Vakantie voorbij? Zo hou je je vakantiegevoel vast

Vakantiegevoel

Eind augustus/begin september. Of elders in het jaar op elke willekeurig moment. Een vakantie die voorbij is, is nooit leuk. En al helemaal niet als de dingen van het dagelijks leven ons weer bezighouden. Hoe houden we dat vakantiegevoel dan zo lang mogelijk vast? Ik geef je vijf tips.

Eind augustus/begin september. Alle auto’s in de straat staan weer voor de deur. File’s zijn getrotseerd, caravans weer weggebracht, manden vol was liggen weer schoon in de kasten en de bezoekjes aan familie om vakantieverhalen te vertellen, hebben allemaal alweer plaatsgevonden. Kortom: de vakantie is voorbij en daarmee ook het vakantiegevoel. Over een paar dagen beginnen de scholen weer en misschien ben je zelf al lang breed weer aan het werk.

 

Hou dat vakantiegevoel vast!

De vakantie lijkt een eeuwigheid geleden en je kunt je niet eens meer herinneren hoe het was. Dacht je er de eerste dagen na thuiskomst nog met weemoed aan terug en kon je het vakantiegevoel nog redelijk terughalen, na een paar weken is dat gevoel echt wel weg en sluipt het dagelijkse ritme er zo weer in. Zónde! Want dat vakantiegevoel is o zo’n lekker gevoel en dat willen we zo lang mogelijk houden. Maar hoe dan? Nou, ik geef je vijf tips*. Komen ze!

*Deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en niet (wetenschappelijk) onderzocht of bewezen.

 

1. Herinnering aan iets tastbaars

De geur van zonnebrandcrème, je inmiddels aftrapte slippers, dat ene souvenirtje wat je in dat te leuke winkeltje kocht. Zij horen onafscheidelijk bij je vakantie en roepen meteen het gevoel terug. Dronk je bepaalde koffie die je thuis normaal niet drinkt? Of dronk je elke avond een typisch drankje dat daardoor helemaal bij de vakantie hoort? Drink het vooral thuis ook. Droeg je een bepaald kledingstuk wat je misschien zelfs wel op je bestemming hebt gekocht? Draag het thuis. Gebruikte je een bepaald soort zeep of kookte je met bepaalde kruiden? Koop die zeep en kook met die kruiden ook thuis. Je waant je zo weer ergens in Zuid-Frankrijk of aan dat ene heerlijke strand waar je het zo fijn had.

 

2. Herinnering aan een mindset of gedachte

Wil je niet steeds iets tastbaars terughalen, juist omdat je vindt dat het bij die ene vakantie hoort en daardoor juist niet thuis, maar wil je wel het vakantiegevoel vasthouden? Probeer dan een bepaalde mindset of gedachte terug te halen. Wat dacht je toen ‘s avonds de zon onder ging? Welk boek las je waar je zo blij van werd? Ga naar de bieb en haal meer boeken van diezelfde schrijver. Wat ging er in je om toen je die heerlijke biefstuk naar binnen werkte?  Wat voelde je? Waardoor genoot je? Waardoor ontspande je? Maakte je (goede) voornemens? Las deze dan in en haal telkens het moment dat je het voornemen maakte terug. Zo hou je hem vast, misschien nog wel meer dan wanneer het om iets tastbaars gaat. Mindset is everything.

 

3. Foto’s

Misschien ben je iemand die maar door blijft klikken op z’n fototoestel, of misschien ben je iemand die heel weinig foto’s maakt. Hoe dan ook, blijf er naar kijken, naar de plaatjes die hebt geschoten. Al zijn het er maar een paar. Elke dag eventjes en doe het bewust. Zo ben je zo weer terug op dat plein in dat ene stadje, in die kroeg waar dat leuke feestje was en beleef je weer die ene zonsondergang. Maak er een fotoalbum van, zo eentje via internet en laat hem bij je thuis bezorgen. Zo heb je dagen of misschien zelfs weken na dato nog een heel mooi souvenir in de vorm van een cadeautje aan jezelf.

Tip: Maak een fotoalbum via fotoalbum.nl (en kijk welke mogelijkheden er nog meer zijn!)

 

4. Praat erover

Met je familie, met je gezinsleden, met je reisgenoten met wie je samen je belevenissen hebt gedeeld, met je buren, met je collega’s. Het maakt niet uit met wie, maar praat over je vakantie. Over dat leuke terrasje, dat idyllische kerkje, die leuke avond op de camping, keep talking about it! Erover praten brengt de herinnering terug en maakt het weer levend en zo kom je weer terug in dat vakantiegevoel wat je had. Luister ook naar een ander; de verhalen van anderen kunnen namelijk ook heel aanstekelijk werken!

 

5. Plan iets nieuws

Ben je wel een beetje klaar met bovenstaande punten en heb je het wel een beetje gehad? Ben je dus klaar om je vakantie definitief vaarwel te zeggen en is dat gewoon oké? Plan dan de volgende trip! Al is het maar een weekendje weg of een leuke citytrip, plan iets nieuws, zodat je weer kriebels krijgt. Je hebt dan weer iets om naar uit te kijken en zo komt je vakantiegevoel vanzelf weer  terug.

Inspiratie over citytrips: Hier vind je leuke ideeën voor citytrips.

 

Dit zijn mijn tips om je vakantiegevoel vast te houden, ook als je vakantie al lang en breed voorbij is en het dagelijkse leven je weer opslokt. Heb je zelf misschien andere tips die waardevol (kunnen) zijn? Of heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS