Trots voelde je je toen je bij de Kamer van Koophandel de deur uit liep. Nog diezelfde avond popte je een flesje bubbels open om het te vieren. Je hebt een bedrijf, joehoew!
En wát voor bedrijf. Je Freedom Business! Je hebt een missie, je hebt iets GROOTS te brengen in de wereld en dat mag nu eindelijk iedereen weten. Je bent er klaar voor om jouw IMPACT te maken. Geen excuses meer, maar gáán. All IN! Bovendien is jouw grote persoonlijk doel om je business locatieonafhankelijk te runnen, zodat je overal ter wereld kunt wonen en werken. Een droom voor velen, maar jij bent het werkelijkheid aan het maken.
Inmiddels ben je al een paar weken of maanden verder, zit je al een paar weken met je goeie gedrag in Spanje (of op Bali, of in Mexico, of waar dan ook), werk je je een slag in de rondte, maar regent het nog geen klanten. Je krijgt weleens een reactie van iemand die zegt dat het ‘interessant is wat je doet’ en dat je een inspiratie voor ze bent, maar de gesprekken lopen al snel dood. Ondertussen heb je het gevoel dat je al zoveel gedaan en geprobeerd hebt, maar dat niets echt lijkt te werken.
Hoe kan iets dat zó goed voelt en zó in alignment is met jouzelf, toch zó moeizaam gaan?
Je hebt geen klanten en dus ook geen omzet. Je worst case scenario komt steeds dichterbij: Terug in loondienst. Je droom opgeven. Je missie laten varen. Je leven opgeven. En terug in de ‘gevangenis’ van het vaste 9-5 stramien. Het idee alleen al. Dat is gewoon géén optie voor je.
Jij hebt iets GROOTS te doen, IMPACT te maken.
Dat mág je niet aan je voorbij laten gaan.
You owe it to life.
DO’S EN DON’TS OM TE STARTEN MET JE FREEDOM BUSINESS
En het is niet wat je denkt…
Maar er is licht aan het einde van de tunnel! Want ook al werk je je eens slag in de rondte; als je je met de verkeerde dingen bezighoudt kun je nog vijf jaar je kapot werken, maar zullen de klanten nóg niet vanzelf op je stoep staan. Je bent dan wel druk bezig, maar waarschijnlijk met compleet de verkeerde dingen. Say what? Jup. Hieronder een lijstje met don’ts & do’s wanneer je je business start (en ja, al die dingen waar jij nu zo druk mee bent en waarvan je denkt dat ze nodig zijn, zijn totaal niet nodig in deze fase. Lees maar).
DON’TS WANNEER JE JE BUSINESS START
Don’t #1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Nee, een KvK inschrijving is niet verboden (haha) en natuurlijk uiteindelijk nodig, maar een KvK inschrijving betekent nog niet dat je een bedrijf hebt. Slechts op papier. Een KvK inschrijving zorgt er niet voor dat klanten opeens voor je deur staan. Dat je zomaar opeens omzet maakt. Dat je jouw impact opeens maakt. Dat het geld opeens binnenstroomt. Hoezo niet? Vergelijk het me het inschrijven voor een marathon.
Het inschrijven voor een marathon betekent dat je opeens een hardloper bent en dat je die marathon ook daadwerkelijk gaat uitlopen. Het inschrijven is slechts de formaliteit, maar traint je niet om 42 kilometer te kunnen rennen. Zo is het inschrijven bij de KvK slechts een formaliteit. Het zegt niets. Je bent niet opeens ondernemer met een KvK-nummer, noch brengt het je een bloeiende business.
Wat er wél nodig is voor een bloeiend bedrijf? Klanten! En dus heb je acties te nemen om aan klanten te komen in plaats van je tijd te verspillen aan formaliteiten.
Don’t #2. Een website (laten) maken
Veel mensen die ik spreek denken dat wanneer ze eenmaal een website hebben, dat die klanten dan dus wel komen. Met mooie kleurtjes en lettertypes geloven ze dat hun website vooral een mooi visitekaartje van zichzelf en hun business moet zijn.
Hate to burst your bubble, maar het is zó zonde van je tijd om nu in deze fase bezig te zijn met een website. Je website is niet je bedrijf. Je website is evenmin een visitekaartje. Je website is een MIDDEL om aan klanten te komen. Om jezelf te laten zien en om je business te etaleren. Het is een kanaal. Evenals bijvoorbeeld je social media accounts of een advertentie.
Het doel van je website (of welk kanaal dan ook) is om je doelgroep aan te trekken. Om te converteren. Daar mag (nee, moet) jouw persoonlijkheid zeker in naar voren komen, maar verder gaat jouw website vooral over JOUW KLANT. Voordat je duizenden euro’s in een website stopt, zorg er eerst voor dat de fundering van je business goed staat, dat je dus weet wie jouw klant is en dat je haar ’taal’ spreekt, zodat je je website converterend kunt gaan maken. Enne PS… duizenden euro’s in een website stoppen? Dat zou ik sowieso niet doen. Complete waste of money. Mensen gaan aan op jouw energie, niet op de geliktheid van je website.
Ik startte mijn business met een website waar ik in het begin een paar tientjes per jaar voor betaalde (het exacte bedrag weet ik niet meer). Inmiddels ben ik overgestapt op een ander thema met meer functionaliteiten en ben ik dus iets meer kwijt. Maar dan nog: Per jaar geef ik nog geen duizend euro uit aan mijn website en mijn bedrijf loopt als een trein. Als ik geen duizenden euro’s aan een website hoef uit te geven en tóch een bloeiend bedrijf heb, waarom zou jij dat dan wel moeten? Stop met jezelf saboteren.
Don’t #3. Je niet laten begeleiden
Het is niet voor niets dat de helft van alle ondernemers binnen vijf jaar stopt en dat 80%(!) na vijf jaar nog steeds niet kan rondkomen van haar business (bron: https://www.kvk.nl/runnen-en-groeien/groeien-met-je-bedrijf-leer-van-succesvolle-ondernemers/).
Om die fundering goed neer te zetten is het belangrijk om te weten hoe dat te doen. Zelf proberen is by far daarin de slechtste methode, zeker als je niet zeker weet of je het juiste doet en je het nog niet eerder hebt gedaan. Want hoe weet je dan wat je kunt gaan doen? Hoe je dat vormgeeft? Of het bij je past? En voor jou is weggelegd? Hoe blijf je in jezelf geloven, ook bij tegenslagen? Hoe hou je je hoofd koel bij successen? Wie is nou eigenlijk jouw klant? En wat ga je haar aanbieden? En wat zet je dan op je website? “Hoi, ik ben Truus en ik ben mindset-coach”? Denk je dat iemand dan denkt: Die Truus, die moet ik hebben! Of zouden ze verder scrollen? Want er zijn al zoveel… Het is niet gek dat je het overzicht kwijt bent. Of dat je überhaupt geen structuur en focus kunt vinden. Het duizelt!
Het runnen van een business is een vak. En dat vak kun je leren. Naast wat je in feite bent (coach, mentor, begeleider, teacher), ben je met een eigen bedrijf ook ondernemer. En dát vergeten velen nog weleens. Ondernemen is heel dynamisch. Je hebt anderen nodig – docenten, coaches, gelijkgestemden – om van jouw business een succes te maken. It takes a village! Laat je dus begeleiden. Laat je coachen. Door iemand die verder is dan jij. En staat op een plek waar jij naar toe streeft. En wees hierin de student die superleergierig is.
→ In de GRATIS masterclass Kickstart jouw Freedom Business leer je stap voor stap hoe je de fundering van jouw freedom business solide neerzet, zodat je wél klanten gaat aantrekken op wie jij jouw impact gaat maken én dus die langverwachte omzet gaat maken. En vertel ik je bovendien hoe ik jou kan begeleiden in jouw ondernemersreis, op zowel energetisch, mentaal als strategisch niveau.
Meld je aan voor de eerstvolgende editie van de masterclass >
DO’S IN HET OPZETTEN VAN JE BUSINESS
Wat is er dan wél nodig bij het opzetten van je business? Als al die dingen waarvan je dacht dat je ze moest doen, dus niet meteen op dag 1 nodig zijn, waar moet je je dan op focussen? Wat is er dan wel belangrijk? Welnu. Richt je op onderstaande drie dingen en je maakt gegarandeerd al je eerste omzet nog vóórdat die KvK afspraak gemaakt is.
DO #1. Je ideale klant ‘kiezen’ en met haar in gesprek gaan
Jouw business is drieledig:
1. Jij
2. Je aanbod/product/dienst
3. Je klant
Het doel van jouw business is dat (1) jij (2) je aanbod gaat aanbieden aan (3) jouw klant. Zo simpel is het ‘spel’ en elke business werkt in deze grote lijnen op dezelfde manier. Of je nou bij in de supermarkt bent, in een kledingzaak of online iets aanbiedt, het koop- en verkoopproces van een bedrijf werkt altijd hetzelfde. Jij, je aanbod en je klant. Punt.
Maar hoe komt jouw aanbod dan bij je klant? Door een ideale klant te kiezen.
Jouw meest ideale klant is die klant die helemaal past bij de impact die jij wil gaan maken. De impact die jij voelt dat je hebt te maken. Je ideale klant is meestal iemand die resoneert met jouzelf. Een eerdere versie van jezelf. Iemand die op een andere tijdlijn zit dan jij, maar wel wil groeien naar waar jij staat. Op haar manier uiteraard. Dit gaat jou enórm veel liefde, verbinding en vervulling geven. Omdat je iemand gaat helpen/ondersteunen/begeleiden die jouw hulp heel hard nodig heeft.
Maar ook op strategisch vlak is het kiezen van een ideale klant nodig. Want als je een specifiek klantbeeld schetst met specifieke pijnen en specifieke verlangens, dan kun je haar daar rechtstreeks op aanspreken en zal zij zich aangesproken voelen. Het voelt dan misschien alsof je heel veel mensen uitsluit, maar dat is niet zo. Ten eerste: je kunt niet de hele wereld helpen en dat is ook helemaal niet nodig. Ten tweede: focus je je op een specifieke groep, dan zullen zij veel eerder bij je instappen.
Jij wil toch klanten? Nou, dit is de sleutel🗝️: Kies en word gekozen! Zij kiest jou en zo hoef je niet te leuren en te trekken aan nieuwe klanten. Hou je cirkeltje klein. Enne… als jij een aanbod hebt van duizend euro, hoeveel klanten heb je dan eigenlijk nodig om een fijne omzet te maken? Just saying.
DO #2. Je aanbod bepalen
Hoe meer ideale klanten je spreekt, hoe beter je haar leert kennen. Wanneer jouw potentiële klant jou net leert kennen, is ze meestal niet meteen overtuigd dat jij degene bent die haar van haar ‘probleem’ af kan helpen. Ze raakt ongetwijfeld geïnteresseerd, geïnspireerd en getriggerd, maar ze zal niet meteen – laten we zeggen – duizend euro aan jou en jouw cursus, traject of programma uitgeven. Daar is meer voor nodig.
Jouw klant gaat door een zogenaamde klantreis. En binnen die klantreis gaat zij door verschillende fases. Je zou het kunnen vergelijken met daten; je gaat iemand niet op je eerste date tijdens een kopje koffie meteen ten huwelijk vragen. Dat heeft tijd nodig. Soms is ze met een week overtuigd, soms duurt het wel twee jaar voordat ze bij je instapt. En soms ook nooit. Dat kan ook. Die klantreis kun je heel mooi begeleiden met een strategisch aanbod.
Wat betekent dat? Dat je jouw potentiële klant iets aanbiedt voor elke fase waarin zij zich bevindt. Misschien ben jij wel mijn ideale klant en heb jij dus potentie om in mijn businessprogramma te passen. Deze blog lees je gratis; de masterclass Kickstart jouw Freedom Business is ook gratis. Dat is niet omdat ik zo aardig ben (ja, ook wel, haha), maar omdat ik jou wil laten kennismaken met mij, mijn energie, mijn wereld, mijn veld. Op die manier kun jij bepalen of je ergens een klik voelt, of we resoneren, of onze energieën bij elkaar passen en dús of je in mijn programma zou passen.
Ik geef dus nooit zomaar iets gratis weg. Daar zit altijd een zogenaamde strategie achter. Hoe aligned je business ook is vanuit je purpose (pardon my English); je hebt een strategie nodig in je aanbod om je klanten zo goed mogelijk te begeleiden in hun klantreis. Je wil niet dat ze vroegtijdig afhaken (want daarmee doe je ze tekort), maar je wil ze ook niet overweldigen. Maak je aanbod dus zo, dat jouw potentiële klant zelf door haar klantreis kan navigeren.
DO #3. Jezelf zichtbaar maken
Als iemand een kledingzaak start en ze houdt haar deuren en gordijnen gesloten, dan is het niet zo gek dat er geen klanten binnenwandelen. Toch? In jouw business geldt hetzelfde. Je mag (nee, moet) jezelf zichtbaar maken om klanten aan te trekken! Eng? Jup! Nodig? Absoluut. Kom dus achter je computer vandaan, stop met ‘veilige acties’, zoals het maken van een logo of een visitekaartje (complete DON’Ts in deze fase) en laat jezelf zien. Ga staan voor wie je bent. Breng je boodschap de wereld in. Nodig potentiële klanten uit voor een gesprek met jou. Ga op de socials en laat je gezicht zien. Kortom: Put yourself out there!
Ja, dat is eng. Maar niemand zei dat het dat niet zou zijn. Je gaat het niet redden als je veilig achter je scherm blijft zitten. Je moet in actie komen en gaan vertellen wat je doet. Zorg dus dat je een goede pitch hebt!
→ In de GRATIS masterclass Kickstart jouw Freedom Business leer je stap voor stap hoe je de fundering van jouw freedom business solide neerzet, zodat je wél klanten gaat aantrekken op wie jij jouw impact gaat maken én dus die langverwachte omzet gaat maken.
Meld je aan voor de eerstvolgende editie van de masterclass >
Nog even kort over de masterclass:
In de GRATIS Masterclass Kickstart jouw Freedom Business leer je de exacte stappen die je te zetten hebt om jouw business up and running te krijgen (wat concreet betekent: jouw unieke business waarmee jij jouw impact maakt en klanten aantrekt).
In ongeveer 90 minuten leer ik jou (Hi, ik ben Kim en al sinds 2016 online ondernemer en sinds 2021 Life- & Businesscoach):
- Hoe en waar je moet beginnen met het opzetten van je business;
- Hoe jouw droombedrijf (en droomleven) eruit ziet en hoe jouw business daaraan bijdraagt;
- Welke verdienmodellen passen bij jou, jouw kernwaardes, jouw natuur en jouw ZIJN, zodat jouw business een onderdeel wordt van jouw mooiste leven (cirkel rond);
- Hoe je jouw (eerste) klanten aantrekt en een (automatisch) systeem creëert waarmee je een continue klantenstroom genereert en daarmee consistent omzet maakt.