Carnaval boven de rivieren in bourgondisch Twente

Carnaval in Twente

Wie denkt dat Carnaval in Nederland alleen beneden de rivieren wordt gevierd, think again. In Twente kunnen we er ook wat van! Dat wist je niet? Nou, dan wordt het denk ik hoog tijd.

Brabant en Limburg. Dat zijn de provincies waar het van oorsprong katholieke verkleedfeest gevierd wordt. Op de elfde van de elfde beginnen de voorbereidingen en de voorfeesten, na een paar weken worden prinsen, sikken, adjudanten en andere hoogheden van de meest gekgenaamde carnavalsverenigingen gekozen, om vervolgens ergens in februari helemaal los te gaan op hossende feestmuziek. Maar wie denkt dat alleen Brabant en Limburg er iets van kunnen, heeft het mis. Ook boven de rivieren wordt carnaval gevierd. Namelijk bij ons in Twente! Lees mee over carnaval in Twente.

 

CARNAVAL IN TWENTE

Ik groeide ermee op. Al op de kleuterschool gingen we verkleed naar school op vrijdagmiddag. Als clown, als indiaantje, als konijn. Mijn moeder maakte er veel werk van om mij zo mooi te schminken dat niemand me meer herkende. Mijn broers als cowboys, gewoon met een nep-pistool en later als punker met een boerenkiel. Op zaterdag stonden we steevast langs de optocht in ons dorp te kijken naar de pracht van de praalwagens van alle carnavalsverenigingen en de prinsen die er bovenop stonden.

Later deed ik zelfs weleens mee. Urenlang lopen en gek doen. Hoewel ik er nooit echt veel bij gevoeld heb en ik het altijd maar een vreemde bedoening vond, is carnaval toch wel een traditioneel feest dat er echt bij hoort. In mijn tienerjaren vierde ik het dagen achtereen. Dan dacht ik op zaterdag al dat ik niet meer kon, omdat de vrijdag te heftig was, maar dan ging ik toch weer. Dan liep ik op zondag mee in de optocht in Oldenzaal en ging ik ‘s avonds gewoon wéér verder. Naar school hoefden we niet die maandag; volgens mij werden we woensdags pas weer verwacht. Gewoon fris en fruitig. Toen lukte dat nog na zo’n weekend.

carnaval in twentecarnaval in twente

carnaval in twente

Op Curaçao kreeg ik weer een ander gevoel bij carnaval. Geen praalwagens en mensen verkleed als clowns, klokken, piraten, smurfen of kabouters, maar nog veel meer pracht en praal dan ik gewend was. Half-ontblote vrouwen en mannen paraderend over straat in de brandende zon, sexy as hell. De verwarring van Curaçaoenaars dat er in Nederland geen carnaval wordt gevierd, vond en ik vind ik nog steeds een beetje irritant. Dat het zomercarnaval bestaat, dat klopt, dat het een Caribisch tintje heeft, klopt ook en dat die editie van carnaval vooral bekend is op Curaçao, dat zal ook kloppen, maar dat dat compleet ondergeschikt is aan het échte carnaval, dat weten velen niet. In Nederland vieren we ook carnaval. Gewoon tijdens carnaval zelf!

 

Carnaval in Twente

Het begint altijd op al op vrijdag. Of misschien voor de echte diehards al wel eerder. Maanden van tevoren staan er al posts op Facebook van mensen die bezig zijn met het naaien van kostuums en het voorbereiden van de optocht en de feesten zelf. Er worden prinsen gekozen, namen van plaatsen veranderen, zoals het echte Bourgondische carnaval betaamt. Denekamp wordt Köttepeer’ndoarp, Oldenzaal Boeskoolstad en Ootmarsum Siepelstad. Tijdens het carnavalsweekend zelf gaat alles los. Alles wat normaal gesproken niet mag, mag met carnaval opeens wel. Verstand op nul en gáán. Vijf dagen lang.

Op zondag is het hoogtepunt met de Grote Twente Carnavalsoptocht in Oldenzaal, Boeskoolstad. Carnavalsverenigingen vanuit de hele regio zetten hun beste beentje voor en doen een gooi naar de felbegeerde eerste plaats in de categorie waar ze toe behoren. De ene praalwagen nog mooier dan de ander. Elk jaar een ander thema, allemaal even kleurrijk, de een nog groter dan de ander en muziek. Keiharde muziek, de ene carnavalskraker na de andere.

Pas op dinsdag is de afsluiter en dan komt de kater. Officieel begint dan de vastentijd; van oudsher is carnaval vooral een eetfestijn (carne betekent vlees). Het duurt dan nog veertig dagen tot Pasen, wat tegenwoordig helemaal niet meer interessant is natuurlijk. Het gaat nu alleen nog maar om het feest zelf. Het losgaan, niet nadenken, veel drinken en je helemaal laten gaan. Dat is carnaval in Twente.

carnaval in twentecarnaval in twente

carnaval in twente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS