Toscane: 7x ancient history in lieflijk Lucca

Misschien wel het mooiste stadje van Toscane: Lucca. Met een rijke historie die voelbaar is in de eeuwenoude kathedralen, kerken, ontelbare pleintjes, knusse steegjes en zelfs een amfitheater is Lucca een grote bron van historie. Lees (en kijk!) mee over/naar de stokoude geschiedenis van dit fotogenieke Italiaanse plaatsje.

Tijdens mijn roadtrip door Toscane in mei 2017 was Lucca het eerste stadje, na Pisa, dat ik aandeed. Struinend door de straten en over de pleinen van deze eeuwenoude plek liet ik me verrassen door de sfeer en de oudheid die de stad uitstraalt. De overblijfselen uit vervlogen tijden – van de Romeinen via de middeleeuwen tot de Renaissance – zijn nog altijd in vol ornaat en originele staat te bewonderen. Lees mee en laat je bewonderen.

 

Duomo di San Martino (kathedraal)

De eeuwenoude kathedraal van Lucca, vernoemd naar de bisschop Sint-Maarten, werd al gebouwd in de elfde eeuw na Christus. Net als legio andere kathedralen uit die tijd werd het gebouw pas zo’n 200 jaar later als ‘af’ beschouwd. De dom is echter nooit helemaal af gekomen; er ontbreekt een top die er eigenlijk nog op zou moeten. De klokkentoren (campanile) die naast het hoofdgebouw staat is er later bijgebouwd.

Het gebouw oogt wat grauw en wittig. Het is zeker niet de mooiste kathedraal in het Toscane uit zijn tijd, maar is uniek juist door zijn ontberingen en oude, rauwe uitstraling. Leuk detail: tijdens het bouwen is een meetfout gemaakt, waardoor de meest rechtse boog aan de voorkant van de dom minder breed is dan de andere twee bogen.

 

Piazza San Michele

Hou je niet van historie, pleinen en kerken, dan ben je in Lucca niet op de juiste plek. Het San Michele-plein in het midden van Lucca’s centrum was namelijk in de tijd van de Romeinen, dus zelfs nog voor onze jaartelling, een forum. In de Romeinse tijd was dit forum een zeer belangrijke plek. Op het huidige plein staat de kerk San Michele in Foro, door vele Toscanen beschouwd als de mooiste kerk van de regio. En terecht. Eveneens gebouwd in de elfde eeuw is de kerk een parmantig en statig gebouw met een gevel die volgebouwd is met zuilen, beelden en kolommen. Je kijkt je ogen uit en blijft steeds weer nieuwe dingen zien. De kerk is open voor publiek.

 

Piazza dell’Anfiteatro

Stammend uit de Romeinse tijd is het ovaalvormige plein aan de noordkant van het centrum van oudsher een openluchttheater: het amfitheater. Het plein werd al in de allereerste eeuw na Christus gebouwd en als je op een terrasje neerstrijkt, een wijntje bestelt en geniet van de laatste zonnestralen van de middag, kun je je niet voorstellen dat hier ooit gladiatorenspelen werden gehouden.

Toch voel je de historie op het plein. Het is volledig omsloten door gebouwen die tegenwoordig in zonnige kleuren zijn geschilderd en middels vier ronde poorten loop je het plein uit om verder de dwalen in Lucca’s steegjes. Een heel bijzondere plek. Toeristisch, maar toch niet overdadig. Wat mij betreft is het oude amfitheater de mooiste plek van Lucca.

 

Piazza Napoleone

Het grootste plein van de stad, ook wel Piazza Grande genoemd, met de állerlekkerste cappuccino is het Piazza Napoleone (Napoleon Plein). Anders dan de naam doet vermoeden is het plein niet aangelegd door Napoleon zelf, maar door zijn zus (uiteraard ook een Napoleon). Er zijn heel wat gebouwen gesneuveld voor de bouw van dit negentiende-eeuwse plein, wat ik dan weer ontzettend zonde vind.

Er stonden ooit een kerk, pakhuizen en torens en de plek is altijd het politieke hart van de stad geweest. Nu is de plek een uitgestrekt plein waar voor de locals vele activiteiten op plaatsvinden. Markten, festivals en andere evenementen; het plein is er groot genoeg voor. Omgeven door bomen en bankjes, kun je je voeten laten rusten tijdens een korte pauze óf op een van de terrasjes. Waarschuwing: de cappuccino’s zijn er heerlijk!

 

Basiliek van San Frediano

Het was even zoeken, maar uiteindelijk vond ik hem. Een Romaanse – en dus oeroude – basiliek, al gebouwd in de zesde eeuw na Christus is de San Frediano basiliek. En die oudheid is te zien. De kerk ziet er eenvoudig uit en past niet bij de stijl van bijvoorbeeld de kathedraal die pas vijf eeuwen later werd gebouwd. De schildering op het torentje is pas honderden jaren na de bouw aangebracht, inderdaad ten tijde van de Renaissance.

 

Stadsmuur

Een grote bijzonderheid van Lucca is de stadsmuur die in de vijftiende eeuw werd gebouwd tijdens een vete met Florence. De oude binnenstad is van oudsher omgeven door de muur en die staat er tot op de dag van vandaag nog steeds. Via een trap loop je van buiten het centrum omhoog om vervolgens om het centrum heen te kunnen lopen. De muur is zo breed, dat er een wandelpad op is aangelegd, waardoor het bijna voelt alsof je in een park loopt in plaats van op een muur. Er worden stadswandelingen en fietsroutes op georganiseerd.

 

Steegjes, straatjes, winkeltjes en pleintjes van Lucca

Een doolhof aan steegjes en straten waarin je gemakkelijk verdwaalt. Met af en toe een punt van herkenning, waardoor je altijd je weg terug wel weer vindt. Lucca bestaat uit kronkelende paden, sommige recht, sommige krom, sommige breed, andere smal. En net als je denkt dat je op een plek komt waar je nog niet eerder was geweest, ontdek je dat je al voor de derde keer bij dezelfde ijssalon uit bent gekomen. Lucca zit vol verrassingen. Laat je meeslepen door de plaatjes die ik schoot van vele fotogenieke plekken (en mensen!) van de prachtige binnenstad:

 

Weetjes:

  • Ik bezocht Lucca tijdens mijn rondreis slash roadtrip door Toscane;
  • Lucca heeft een lange geschiedenis; de stad bestond al voor onze jaartelling;
  • Het stratenpatroon van Lucca is rechthoekig. Dit is typisch Romeins;
  • Lucca is ook een provincie. De provincie Lucca is een van de tien provincies van de regio Toscane.

Ben je ooit in Lucca geweest? Heb je aanvullingen of opmerkingen? Ben je geïnspireerd geraakt door Toscane of Italië? Laat het weten in een reactie hieronder of neem gerust contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS