al zo’n anderhalf jaar in z’n greep. We laten ons er volledig door leiden. Maar we vergeten vaak dat het virus alleen in ons bestaat. Zonder ons zou het virus geen schijn van kans hebben. Het feit dat het virus nog steeds bestaat komt door ons eigen gedrag.
Bovendien: Corona is een virus. Corona is geen crisis. De crisis die er wereldwijd nu al bijna anderhalf jaar heerst hebben wij zelf veroorzaakt, niet het virus. Hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. De angst die wij ons hebben laten overnemen is ongekend. Dat wij zo los zijn komen te staan van onszelf, van ons vertrouwen, van onze verbinding met onszelf en met elkaar is het meest alarmerende van de situatie waarin we nu al maanden zitten en maar zo moeilijk uit lijken te komen.