De eerste keer dat ik mij afvroeg waar ik zou uitkomen als ik de aarde zou doorboren vanaf de plek waar ik mij op dat moment bevond was tijdens de tsunami in Azië van december 2004. Ik was op Curaçao en volgde het nieuws op de voet. Als ik nu zou gaan graven, dacht ik, en ik zou de hele aarde doorboren, dan kom ik precies daar uit, precies op de plek van de tsunami. Van de term antipodes had ik nog nooit gehoord, maar nu ben ik erachter dat datgene wat ik me afvroeg, daadwerkelijk een naam heeft. Ik ben dus niet de enige nerd die zich dit soort dingen afvraagt.

 

ANTIPODES

DE ANDERE KANT VAN DE WERELD

 

Maar eerst. Wat is een antipode precies? In feite betekent het ‘tegenovergestelde’ en dat maakt sense, omdat je precies op de tegenovergestelde plek uitkomt als je de aarde zou doorboren. Antipodes zijn twee punten, ieder op de tegenovergestelde plek van de aarde. Dus nou ja, je kan een antipode op elk punt op de aardbol bepalen. Je hoeft er alleen maar doorheen te snijden en zien wat er exact aan de andere kant van de wereld ervan ligt.

Ik had overigens ongeveer gelijk toen ik op Curaçao was en me bedacht dat ik in Zuid-Oost Azië zou uitkomen. Gekeken op een ‘echte’ aardbol kreeg ik gewoon mijn antwoord. Net onder Lombok kwam ik uit, middenin het water. Los van al het vuur en lava dat je onderweg dwars door de aarde zou moeten trotseren, is het niet echt fijn om in zee uit te komen. Maar toch, had jij gedacht en Curaçao en Lombok ongeveer precies tegenover elkaar liggen? Ikke niet.

Een tijdje later kwam het weer in mij op. Ik was toen in Noord-Argentinië en mijn nichtje op datzelfde moment in Bangkok. We waren met elkaar aan het chatten en ik keek even omlaag. Naar de vloer. Als ik hier nu doorheen boor, dacht ik, dan kom ik bij haar in de buurt uit. En vanuit Nederland dan? Trek je zwembroek of badpak maar alvast aan als je gaat graven, want je komt in de Zuidelijke Stille Oceaan uit. Leuk detail: vlákbij de tijdgrens. En het dichts bijzijnde land? Nieuw-Zeeland. Dat magische land dus écht letterlijk aan de andere kant van de wereld.

 

Antipodes Map

Ik ben misschien de enige in mijn soort, maar ik word hier zo enthousiast van. Dit soort dingen vind ik zó leuk! Op ons wereldwijde web is nu een site gelanceerd waarop je kunt zien welke plekken ter wereld elkaars tegenpolen zijn. Het zal je niet verbazen dat je meestal in water uitkomt, aangezien de aardbol uit ruim 70% water bestaat. Op de site van Antipodes Map kun je niet alleen bekijken waar je uitkomt als je gaat graven, maar is ook een lijst gemaakt van steden die elkaars tegenpolen zijn. Hoe leuk is dat!

Nieuw-Zeeland is de winnaar met de meeste antipodes en matcht het meest met Spanje. Maar ook Portugal en Marokko worden aangetikt. Auckland poolt met Sevilla (leuk voor mijn broer en schoonzus, want zij waren in beide steden!), Buenos Aires zo ongeveer met Shanghai, Phnom Penh met Lima en Singapore met Quito. Zuid-Amerika en Azië zijn niet heel verrassend aardig aan elkaar gewaagd, terwijl je vanuit Afrika steevast in water uitkomt.

Wat mij het meest verbaast is hoe je je verkijkt op de afstanden tussen de locaties. Begin je in Nederland te graven, kom je in de buurt van Nieuw-Zeeland uit. Graaf je in New York, dan kom je dichtbij Australië uit. Nederland en New York ligt in mijn beleving een stuk verder uit elkaar dan Australië en Nieuw-Zeeland, maar dat is dus helemaal niet waar! Het leukste is om een ‘echte’ aardbol erbij te pakken en te gaan prikken. Toegegeven, ik ben echt een dikke nerd, maar ik word hier blij van!

 

Wil je meer weten over antipodes? Check het zelf op Antipodesmap.com.

 

[ms_button style=”normal” link=”https://kimaroundtheworld.nl/category/reizen-doe-je-zo/reistips/” size=”medium” shape=”” shadow=”no” block=”no” target=”_self” gradient=”no” color=”#F7DC6F” text_color=”#000000″ icon=”” icon_animation_type=”” border_width=”0″ class=”” id=””]ALLE REISTIPS >[/ms_button]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap