Reistips: 10x tips voor in het vliegtuig

Als alles een beetje meezit stap ik binnenkort weer op het vliegtuig. Een verre reis, de hele Antlantische Oceaan over richting Zuid-Amerika. Ik vloog al vaker en weet inmiddels van de hoed en de rand. Ga je binnenkort ook lang vliegen? Ik deel tien tips voor in het vliegtuig met je.

Lang zitten, zere billen, niet fatsoenlijk kunnen liggen, dikke enkels, droge huid, gesuis in de oren, platte haren, droge mond, overlast van andere passagiers, weinig beenruimte. Het zijn zo maar een paar dingen die je mateloos kunnen hinderen tijdens een lange vlucht naar een andere kant van de wereld. Nee, het vliegen an sich is niet bepaald een pretje. Vaak maakt de bestemming veel goed na úren stilzitten, maar tijdens de vlucht kun je ook best veel doen om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Hier zijn tien reistips!

 

1. Gemakkelijk zittende kleding

Trek vooral geen spijkerbroek en strakke laarzen aan als je gaat vliegen. Ruime loszittende kleding en instappers zijn het meest comfortabel tijdens een lange vlucht. Draag je kleding in laagjes, zodat je wat uit of aan kunt doen mocht je het warm of juist koud krijgen. Doe je schoenen vooral uit tijdens de lange reis. Extra tip: neem lekkere warme sokken mee! Extra tip twee: neem een sjaal mee. Om je lekker warm te houden of om als kussen te dienen!

2. Meditatie/mindfulness

Rustig worden is een bijvangst van meditatie, maar omdat je tijdens dergelijke oefeningen zo gefocust bent op één ding, word ik negen van de tien keer zo rustig dat ik er soms zelfs bij in slaap val. Geen ervaring met meditatie of mindfulness? Het gaat erom dat je focus en concentratie op één ding legt. Bijvoorbeeld je ademhaling of geluiden om je heen. In de praktijk is het heel gemakkelijk toe te passen dus ook zeker tijdens een vlucht vol spanningen of zelfs ergernissen. Ik gebruik altijd de oefeningen van Ger Schurink: www.gerschurink.nl/audio.php.

3. Flesje water

Bij de douane mag je alleen een leeg flesje meenemen, maar eenmaal bij de gate kun je je flesje heel gemakkelijk weer bijvullen voor onderweg. Zo kun je gemakkelijk je dorst lessen tijdens de vlucht en hoef je niet telkens een steward(ess) lastig te vallen voor een bekertje water.

4. Iets te eten

Op de lange intercontinentale vluchten wordt eten geserveerd, maar mocht je het niet lekker vinden of om andere reden honger krijgen, zorg dan dat je altijd iets te eten bij je hebt. Sultana’s, liga’s of crackertjes doen het wat mij betreft altijd goed en stillen de honger, al is het maar voor even.

5. Entertainment

Op de meeste vluchten is volop entertainment aanwezig. Ik heb menig film vanuit een vliegtuigstoel bekeken. Maar ook afleveringen van Friends of andere series kun je gewoon kijken in het vliegtuig. Natuurlijk duurt zo’n film niet de hele vlucht, maar het is wel een leuke manier van tijdverdrijf. Mocht je nou het hele filmaanbod niets aan vinden, zorg dan dat je zelf een boek, tijdschrift, krant, e-reader of muziek bij je hebt.

6. Toiletspullen

Je haar wordt plat, je huid wordt droog. Soms zweet je omdat je misschien naar je gate hebt moeten rennen of omdat het na het instappen lang duurde voordat de ventilatie in het vliegtuig aanging. Het is altijd fijn om een dagcrème, een deo, een tandenborstel en een haarborstel bij je te hebben. Ook vochtig toiletpapier, gezichtsdoekjes en inlegkruisjes zitten standaard in mijn handbagage.

7. Een niet te grote handbagagetas

Je spullen opbergen in de compartimenten boven de stoelen? Dat kan natuurlijk. En als je een grote tas of zelfs trekkoffer bij je hebt, dan zul je wel moeten. Maar als je nou zorgt voor een niet al te grote handbagagetas, dan kun je hem tijdens de hele vlucht gewoon bij je houden (onder de stoel voor je), zodat je niet telkens hoeft op te staan als je iets nodig hebt.

8. Oordopjes en oogmasker

Tijdens een lange vlucht wil je ongetwijfeld af en toe even je ogen sluiten. Zeker tijdens een nachtvlucht is het fijn als je de slaap kunt vatten. Doe een oogmasker op, zodat het donker wordt en doe oordopjes in zodat je je buurman niet hoeft te horen snurken.

9. Slaappil

Dé ultieme tip om te kunnen slapen is een gewoon een ordinaire slaappil. Heb je een nachtvlucht en wil je bijvoorbeeld de volgende dag per se fit zijn? Neem dan een slaappil. De laatste keer dat ik een lange nachtvlucht had nam ik een Dormicum en ik werd bij het ontbijt pas weer wakker. Zo fit als een hoentje.

10. Telefoon niet uitzetten (of camera bij de hand)

Goed, het merendeel van een lange vlucht vlieg je zo hoog dat er niets te zien valt vanuit het vliegtuigraam. Je telefoon of camera bij de hand houden om foto’s te maken heeft dan geen enkele zin. Maar voor je het weet wordt de daling ingezet en kan het soms opeens opklaren waardoor je prachtige uitzichten hebt. Een opkomende of ondergaande zon, berglandschappen, bootjes in de grote oceaan of een dorpje waar je een dag ervoor nog was, ik noem maar wat. Soms leveren uitzichten uit een vliegtuigraampje schitterende foto’s op en dan ben je blij dat je niet eerst twee minuten moet wachten voordat je telefoon goed en wel aanstaat.

 

Dit zijn mijn tips voor tijdens het vliegen. Vind je ze handig? Heb jij nog meer tips of andere aanvullingen of opmerkingen? Laat het gerust weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS