Andalusië. Roadtrip in twee weken

· 6 Steden en de mooiste plekken in twee weken Andalusië ·

Andalusië. Het wordt niet voor niets het échte Spanje genoemd. Adembenemende landschappen, een prachtige kustlijn en steden die geschiedenis ademen. Een bijzonder en heerlijk gebied in mijn Europese lievelingsland. Ik maakte er een roadtrip en de route schreef ik voor je uit. Reis je mee?

Het idee om naar Andalusië te gaan bestond nog niet zo heel lang. Wel wilde ik al heel lang een roadtrip maken, ergens in Europa. De laatste jaren ging ik vaker naar Spanje. De mensen, de sfeer, het weer, de taal. Ik hou van Spanje. Ik las over Andalusië en dat het een prima gebied zou zijn om in je eentje rond te toeren et voilà. Voor ik het wist had ik een ticket geboekt, een auto gehuurd en ging ik in mijn eentje twee weken op pad door het échte Spanje. Reis in deze blog met me mee tijdens mijn roadtrip Andalusië!

De mensen, de sfeer, het weer, de taal. Ik hou van Spanje!

14115579_10154442374633518_1871881341345249602_o

 

Roadtrip Andalusië: route en voorbereiding

Ik stippelde een route een paar weken van tevoren uit. De steden die ik wilde bezoeken wist ik meteen al, maar door veel te lezen en tips van anderen besloot ik Ronda, Cádiz en Tarifa aan de route toe te voegen.

Mijn ticket boekte ik los via Transavia.com, boekte er meteen een huurauto bij (ook via Transavia) en daarna ook mijn eerste twee nachten in Málaga (via Booking.com). Als ik eenmaal in Andalusië was, zou ik wel verder zien en de resterende nachten boeken. Mijn route opgesomd:

Route roadtrip Andalusië

Tip: download de app van Booking.com op je telefoon. Zo kun je op ieder moment op iedere plek een overnachting boeken voor je volgende bestemming. Ik heb al mijn overnachtingen tijdens mijn roadtrip Andalusië via de app geboekt en dat werkte super.

Lees ook: 5 tips voor het plannen van een rondreis of roadtrip.

 

Dag 1: Málaga

Mijn roadtrip Andalusië begon in de regen. Het was maart toen ik aankwam in Málaga. Het regende toen ik uit het vliegtuig stapte (waar ik overigens iets heel bizars meemaakte, wat je hier terug kunt lezen), het regende toen ik bij het metrostation aankwam en het regende toen ik mijn hostelkamer binnenstapte. Het regende nog steeds toen ik nacho’s bestelde op een terras, waar zelfs de parasols de regendruppels niet konden tegenhouden. De volgende dag, officieel dag 1 op bestemming, regende het nog steeds. Ik trok er toch op uit, want het was mijn enige dag in de stad.

Ik liet me verbazen over de gezelligheid en knusheid van de stad. De smalle straatjes, de leuke pleintjes. De kathedraal met een hele en een halve toren.  De brede winkelstraat, waar vandaan je zo richting het strand loopt, waar het overigens een natte bedoening was. Het was er niet druk, die zaterdag, maar wel heel gezellig. Vooral in de namiddag, na de siësta, leefde de stad op. Málaga is perfect om je roadtrip Andalusië mee te starten.

Overnachting: La Casa Mata Central Hostel.

Andalusië Malaga

 

Dag 2: Fuengirola – Marbella

Mijn ouders waren vroeger ooit in Fuengirola toen ze nog jong, onwetend, verliefd, gelukkig en in leven waren. Toen ik dag twee Málaga eenmaal uit was, in mijn huurauto zat en mijn roadtrip Andalusië echt was begonnen, kon ik het niet laten om even te gaan buurten in Fuengirola. Over de MA-20, AP-7 en A-7 (Autopista del Mediterráneo) ging ik op weg. Ik parkeerde de auto en liep naar een overdekt terras, want het regende nog altijd pijpenstelen in het kleine badplaatsje. Te voet ging ik naar het strand, waar het verlaten en nat was. Ik stelde me voor hoe het er zomers zou zijn en hoe het vroeger was toen mijn ouders er samen waren. Ik bleef maar eventjes. De regen stond me niet aan.

Roadtrip Andalusië

 

Marbella

Toen ik even later aankwam in Marbella regende het nog steeds. Ook hier trok ik er toch op uit. Richting de kust, het strand. Ook hier was het nat, maar wel een stuk drukker dan in Fuengirola. Ik kon me voorstellen dat het er zomers afgeladen zou zijn, dat de hotels die langs de kust staan helemaal bevolkt zouden zijn en dat de verkopers langs de boulevard daadwerkelijk hun eigen handgemaakte nep-Michael Kors-tassen zouden verkopen. De enorme jachten in de haven verrieden al dat er veel jetset aanmeert in Marbella. In Marbella krijg je een vakantiegevoel, het is een enorme toeristische badplaats en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Overnachting: Hotel Finlandia.

Tip: Neem de AP-7 in plaats van de A-7 tussen Málaga en Marbella. Je komt zo vlak langs de prachtige kustlijn van de Costa del Sol.

Andalusië Marbella

 

Dag 3: Ronda

Maandags ging ik vanuit Marbella naar Ronda via de bergweg A-397. En die weg alleen al, lieve mensen, is zwaar de moeite waard. Zo prachtig als de weg naar Ronda zijn er maar weinig. Door de bergen met hier en daar een haarspeldbocht en op sommige momenten adembenemende uitzichten. Geweldig!

En al even prachtig is Ronda zelf, zelfs een hoogtepunt van mijn roadtrip Andalusië. Ronda is een dorpje dat gebouwd is rond een kloof. Ik had er veel over gelezen en wist dus wat ik kon verwachten, maar als je er dan bent en je ziet hoe het ‘in het echt’ is, dan ben je wel even sprakeloos. Het uitzicht vanaf de kloof en vanaf eigenlijk elk punt in het plaatsje is prachtig. Van de straatjes en steegjes, een gezellig pleintje tot de ‘hoofdstraat’ die over de kloof heen gebouwd is en dus een bizarre brug vormt. Een must see!

Ik verbleef er overigens niet. Ik reed na mijn bezoek aan Ronda door richting Tarifa.

Andalusië RondaAndalusië Ronda

 

Dag 4 en 5: Tarifa

Gibraltar sloeg ik over, maar waar ik wél naar toe ging, was Tarifa. Het zuidelijkste puntje van Spanje en zelfs van heel Europa en een walhalla voor surfers en dus ogenschijnlijk niets voor mij, maar schijn bedriegt. Want het centrum is heel knus en lieflijk en de stranden zijn prima te doen; zelfs in de regen waren ze knap. De plaats ligt aan de Costa de la Luz en aan de Straat van Gibraltar. Als je over zee tuurt, zie je in de verte Marokko, hoewel je daar niet eens ver voorg hoeft te kijken.

Overnachting: Hostal Tarifa.

Andalusië Tarifa

 

Dag 6: Costa de la Luz

Van het zuidelijkste puntje van Spanje kun je landinwaarts omhoog richting Cádiz of Sevilla, maar je kunt er ook voor kiezen om langs de kust te gaan, de Costa de la Luz, over de N-340, zoals ik deed. Ik stelde simpelweg mijn TomTom in en hij leidde me netjes langs alle wegen door de bergen en langs de zee. In een dag maakte ik een mini-roadtrip naar Cádiz. Onderweg stopte ik een paar keer.

Roadtrip Andalusië

Playa de Los Lances

Playa de Los Lances is een strand omgeven door een aantal campings. De TomTom vindt zelfs het zandweggetje er naar toe. Parkeer je auto op de grote verharde parkeerplaats en loop richting het strand. Je kunt je er prima een dag of zelfs langer vermaken, zéker in de zomer. Kijk overigens niet raar op als er opeens een koe naast je staat te grazen. Ze lopen er gewoon los.

Andalusië Costa de la Luz

Bolonia

Onderweg zul je je verbazen over het aantal campings dat je tegenkomt. De kust bij Tarifa, Playa de Los Lances, Valdevaqueros en Bolonia is een walhalla voor kampeerders. De N-340 gaat omhoog, maar ik besloot even linksaf te slaan richting Bolonia. Ik had me laten vertellen dat het de moeite waard zou zijn. De weg ernaar toe is prachtig, het water helder blauw en het strand was er eind maart nog verlaten. Ik plofte neer in het gele zand, liet de wind door mijn haren waaien en begroette de oceaan, die ik in 2007 aan de andere kant vanaf Barbados, al eens was tegengekomen.

Andalusië Bolonia

Zahara, Barbate en Vejer de La Frontera

Vanuit Bolonia reed ik niet terug de grote weg op, maar besloot ik zo dicht mogelijk langs de kust verder te rijden. Ik nam me voor om richting Vejer de La Frontera, een van de vele pueblos blancos (witte dorpjes), te rijden en om daar ergens een plek te vinden om te lunchen, maar eerst wilde ik Zahara de Los Atunes zien, omdat iemand mij hierover getipt had. De weg naar Zahara is echt een beauty en vanuit Zahara reed ik vlák langs de kust van helderblauw water verder richting Vejer en bij het kustplaatsje Barbate stopte ik om te lunchen, in de veronderstelling dat ik al in Vejer was. Pas later kwam ik erachter dat ik me vergist had. Lang bleef ik niet en zou ik ook niet in Vejer gebleven zijn, want het was al ver in de middag en ik moest nog helemaal naar Cádiz!

Andalusië Barbate

 

Dag 6/7: Cádiz

Pas laat in de middag kwam ik eindelijk aan in Cádiz. Ik kreeg een beetje een Miami-gevoel bij het binnenrijden van de stad. Over een brede brug met aan weerszijden water, die overloopt in een grote avenida bij binnenkomst van de stad. Het centrum van Cádiz iseeen landtong. Het is er niet groot, het stikt er van de steegjes, waardoor je ook met een goede kaart sowieso verdwaalt. Alles lijkt op elkaar, van gevels tot de kinderkopjes op de grond. Ik was te kapot van zo’n lange reisdag, waardoor ik veel te weinig heb gezien van Cádiz. Alle reden om nog eens terug te gaan. Cádiz in één woord? Romantisch!

Overnachting: Hotel Argantonio.

 

Andalusië Cadiz

 

Dag 7 – 10: Sevilla

Om 10 uur ‘s ochtends zat ik vanuit Cádiz alweer in de auto richting de hoofdstad van Andalusië, Sevilla. Via de Autopista del Sur, vertrok ik in noordelijke richting. Ik had heel graag langer willen blijven, maar ik had een strakke tijdsplanning. Mijn lieve moeder zou namelijk om 1 uur die middag landen in Sevilla en we zouden daar samen een lang weekend doorbrengen. Elk jaar maakten we samen een tripje en we wisten toen nog niet dat ze later dat jaar ziek zou worden en binnen een paar weken zou overlijden. Sevilla werd onze laatste trip samen. Little did we know

Desalniettemin is Sevilla prachtig en heb ik er geweldige herinneringen aan. Het weer was helemaal opgeklaard, de zon scheen hoog aan de hemel en het echte vakantiegevoel begon in Sevilla. Dé highlight wat mij betreft is Plaza de España, maar ook zeker de Avenida de La Constitución, de kathedraal, Real Alcázar, de universiteit en de wijk Triana zijn hoogtepunten van beeldschoon Sevilla. Een extra dimensie voor ons was dat we er in la Semana Santa, de Goede Week voor Pasen waren. We werden verrast door een een aantal processies en feestelijkheden in de stad.

Overnachting: Hilton Garden Inn Sevilla.

Lees ook: Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje.

Andalusië Sevilla, Plaza España

 

Dag 11: Córdoba

Córdoba is de warmste stad van Spanje en zelfs van heel Europa. Liep ik een paar dagen eerder nog door zeldzame Andalusische regen, was het in Sevilla al opeens 30+ graden en in Córdoba zowaar nóg warmer.

Ik boekte er een hostel, maar door de Semana Santa, die uiteraard ook in Córdoba plaatsvond, kon ik hem gewoonweg niet bereiken doordat veel straten afgesloten waren, waardoor ik na veel vloeken en tieren genoodzaakt was een hotelkamer die drie keer zo duur was te nemen. Het maakte me inmiddels niets meer uit, want slapen in de auto was al helemaal geen optie. Wat ik ervan leerde? Dat ik een enorm goed oriëntatievermogen heb. Ik schreef er hier al eens over.

Córdoba wemelt van de steegjes, pleintjes, koffietentjes en witte gevels. Het is er prachtig, met als hoogtepunt de Mezquita, de kathedraal die oorspronkelijk een moskee was. Wist je dat Zuid-Spanje ooit van de Moren is geweest?

Lees ook: Bijzonder reisverhaal Semana Santa in Spanje

Andalusië Cordoba

 

Dag 12-13: Granada

Na de Semana Santa-gekte in de binnensteden van Sevilla en Córdoba, besloot ik in Granada een hotel buiten het centrum te boeken. Met de bus ging ik richting centrum, waar ik wederom mijn ogen uitkeek. Het hoogtepunt, niet alleen van Granada, maar van heel Andalusië is natuurlijk het Alhambra. Een bezoek aan Granada is niet compleet zonder een bezoek aan dit middeleeuwse Moorse fort. Maar ook de kathedraal van Granada, de Arabische wijk El Albaicín en het uitkijkpunt over de Sierra Nevada, el mirador, zijn meer dan de moeite waard.

Trek er een paar dagen voor uit om Granada goed te kunnen bezoeken en bezichtigen.

Overnachting: Hotel Saylu.

Andalusië Alhambra Granada

 

Dag 14: Torremolinos

En na twee weken weer terug naar Málaga, want vanuit Málaga zou ik de volgende ochtend weer terugvliegen naar Amsterdam. Pasen kwam steeds dichterbij en dus werden de hotelprijzen met de dag hoger. Het hostel waar ik mijn reis mee begon zat hartstikke vol. Ik was graag terug gegaan naar deze fijne plek.

Ik besloot iets verder te kijken dan alleen Málaga en prompt vond ik voor een betaalbare prijs een superleuk hostel in niets minder dan Torremolinos, vlakbij Málaga. Gelegen in een woonwijk met een tuin met een loungeset en een heleboel geraniums.Wat een heerlijke plek! Het centrum van Torremolinos, waar ik heel eventjes doorheen dwaalde, was best druk zo begin april, maar er ging niets boven het uitlezen van mijn boek in mijn heerlijke Zuid-Spaanse tuin. Achter de geraniums dus. Nee, temidden van ze en zo kwam mijn reodtrip door Andalusië ten einde.

Overnachting: Hostal Los Geranios.

Andalusië Torremolinos

Weetjes

 • Ik was van 20 maart tot 4 april 2015 in Andalusië. Het weer was erg afwisselend. Ik had regen, warmte en hitte. De beste tijd voor een roadtrip Andalusië? In het voorjaar of najaar. Mei, juni en september zijn de beste maanden;
 • Zuid-Spanje is ooit in handen geweest van de Moren. Dit is nog overduidelijk te zien in vooral Córdoba en Granada;
 • Het leuke aan het rondreis door Andalusië is dat je én een roadtrip maakt, je natuur en cultuur met elkaar combineert én dat je zon, zee en strand afwisselt met korte citytrips. Alles in één dus. En dat in twee weken tijd!
 • Wat ik het meest bijzonder vond? Ronda, Sevilla en het Alhambra! Ook bijzonder was het verschil tussen de Costa del Sol met toeristische badplaatsen en de vrij onbekende Costa de la Luz. Het zonnige Málaga, het romantische Cádiz, het kleurrijke Sevilla, het wittige Córdoba en het Moorse Granada. Allemaal prachtig en zó verschillend;
 • Wat óók heel bijzonder was, was se Semana Santa die plaatsvond toen ik er was. De processies die soor de straten gehouden worden zijn enorm indrukwekkend.

 

Meer Spanje:

Hier vind je al mijn artikelen over Spanje.

 

Ook geïnspireerd geraakt door deze prachtige streek? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

7 Reacties

 1. Beantwoorden

  Manouk - Groetjes uit Verweggistan

  19 oktober 2016

  Sevilla is mijn lievelingsstad, ik ben blij dat je er toch goede herinneringen aan hebt. Ik vind het ook een prachtige streek, ben benieuwd naar je losse posts!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   20 oktober 2016

   Sevilla blijft altijd in mijn hart, evenals Valencia, waar ik ook met mijn moeder was. Leuk dat je reageert Manouk; ik volg je nu ook via Instagram!

 2. Beantwoorden

  Rene

  28 juli 2017

  We gaan over 4 weken ook! Tripje langs Malaga, Marbella, Ronda, Sevilla, Cordoba en Granada. Vraagje: wat moet je zeker zien/doen in Cordoba en zijn er nog spectaculaire activiteiten die je kunt doen in Andalusië?

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   19 augustus 2017

   Hi René! Malaga ligt aan zee, dus geniet lekker van de boulevard en het feit dat je vanuit de stad zo het strand oploopt. Marbella is een luxepaardje en een echt toeristisch vakantieplekje. Ronda heeft een unieke klif en is heel authentiek. Alleen de weg ernaar toe is al fantastisch. Sevilla spreekt voor zich in de blog die ik erover schreef. Córdoba heeft de mezquita, een kerk die vroeger een moskee is geweest. Van buiten een plaatje, maar eigenlijk moet je hem ook van binnen bekijken! En tot slot is Granada erg heuvelachtig en een beetje Arabisch. Vergeet niet om de typisch Arabische wijk El Albaicín te bezoeken! Loop/klim naar het uitkijkpunt voor een geweldig uitzicht over de stad en vergeet natuurlijk het Alhambra niet! De rit van Córdoba naar Granada is ook geweldig. Als je Granada binnen komt rijden, zie je de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada voor je. Magnifique!

   Verder kan je in de Sierra Nevada allerlei hikes en klimtochten doen. Ik had er de puf niet meer voor na twee weken rondreizen en kwam eigenlijk ook tijd te kort. Maar ik zou het zeker doen!

 3. Beantwoorden

  Stefanie Luthart

  29 augustus 2018

  Hi Kim,

  Ik heb een voornemen om voor het eerst in mijn leven een reis te maken, alleen. Ik heb al een ticket geregeld en ga met een auto door Andalusie te reizen, 7 dagen en 6 nachten.

  Ik krijg nogal wat tegenwind van mijn ouders. Het veranderd mijn plan niet, maar ik wil ze toch gerust stellen. Ze denken echt dat ik tussen zes planken terug kom, omdat ik een gewillige prooi zal zijn ofzo. (Migranten, Js Brech is daar gepakt, ik spreek de taal niet) Ter info, ik ben al 35 😉

  Weet je iets wat ik kan zeggen om ze gerust te zeggen?
  Kunt u misschien iets meer vertellen over Andalusie en hoe daar te reizen. Wat is handig? Ik overweeg, omdat ik alleen ben, voor Hostels te kiezen, maar misschien zijn er meer alleen reizenden en kan ik via jullie iets anders doen? Mijn reis is van 7 t/m 13 oktober en ik wil naar het Alhambra op 12 oktober. Verder ben ik nog vrij met de invulling.

  Hoe is het reizen daar? Ze vinden dat idee doodeng, als vrouw alleen. Ik denk, het is Spanje en ik ben al lang volwassen. Maar ik vind t idee dat zij het zo eng vinden toch ook niet fijn. Ze denken echt dat ik tussen zes plankjes terug ga komen ofzo. Dus heb jij je ooit ongemakkelijk gevoeld of iets dergelijks? Hoe deed jij het met parkeren daar? Mijn hostels liggen in autoluwe plekken in de oude steden. Is er angst om als vrouw alleen te reizen, is het onverstandig?

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes Stefanie

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   30 augustus 2018

   Hoi Stefanie, allereerst wat tof dat je in je eentje op reis gaat! Geweldig!
   Ik begrijp dat het spannend is en dat je oudere het maar niks vinden en dat jij je daar weer onprettig bij voelt. Geloof me, er is niets zo fijn als ouders die zich zorgen om je maken, de mijne zijn helaas al overleden en achteraf merk je dat pas.

   Maar dan. Spanje is uitermate goed te bereizen in je eentje. Ik heb twee weken alleen door Andalusië gereisd, ik was toen 32 en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Maar echt niet. Ook als ik de taal niet zou spreken, was het echt goed gegaan. Na al mijn reiservaringen ben ik erachter gekomen dat de meeste mensen juist te goeder trouw zijn en nee, dit is niet naïef, dit zeg ik puur uit ervaring.

   Pak dus gewoon dat vliegtuig, maak een globale planning en leg vooraf niet teveel vast. Zorg dat Google Maps werkt zodat je niet verdwaalt en dat je de app van Booking.com hebt geïnstalleerd zodat je heel gemakkelijk je overnachtingen kunt regelen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is genieten van de omgeving en de mensen die je ontmoet en je gaat Zuid-Spanje nooit meer vergeten.

   Fijne reis alvast, happy travels! 😊

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS