Pura Vida! Natuurpracht in Costa Rica

· 5 dingen om te doen in Costa Rica ·

Pura Vida! Het pure leven in overweldigende natuur vind je in Costa Rica. Een land ongeveer zo groot als Nederland is prima te bereizen voor een rondreis of zelfs een roadtrip. In 2011 was ik er drie weken en ik neem je mee naar de hoogtepunten. Vamos!

Costa Rica. Het land van overweldigend natuurlijk schoon en dat zeg ik niet zomaar. Van vulkanen en tropische regenwouden tot stranden en allerlei wilde dieren, Costa Rica heeft alles. Dit land is zó mooi en omdat het maar iets groter is dan Nederland tegelijkertijd zo goed bereisbaar dat dit land op ieders bucketlist zou moeten staan. Ze zeggen er niet voor niets Pura Vida en als je er bent geweest, snap je helemaal waarom.

In 2011 maakte ik er een rondreis van drie weken met vaste uitvalsbasis in de hoofdstad San José (geen aanrader overigens). Vanuit de hoofdstad maakte ik verschillende trips en tours en de hoogtepunten van Costa Rica som ik voor je op.

 

Voorbereiding

Maar eerst de voorbereiding. Ik verbleef bij een kennis en omdat ik ervan uitging dat zij alles wel wist ging ik behoorlijk on voorbereid op pad. Op zich best lekker, want zo val je van verassing in verassing. Maar achteraf had ik het toch liever zelf iets meer vooronderzoek gedaan, zoals ik later op andere bestemmingen vaak zou doen. Ik bleef drie weken in totaal in het land van vulkanen, jungle, tropisch regenwoud, rivieren en ook gewoon strand. In de drie weken dat ik in Costa Rica was, was ik op de volgende plekken:

Costa Rica plattegrond Google Maps

 

Volcan Poás

Eerst een beetje aardrijkskundige info. Costa Rica is het resultaat van vulkanische activiteit. Nu nog steeds heeft Costa Rica betoverende vulkanen en maar liefst 112(!) vulkanische gebieden verspreid over het hele land. De kraters bepalen het berglandschap en vulkaan Poás is een van de meest toegankelijke en drukstbezochte vulkanen. Hij is een van de grootste ter wereld en ligt niet ver van San José, dus binnen no time stonden we op een mooi uitzichtpunt de rokende krater te bekijken. Wat een spektakel! En niet te vergeten, wat een natuurpracht eromheen!

Er is een nationaal park aangelegd aan de voet van de vulkaan, waar je je in de vrije natuur waant, maar waar dieren, die hun natuurlijke habitat in Costa Rica hebben zoals luiaards, apen, toekans, papegaaien en kolibri’s, gehouden worden, zodat je ze rustig kunt bezoeken. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

Costa Rica Volcan PoasCosta Rica AmaryllisCosta Rica papegaai

 

Volcan Arenal en hotsprings

De vulkaan Arenal is jaren slapend geweest, maar is sinds 1968 weer actief. Dat betekent dat hij destijds uitbarstte en sindsdien elke dag explosies, lava en aswolken produceert. Hij hoort bij de tien meest actieve vulkanen ter wereld. De lava kan wel 1000 graden Celsius worden. Dat klinkt eng, maar het maakt de omgeving van de vulkaan uitermate geschikt voor thermische bronnen en spa-activiteiten. Waar je in Nederland naar een Thermen gaat en duur betaalt voor een dagje ontspanning, vind je deze ontspanning in Costa Rica gewoon in de natuur!

Bij de Baldi hotsprings vertoefden wij op zondagmiddag in de bizar warme wateren, waar je op sommige plekken kunt zwemmen en op andere plekken heerlijk kunt chillen in de natuurlijke warmwaterbron. Iets verderop is een zwembad aangelegd. Met koud water welteverstaan. En dat had ik na een paar uurtjes ook echt wel nodig! Kijk die plaatjes, kijk hoe mooi het er is.

Costa Rica hotspringsCosta Rica hotspringsCosta Rica hotsprings

 

Braulio Carrillo

Braulio Carrillo is een regenwoud. Een nationaal park en sinds 1978 beschermd gebied. Het ligt in een nevelwoud, een bijzonder soort regenwoud, waarvan de naam al zegt wat het betekent. Als warme lucht uit laag gelegen gebieden botst tegen berghellingen dan stijgt het. Vervolgens condenseert het vocht in de lucht tot fijne druppels: de nevel. Op weg naar het park is het dus niet verrassend dat je soms middenin een haarspeldbocht plots verblind wordt door een nevelwolk.

Je kunt een tour boeken naar dit park en dat deed ik. Ik maakte eerst een tocht over het water van de Sarapiqui rivier, waar je overigens ook kunt raften, daagde mezelf uit en liep over een hangbrug die over deze rivier hangt om me vervolgens aan een kabelbaan te laten vervoeren door het woud. Door gezond boerenverstand en een beetje oplettendheid tijdens aardrijkskundelessen op school zou je moeten weten dat je omgeven bent door zuurstof in het woud. Maar je hoeft dat niet te weten of geleerd te hebben. Je ruikt de zuurstof. Je proeft het er bijna.

Costa Rica Braulio CarilloCosta Rica Braulio CarilloCosta Rica Braulio CarilloCosta Rica Braulio CarilloCosta Rica Braulio Carillo

 

Manuel Antonio

Op naar het strand! Met een bus vertrok in vanuit San José richting Manuel Antonio. Ik had via een collega van mijn kennis een goedkoop hotel geboekt en dus daar ging ik. Het hotel stelde niet veel voor, maar de omgeving des te meer.

Ik plofte op het strand en de dagen erna was ik er vaak om acht uur ’s ochtends al. Niet omdat het er zo druk was en ik naarstig op zoek moest naar een plekje, integendeel, maar omdat de ochtenden er zo heerlijk zijn. De opkomende zon en de aangename warmte voordat de hitte toeslaat. Je kan er van álles doen, maar ik deed vooral van alles niet veel. Surfers en watersporters kunnen hun hart ophalen en liet ik me een dagje rondleiden door het park, als enige die middag. Mijn privégids was een vriendelijke man met wie ik aan het einde van de tour heerlijk in het water lag te zwemmen. Zo gaat dat, als je alleen op reis bent.

Costa Rica Manuel AntonioCosta Rica Manuel Antonio

 

Ziplinen!

Ondanks de heerlijke zwembadsessies, stranddagjes, zuurstof happen in het regenwoud, relaxen in een natuurlijke hotspring en uitkijken op een rokende vulkaan, was het toch iets anders dat ik tot hoogtepunt van mijn Costa Rica-reis bombardeer. Ziplining! Ziplinen is niets anders dan aan een kabel van platform naar platform ‘vliegen’. Je kunt het in Nederland ook doen, maar dan zonder de geweldige natuur van Costa Rica. Mijn zipline-avontuur vond plaats bij Selvatura Canopy Tours. Ik ben geen waaghals (of stiekem toch wel?), maar een was echt een gave ervaring!

Ziplinen door de groene oase van het Costa Ricaanse binnenland is fantastisch, maar na een paar lines kwam de echte uitdaging, genaamd de Tarzan swing. Hangend aan een rouw werd je als het ware de jungle in gezwaaid en het was nog maar de vraag of je weer terug zou komen, maar met alle gekheid op een stokje, kwam iedereen gewoon weer terug. Hoe dat was? Dat kan ik wel proberen te vertellen, maar zou ik in duizend woorden niet kunnen uitleggen. Iets met magisch?

Dacht ik dat ik met de Tarzanswing de grootste uitdaging had gehad, think again. De Supermanride was de afsluiter van deze enerverende tour en bam, was dat een knaller. Het duurt ongeveer een minuut en je vliegt letterlijk over de jungle heen en je gaat hard. En let op, je bent helemaal alleen. Dus je hoort niets, behalve het geluid van een waterval ver weg of een vogel die voorbij vliegt, maar verder niets. Dit YouTube-filmpje geeft zo ongeveer de ervaring weer. Voel je de kriebels in je buik? Fantástisch!

Costa Rica zipline Costa Rica ziplineCosta Rica ziplineCosta Rica zipline

 

Ook leuk om te doen en bezoeken in Costa Rica:

  • Tamarindo. Een tropisch paradijs in het noordwesten. Heerlijke stranden en een walhalla voor surfers;
  • Puerto Límon en de Caribische kust. Een havenstad aan de Caribische Zee, waar je het gevoel schijnt te krijgen dat je in Jamaica bent. Leuk weetje: de snelweg van San José naar Puerto Limón loopt door het Braulio Carillo nationaal park;
  • Tortuguero tussen juni en oktober. Duizenden grote schildpadden leggen er hun eieren in die periode. Het schijnt dat je even geduld moet hebben voordat een ei gelegd is, maar het is ongetwijfeld de moeite waard.

 

Weetjes over Costa Rica:

  • Ik was van 10 februari tot begin maart 2011 in Costa Rica. Ik overnachtte bij een kennis en deed alle excursies en tripjes vanuit haar appartement in de wijk Escazú in San José;
  • Ik had mijn bankpas niet bij me (die lag bij mijn achterdeur in de regen; hij was waarschijnlijk uit mijn tas gevallen) en ik was dus aangewezen op mijn creditcard. Deze liet ik een geldautomaat zitten na het pinnen, waardoor ik dus opeens zonder pas en zonder card zat. Hoe dat afliep?

Lees ook: Top 5: Meest bizarre reismomenten.

  • Costa Rica heeft een oppervlakte van 51.100 km² en Nederland 41.543 km² en dat maakt dat Costa Rica op plaats 128 en Nederland op plaats 133 staat op de lijst van grootste landen ter wereld. Costa Rica heeft echter maar 4,8 miljoen inwoners.  Alle plekken en plaatsen zijn zeer gemakkelijk te bereiken door de relatief korte afstanden. Zo ben je in de stad en twee uurtjes later sta je in het regenwoud!
  • Wat ik het meest bijzonder vond? De zipline natuurlijk. En de overweldigende natuur. Maar ook de vriendelijkheid van de locals, de bereikbaarheid en toegankelijkheid en vooral ook de rust.

Ook geïnspireerd geraakt door dit prachtige natuurrijke land? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS