Handig! Financiële reistips voor iedereen

Financiële reistips

Tot voor kort werkte ik bij een bank en zo tegen de zomer gingen elk jaar vele klantvragen over - hoe kan het ook anders - de vakantie. En dan met name waar op financieel gebied aan gedacht moest worden. Welnu, luistert en huivert, hier komen 14 heel nuttige financiële tips voor op reis waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Pincode vergeten? Bankpas ingeslikt of werkt ie niet? Accepteert de winkel waar je die leuke bikini wil kopen je bankpas niet? Of nog erger: raak je betrokken bij een ongeval of wordt er thuis bij je ingebroken? Je moet er niet aan denken en al helemáál niet als je op reis bent. Maar! Er is hoop. Want gelukkig kun je dit soort dingen vaak eenvoudig oplossen. Hier komen 14 financiële reistips!

 

1. Neem een extra bankpas mee

In de categorie betalen: Neem een extra bankpas mee. Ja, er worden door je bank vaak extra kosten voor in rekening gebracht, maar geloof mij, het kan je heel wat ellende schelen, zéker op reis of op vakantie. Stel, je bankpas wordt ingeslikt in een geldautomaat, je chip of magneetstrip raakt beschadigd of je verliest hem simpelweg. Dan heb je altijd een back-up.

Extra tip: Bewaar de twee passen gescheiden van elkaar.

 

2. Vraag een creditcard aan

Ook in de categorie betalen: Neem een creditcard mee. Nu weet ik dat niet iedereen voor een dergelijke card in aanmerking komt (je moet er immers wel financieel ‘goed’ voor zijn), maar kun je er een krijgen, vraag er een aan en neem hem mee op reis of op vakantie. Lang niet overal wordt namelijk een gewone bankpas geaccepteerd en Mastercard bijvoorbeeld wordt praktisch overal geaccepteerd.

Extra tip: Een creditcard heeft meestal een standaardlimiet, maar deze is tegenwoordig vaak gemakkelijk aan te passen.

Nog een tip: Ga je een auto huren? Dan heb je eigenlijk altijd een creditcard nodig voor de borg.

 

3. Activeer je passen en cards

Vergeet niet om je bankpas of creditcard te activeren! Zeker als je een nieuwe pas/card hebt ontvangen (ook als het om een vervanging gaat), moet je hem even activeren voordat je hem kunt gebruiken. Iets met veiligheid. Hoe dat moet? Check de site van je bank of neem even contact met ze op.

 

4. Check de limieten van je passen en cards

En dat brengt me bij het volgende punt: bankpassen en creditcards hebben allemaal standaard een opnamelimiet. Zo kun je bij de geldautomaat van je eigen bank vaak flinke bedragen opnemen, maar bij andere banken (bijvoorbeeld met een bankpas van de Rabobank een opname doen bij de ABN Amro) zijn die limieten al een stuk lager. Voor pinnen en betalen in het buitenland gelden helemaal andere regels.

Extra tip: Check de limieten bij je bank voor je vertrekt.

Extra tip 2: Let op dat er wat dit betreft verschil wordt gemaakt tussen een geldautomaat en een betaalautomaat.

En extra tip 3: Let ook op dat de limieten per pas/card gelden. Heb je bijvoorbeeld meerdere passen bij één bankrekening? Dan heb je op elke bankpas een opname-/betaallimiet.

 

5. Zet je pas aan voor het buitenland

Ook in het kader van veiligheid: ik weet niet zeker of alle banken zo werken, maar de bankpassen van de Rabobank staan standaard uit voor alle werelddelen anders dan Europa. Ga je dus binnen Europa op vakantie, geen nood. Maar ga je een verre reis maken buiten Europa, zorg dan dat je je bankpas voor dat betreffende werelddeel aanzet. Dit kan gewoon via internetbankieren of de mobiel bankierenapp.

Tip: Creditcards staan (meestal) gewoon aan voor het buitenland. Wil je hier zekerheid over, neem dan contact op met je bank of kaartverstrekker.

 

6. Neem contant geld mee

Ook al leven we niet meer in de middeleeuwen, het is toch verstandig om contant geld mee te nemen op reis, zeker als je naar een land gaat waar je met vreemde valuta moet betalen. Bij banken is vreemd geld inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar elk vliegveld en veel treinstations hebben een grenswisselkantoor (GWK) waar je voor je vertrek buitenlandse valuta kunt kopen. Het omgerekende bedrag met de koers van die dag kun je gewoon pinnen.

 

7. Maak een of meerdere kopies of foto’s van je passen/cards

Maak een kopie of een foto van je bankpas of creditcard. Vooral voor een creditcard kan dit heel handig zijn. Stel dat je hem bent kwijtgeraakt of je hebt hem toevallig net niet bij je terwijl je hem wel nodig hebt, dan kan het in sommige gevallen volstaan om een kopie of een foto van je card te laten zien. Of je wil online iets aanschaffen en je hebt je card even niet bij de hand, dan kun je toch de kaartgegevens invoeren.

Tip: Vergeet hierbij niet om de achterkant ook de kopiëren/fotograferen. Hier staat namelijk het CVC-nummer!

 

8. Ken je nummers uit je hoofd

Je bankrekeningnummer, je pasnummers, je pincodes, je creditcardnummer, je CVC. Het állergemakkelijkst is dat je al deze nummers uit je hoofd kent. Werkt je hoofd niet zo dat je dat allemaal kunt opslaan, dan is punt 7 heel belangrijk voor je.

Tip: Als je dan toch bezig bent met nummers uit je hoofd leren. Wat dacht je van je paspoortnummer, je BSN en telefoonnummers van dierbaren? Ja, ik ken inmiddels alles uit mijn hoofd (uch, uch, even opscheppen) en dat is zó handig!

 

9. Zorg dat je online kunt inloggen

Omdat we dus niet meer in de middeleeuwen leven en veel financiële zaken online gaan, zorg dat je altijd toegang hebt tot je internetbankieren. Dus. Download de bankierenapp van je bank, zorg dat je je bankrekening(en) inzichtelijk hebt en heel belangrijk: neem je scanner/identifier/ander hulpmiddel mee om altijd en overal te kunnen inloggen.

 

10. Download de app

In navolging van punt 9. Download de bankierenapp van je bank op je telefoon en/of tablet, zodat je je bankrekening altijd bij je hebt. Vaak heb je geen hulpmiddel nodig om in te loggen; alleen een wachtwoord volstaat. Superhandig, veilig en gebruiksvriendelijk.

Tip: Stel je app zo in dat je (tot een bepaald bedrag) geen hulpmiddel (scanner/identifier of wat dan ook) nodig hebt om geld over te boeken.

 

11. Dek je risico’s af

En dan. Als je op reis gaat, loop je risico’s. But then again, als je leeft en je je in de samenleving begeeft, loop je risico’s. Je kunt schade toebrengen aan iemand of zelf schade oplopen. Deze risico’s zijn af te dekken met verzekeringen. Welnu, wat reizen betreft zijn vier verzekeringen belangrijk:

  • Reisverzekering

Simpelweg verzekert een reisverzekering de schade die je oploopt tijdens het reizen. Het is een aanvulling op bestaande verzekeringen. Het dekt bijvoorbeeld geneeskundige kosten. Heb je zorgkosten gemaakt en vergoedt je zorgverzekering maar tot een bepaald bedrag? Dan kun je het restant verhalen op je reisverzekering. Ook bijvoorbeeld bagage kan onder de reisverzekering vallen. Check bij je verzekeraar wat onder de dekking valt; dit kan per verzekeraar verschillen.

Tip: Ook binnen Nederland geldt je reisverzekering! Of ga je een weekendje weg in Antwerpen of Duitsland? Je reisverzekering kan zomaar uitkomst bieden.

  • Annuleringsverzekering

Kun je onverhoopt niet op reis of vakantie (bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden of door een sterfgeval in je naaste omgeving) en heb je wel al de hele reissom betaalt? Dan moet je dus je reis of vakantie annuleren. Een annuleringsverzekering kan dan uitkomst bieden. Vaak krijg je van je reisbureau, vliegmaatschappij of accommodatie niet het hele bedrag terug (of helemaal niks in het ergste geval) en dan kan je het bedrag van je annuleringsverzekering vergoed krijgen. Er zitten vaak wel haken en ogen aan en zeker niet alle gebeurtenissen/gevallen worden vergoed. Check bij je verzekeraar wat onder de dekking valt.

Tip: Bij Interpolis zijn de voorwaarden onlangs versoepeld. Je bepaalt nu in veel gevallen zelf wat jij belangrijk genoeg vindt om te annuleren.

  • Zorgverzekering

Ik noemde hem net al en hij is een beetje overbodig: de zorgverzekering. Mocht je in het buitenland zorgkosten maken, dan vergoedt je zorgverzekeraar vaak tot een bepaald bedrag, afhankelijk van je dekking. Check dit bij je verzekeraar.

  • Inboedelverzekering

En dan zeker niet onbelangrijk: een inboedelverzekering! Stel dat er thuis wordt ingebroken en je huis wordt leeggehaald, terwijl jij nietsvermoedend aan een cocktail zipt op een strand ergens ver weg, dan ben je blij dat je die spullen goed verzekerd hebt!

Tip: Ken je polisnummer uit je hoofd, schrijf hem ergens op of maak er een kopie of foto van.

 

12. Geef iemand een volmacht

Vooral als je voor een langere tijd weg gaat, is het verstandig om een van je naasten een volmacht te geven om jouw bankzaken te mogen inzien of er zelfs over te mogen beschikken. Afhankelijk waar je toestemming voor geeft, kan/kunnen je rekening(en) zelfs bij diegene aan het internetbankieren worden gekoppeld. Better safe than sorry.

Let op: een volmacht geldt alleen bij in leven zijn. Kom je te overlijden, dan vervalt de volmacht. Je nabestaanden/erfgenamen moeten dan met de bank om tafel om te beslissen wat er met je bankzaken gebeurt.

Tip: Voor eventuele post die je zelf niet kunt lezen omdat je er niet bent, kun je een postadres toevoegen aan je gegevens, zodat je post rechtstreeks gaat naar degene die jouw zaken behartigt.

 

13. Laat iets achter voor de thuisblijvers

Los van of je wel of niet iemand machtigt, het is sowieso raadzaam je gegevens achter te laten bij eventuele thuisblijvers. En hiermee bedoel ik je bankrekeningnummer, je polisnummer van je verzekeringspolis en eventueel je creditcardnummer. Je weet maar nooit of het van pas komt.

 

14. Sla noodnummers op in je telefoon

En last but not least: Het telefoonnummer van je bank, het noodnummer van je verzekeraar of gewoon het schadenummer van je verzekeraar: het is raadzaam deze nummers in je telefoon op te slaan, zodat je in geval van nood meteen je bank of verzekeraar kunt bellen.

 

En dit waren ze. Veertien financiële reistips waar iedereen mee uit de voeten kan. Wat vind je van dit artikel? Is er een wereld voor je opengegaan? Of wist je de meeste dingen wel? Ontbreken er zaken? Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het vooral weten in een reactie hieronder. Ik vond het in ieder geval fijn om weer even financieel adviseur te zijn geweest. Jouw adviseur zelfs.

 

Meer handige reistips? Je vindt ze hier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS