Wow, de Algarve! 5x de mooiste kust van Portugal (en van Europa!)

Portugal

Uitgestrekte stranden, enorme rotspartijen, eilandjes, azuurblauw water en natuurlijk het zogenaamde einde van de wereld. De kust van de Algarve wordt niet voor niets de mooiste van Europa genoemd. Lees mee over de vijf highlights van deze prachtige regio.

De Algarve heeft een kustlijn van ongeveer 150 kilometer lang en ook nog een fascinerend binnenland, waardoor je echt wel even de tijd mag nemen om de hele regio ontdekken.Veel bezoekers komen vooral naar de Algarve voor de ge-wel-dige kust en ook ik was vooral benieuwd naar de enorme rotspartijen en heerlijke stranden waarover ik al zolang zoveel gelezen en gezien had. Zet je schrap. Hier komt mijn top 5 mooiste plekken Algarve.

 

Mooiste plekken Algarve

Maar eerst een paar feiten over deze mooiste kust van Europa. De Algarve is de zuidelijkste regio van Portugal en loopt van oost naar west. Vooral het westen is het meest populair door de ruige kust en de vele stranden, maar ook het oosten van de Algarve met zijn kleine dorpjes en eilandjes is de moeite waard. De Algarve heeft een middellands zeeklimaat, waardoor het er het hele jaar gemiddeld boven de 15 graden is en het er nooit vriest en dus het hele jaar geschikt is om te bezoeken. Heb je je besluit genomen om naar de Algarve te gaan? Sla dan deze vijf hoogtepunten niet over.

Lees ook: Portugal: 4x mooiste plaatsjes in de Algarve.

 

1. Praia da Marinha

Praia betekent strand in Portugees en al rijdend door de regio zie je geregeld borden met bewegwijzering richting praias of naar een specifieke praia. Er zijn er énorm veel, maar voor mij springt Praia da Marinha er wel echt uit. Met zijn enorme goudkleurige rotspartij, rotsblokken in het water, fijn zand en heerlijk water om in te zwemmen is deze fotogenieke plek een must visit in de Algarve.

Om op het strand te komen is er een trap naar beneden, maar voordat je deze tocht maakt, loont het om bovenaf een wandeling te maken over de enorme rots heen. De mooiste uitzichten ontstaan op verschillende plekken vanwaar je geweldige foto’s kunt maken of… gewoon even kunt gaan zitten en genieten. Ik deed het en vond dat nog fijner dan het strand zelf.

mooiste plekken Algarve - Praia da Marinhamooiste plekken Algarve - Praia da Marinhamooiste plekken Algarve - Praia da Marinha

 

2. Cabo de São Vicente

Kaap Sint Vincent is een kaap in het meest zuidwestelijke punt van de Algarve, van Portugal en zelfs van heel Europa. Vanaf de 50 meter hoge klif kijk je enkel uit op de enorme Atlantische Oceaan die duizenden kilometers verderop aanlandt in Amerika. De plek wordt niet voor niets het einde van de wereld genoemd.

Met mijn 1,58m ben ik sowieso niet bepaald groot, maar bij Cabo de São Vicente voel je je kleiner dan klein. De enorme klif is reusachtig wat ervoor zorgt dat het een magische plek is. De rood-witte vuurtoren die parmantig staat, is inmiddels ruim 150 jaar oud en is ooit gebouwd op de fundering van een klooster. Als je in de Algarve bent, mag je deze plek ab-so-luut niet overslaan.

Tip! Bezoek ook even de bradwursten-tent die langs de weg staat en geniet von eine letzte Bratwurst vor Amerika. Humor!

mooiste plekken Algarve - Cabo de Sào Vicente

 

3. Ponta da Piedade

Rotsen en kliffen zijn toch wel de meest iconische landschappelijke kenmerken van de Algarve. Bij Ponta da Piedade vind je dé typische kliffen die de regio zo beroemd maken. Vanuit het stadje Lagos aan de westelijke kant van de kust rij (of loop) je gemakkelijk naar de enorme rotspartijen.

Bovenlangs is het uitzicht al fenomenaal en vanaf verschillende punten ontdek je telkens iets anders in de rotsen. De terracotta/geelachtige kleur met eronder azuurblauw water maken deze plek een lust voor het oog. Neem de trap naar beneden, blijf af en toe staan en verwonder je over de plek waar je je op dat moment begeeft. De rotsen van Ponta da Piedade zijn echt prachtig.

Tip! Je kunt ook met een boot(je) richting Ponta da Piedade, zodat je de klif en rotsen vanaf het water kunt zien.

mooiste plekken Algarve - Ponta da Piedademooiste plekken Algarve - Ponta da Piedademooiste plekken Algarve - Ponta da Piedade

 

4. Praia Dona Ana

Aan de andere kant van Ponta da Piedade ligt Praia Dona Ana. Een heerlijk fijn strand vol met grote rotsblokken in het water. Het strand zelf is omgeven door een enórme klif waarop helaas een hotel gebouwd is. Met de beroemde trap naar beneden ben je binnen no time op het drukke, maar mooie strand.

Strandbedjes en lifeguards zijn allemaal aanwezig, zodat het veilig zwemmen is. Door de iconische rotsen in het water hoef je je in ieder geval niet tegen te laten houden om een duik te nemen in het heldere water.

mooiste plekken Algarve - Praia Dona Anamooiste plekken Algarve - Praia Dona Ana

 

5. Eilandjes in Oost-Algarve

Dan het minder drukke en minder toeristische oosten van de Algarve. Onder hoofdstad Faro ligt een eiland, Ilha da Armona (Armona eiland). Iets oostelijker, onder de stad Tavira ligt Ilha Tavira (Tavira eiland). Ilha betekent eiland en beide eilanden worden van het vaste land gescheiden door het natuurpark Ria Farmosa.

Armona is met een ferry te bereiken via het knusse plaatsje Olhão. Na ongeveer tien minuten op de boot ontdek je al gauw dat Armona echt een laidback eilandsfeertje heeft. Er staan tal van (vakantie)huisjes op het eiland. Loop eens door naar achter, naar het zuiden van het eiland. Het strand waar je uitkomt is prachtig en heerlijk en helemaal niet druk!

Het eiland van Tavira is groter en langer dan Armona. Er zijn verschillende stranden te ontdekken en Praia do Barril (Barril strand) is toch wel een heel fijn strand om een middag te vertoeven. Strandbedjes en parasolletjes zijn hier tegen een vergoeding de hele dag te gebruiken. Neem ook eens een kijkje in het plaatsje Santa Luzia. Heel knus en gezellig!

mooiste plekken Algarve - Oost-Algarvemooiste plekken Algarve - Oost-Algarvemooiste plekken Algarve - Oost-Algarve

Meer over de Algarve en Portugal?

Hier vind je al mijn artikelen over de Algarve.

Hier vind je al mijn artikelen over Portugal.

 

Ben je geïnspireerd geraakt door deze mooie plek? Ben je er zelf ooit geweest? Wat vond je ervan? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS