Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

Sevilla Andalusië

De zon die hoog aan de hemel straalt zorgt ervoor dat het zelfs eind maart al heerlijk warm is in de mooiste stad van Spanje. Struinend over de avenida's, door smalle stegen en over fotogenieke pleinen wanen we ons in het échte Spanje. Een overload aan cultuur, passievolle mensen en een heerlijk relaxte ambiance. Kom sfeerproeven in Sevilla!

Het is eind maart als we eind van de middag neerstrijken op een terrasje ten zuiden van de Avenida de La Constitución van Sevilla. Mijn neus zit dicht; aan het begin van deze roadtrip door Andalusië ben ik snipverkouden geworden in de regen, terwijl hier in Sevilla de zon hoog aan de hemel schijnt. Zoals het hoort hier in Sevilla, in Zuid-Spanje. Het échte Spanje.

Drie-en-een-halve dag spenderen we in deze zonnige, warme, fotogenieke stad en laten ons verwonderen door alle schoonheid. De sfeer, de mensen, de pleinen, de steegjes, het eten, ik raak er niet over uitgesproken. Sevilla heeft meerdere highlights; ik neem je mee naar de vijf mooiste bezienswaardigheden van de hoofdstad van Andalusië.

Lees ook: Andalusië. Roadtrip in twee weken.

 

Plaza de España

Ik begin maar meteen met de highlight der highlights: het állermooiste plein van Sevilla, zelfs van heel Andalusië en misschien zelfs wel van heel Spanje: Plaza de España. Gebouwd in 1929 voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling die toen plaatsvond, is het plein geen bron van historie en dat voel je ook wel een beetje. Het barokke plein is werkelijk beeldschoon, met prachtige zuilen, een fontein, een beekje, bruggen en kleurrijke tegeltjes, zogenaamde azulejos. Je kijkt je ogen uit en kunt rustig een hele ochtend op dit plein vertoeven, ook al is er niets te koop of te eten.

Maak een rondvaart op een bootje of ga in een paardenkoets over dit prachtige plein. Plaza de España is het pronkstuk van Sevilla: je kunt geen folder of brochure openslaan over de stad of het plein komt je tegemoet.

Sevilla plaza de España

 

Real Alcázar

En nog zo’n parel. Het oudste paleis van Europa, Real Alcázar, wordt nog steeds gebruikt door de Spaanse koninklijke familie als zij in de stad is. Gebouwd in 1364, in dezelfde tijd als het Alhambra in Granada, speelden de Moren (moslims) een belangrijke rol bij de bouw en dat zie je terug in de stijl waarin het paleis gebouwd is. Pas later werden de Moren verdreven door de Christenen en de sporen van beide religies zijn nog steeds voel- en zichtbaar. Real Alcázar is een must visit wanneer je in Sevilla bent. Het ademt historie en in de paleistuin kijk je je ogen uit. Waar de foto’s zijn? Die vergat ik te maken…

 

Catedral de Santa María de la Sede

De kathedraal van Sevilla is de derde grootste kathedraal ter wereld en het oudste gotische gebouw ter wereld. In de tijd van de Moren was dit gigantisch imposante gebouw aan de Avenida de La Constitución een moskee, waarna het na de verovering van de Christenen werd omgebouwd tot een kathedraal. De kathedraal heeft nog steeds een minaret, die overgebleven is van de Moren. Het is de huidige toren, die destijds de hoogste minaret ter wereld was. De Giralda, zoals de minaret nu heet, is nog steeds in gebruik en luidt vijf keer per dag.

Sevilla kathedraal

 

Barrio Santa Cruz

Vanuit het centrum, achter de kathedraal langs, voel je niet eens dat je de wijk Santa Cruz (Barrio Santa Cruz) inloopt. Door kronkelende steegjes loop je van het ene pleintje naar het andere parkje en voor je het weet sta je weer langs de drukke avenida die om de stad loopt. Terrasjes in de steegjes en op de pleintjes, flamencomuziek klinkend vanuit de gezellige cafeetjes en heerlijke tapas op het menu van al deze typisch Spaanse plekken.

Mensen op straat, luid pratend en lachend met een biertje in de hand aan het einde van de middag na het ontwaken uit de siësta en af en toe een souvenirwinkeltje voor de toerist die de wijk komt bezoeken. Santa Cruz is heerlijk!

Sevilla Barrio Santa Cruz

 

Triana

Aan de overkant van de Guadalquivir rivier ligt de wijk Triana. Een heuvelachtige wijk, vol met gezelligheid, mooie terrasjes en kleurrijke mensen. De Flamenco is hier onstaan. Het leven gebeurt op straat in deze soort van buitenwijk van Sevilla, met muziek, sfeer en ongelooflijk lekker eten. Tot de jaren ’70 woonden er veel zigeuners en het is van oorsprong een echte arbeiderswijk. Geniet van het straatleven in Triana!

Sevilla TrianaSevilla Triana

 

Weetjes over Sevilla:

  • Eind maart 2015 was ik in Sevilla als onderdeel van mijn roadtrip door Andalusië;
  • Ik was er samen met mijn moeder; het was de laatste reis de we samen maakten. Ze werd later het jaar ziek en overleed;
  • Sevilla is de hoofdstad van Andalusië;
  • We overnachtten in afgelegen buitenwijk van waar we met de bus naar de stad gingen. Dit zou ik niet aanraden. Een hotel of hostel dichtbij het centrum is het fijnst;
  • Sevilla was net als heel Andalusië ooit in handen van de Moren. Je ziet het overal nog terug.

 

Meer steden? Hier lees je meer inspiratie over citytrips.

Meer Spanje? Hier lees je alles over Spanje.

 

Ben jij ooit in Sevilla geweest? Heb je vrag of op- of aanmerkingen? Laat het me weten in een reactie of neem contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS