Citytrips: 5x geweldige Europese steden

Valencia

Ja hoor, het is nog best onstuimig buiten. Maar nu het maart is en de dagen weer lengen, beginnen de lentekriebels echt al te komen. En wat is er nou leuker dan erop uit gaan in de lente?

De afgelopen jaren maakte ik flink wat citytrips door heel Europa. Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke citytrip? Ik heb een top 5 stedentrips Europa voor je samengesteld.

 

TOP 5 STEDENTRIPS EUROPA

5X LEUKE IDEEËN VOOR EEN EUROPESE CITYTRIP

 

Waarom ik voor deze vijf heb gekozen? Het zijn alle vijf steden die ik recent heb bezocht en waar ik dus nog veel gevoel bij heb en daardoor veel over kan vertellen. Verder zijn het steden in uiteenlopende Europese landen die zowel qua land als qua stad enorm van elkaar verschillen. Van de vijf zijn er maar liefst vier hoofdsteden, drie steden zijn in Zuid-Europa, een in het midden en de laatste juist in Noord-Europa. Heel verschillend en divers dus en daarom voor iedereen wat wils. Welke steden ik aanraad om te bezoeken? Hier komen ze:

Valencia
Lissabon
Rome
Wenen
Kopenhagen

 

1. Valencia

Klein Barcelona is het eerst dat in mij opkomt als ik terugdenk aan Valencia, maar daarmee doe ik deze heerlijke zonnige stad eigenlijk tekort. Valencia ligt weliswaar net als Barcelona aan de kust, maar is kleiner en knusser. Waarom Valencia? Huur een fiets en ga erop uit in deze warme, Mediterraanse stad en laat je verrassen door de brede avenida’s, gezellige steegjes, talrijke terrassen en vriendelijke mensen. Highlights van Valencia?

  • La ciudad de las artes y las ciencias waar je je even in klein Dubai waant;
  • El Mercado Central: een overdekte markt waar je de heerlijkste, verse lekkernijen kunt proeven en kopen;
  • Plaza de la Virgen: een plein dat stamt uit de Romeinse tijd met een kathedraal, een opvallende fontein en vele terrasjes;
  • Jardines de Turia: de drooggelegde rivier Turia is nu een groot park waar je op je gemakje doorheen kunt fietsen;
  • Plaza de Ayunamiento: een ander plein in de stad, omgeven door prachtige gebouwen, vanwaar je zo de gezellige steegjes in loopt;
  • Plaza de Toros, dat eruit ziet als het Colosseum in Rome en van oorsprong een arena is.

Ik was in juni 2014 in Valencia, samen met mijn moeder. Een van de vele tripjes die we samen hebben gedaan.

Lees ook: Lekker Actief! Op de fiets door veelzijdig Valencia.

top 5 stedentrips Europa: Valenciatop 5 stedentrips Europa: Valenciatop 5 stedentrips Europa: Valencia

 

2. Lissabon

Vele heuvels, een iconisch geel trammetje dat door de stad rijdt, Praca do Comércio, de wijk Alfama, Bairro Alto, de Taag, Castelo de São Jorge en Belem. Zomaar een paar plekken, kenmerken en wijken van de historische hoofdstad van Lissabon. Wat er zo bijzonder is aan Lissabon? De sfeer, de warmte, de vriendelijkheid van de mensen. De unieke bestratingen, de steegjes, terrasjes en gezellige wijken. Het zonnetje dat schijnt, de vele bezienswaardigheden. Kerken, pleinen en vooral veel heuvels. Heb je tijd over? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Sintra. Een prachtig plaatsje op ongeveer een uurtje met de trein.

Ik was in juni 2016 in Lissabon, samen met mijn broers.

Lees ook: Lissabon. Stad van de fado, tram 28 en azulejos.

top 5 stedentrips Europa: Lissabontop 5 stedentrips Europa: Lissabontop 5 stedentrips Europa: Lissabon

 

3. Rome

Een openluchtmuseum. Rome is niets anders dan levende historie: Van het Colosseum tot de Trevi-fontijn, de Spaanse Trappen en natuurlijk Vaticaanstad met het Sint Pieterplein. Drukke, brede straten, maar ook talloze pleintjes en steegjes met de heerlijkste koffie, wijnen, pasta’s en andere Italiaanse lekkernijen. Waarom Rome? Omdat de stad vertelt over het leven, ons leven, honderden jaren geleden. Het Romeinse Rijk werd er gesticht, nog voordat iemand ooit van Christus had gehoord en overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds te vinden. De oorsprong van bijna ons allemaal.

Ik was in mei 2015 in Rome, samen met een vriendin met wie ik meerdere tripjes heb gemaakt de afgelopen jaren.

top 5 stedentrips Europa: Rometop 5 stedentrips Europa: Rometop 5 stedentrips Europa: Rome

 

4. Wenen

Wenen hip, hot en happening? Oostenrijk heeft in mijn ogen altijd een beetje een gezapig imago en van Wenen dacht ik dat ook. Wenen associeerde ik altijd met opera, statige gebouwen, kunst en Sissi, maar niet echt met een moderne, West-Europese stad. Think again! Wenen is niet suf, Wenen is prachtig! En hip! Juist de combinatie tussen het historische centrum met vele beelden, kasteel Schonbrunn, paarden en wagens, grote pleinen en prachtige gebouwen en het moderne leven maken Wenen uniek en een bezoek meer dan waard. Wenen is de perfecte combi van stad en oudheid. Net als Rome, maar dan toch echt net even helemaal anders.

In mei 2012 was ik een paar dagen in Wenen, samen met mijn moeder, inderdaad een van de vele tripjes die we samen hebben gemaakt.

top 5 stedentrips Europa: Wenentop 5 stedentrips Europa: Wenentop 5 stedentrips Europa: Wenen

 

5. Kopenhagen

Last but not least in de top 5 stedentrips Europa: Kopenhagen. Niet naar het zuiden, maar naar het noorden deze keer. Vanuit mijn home uitvalsbasis Twente reed ik in een paar uur helemaal omhoog naar de Deense hoofdstad. Qua landschap verschilt Denemarken weinig van ons kikkerland en af en toe voelde Kopenhagen gewoon als thuis. Grachten, een lange winkelstraat, kerkjes, een haven, bruggen; soms leek het net alsof ik in Amsterdam rondliep. Waarom dan toch Kopenhagen? Omdat het natuurlijk niet echt Amsterdam is! De grachten ogen anders, de bruggen hebben een andere stijl, de winkelstraat werd niet overladen met Hema’s en Blokkers. De sfeer is anders, de taal op straat is anders en de mensen zijn anders (knappe mannen vooral).

In juni 2013 was ik in Kopenhagen, inderdaad wederom met mijn moeder. We gingen met de auto en dat was prima te doen.

Lees ook: Kleurrijk Kopenhagen: 6 highlights in de Deense hoofdstad.

top 5 stedentrips Europa: Kopenhagentop 5 stedentrips Europa: Kopenhagentop 5 stedentrips Europa: Kopenhagen

 

Meer weten over leuke steden Europa:

  • Wil je op citytrip, maar niet teveel betalen? Lees hier over mijn 11 tips om zo veel mogelijk, zo vaak mogelijk en betaalbaar op reis te kunnen;
  • Er zijn nog meer Europese steden die ik heb bezocht. Hier vind je al mijn citytrips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS