Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

De zon die hoog aan de hemel straalt zorgt ervoor dat het zelfs eind maart al heerlijk warm is in de mooiste stad van Spanje. Struinend over de avenida's, door smalle stegen en over fotogenieke pleinen wanen we ons in het échte Spanje. Een overload aan cultuur, passievolle mensen en een heerlijk relaxte ambiance. Kom sfeerproeven in Sevilla!

Het is eind maart als we eind van de middag neerstrijken op een terrasje ten zuiden van de Avenida de La Constitución. Mijn neus zit dicht; een paar dagen geleden raakte ik snipverkouden in de regen tijdens een wandeling in Ronda en nu schijnt de zon hoog aan de hemel. Wat een verschil met de afgelopen regenachtige dagen tijdens de eerste helft van mijn roadtrip door Andalusië. Maar wat fijn dat het eindelijk lekker warm is. Zoals het hoort hier in Zuid-Spanje. Het échte Spanje.

Drie-en-een-halve dag spenderen we in deze zonnige, warme, fotogenieke stad en laten ons verwonderen door alle schoonheid. De sfeer, de mensen, de pleinen, de steegjes, het eten, ik raak er niet over uitgesproken. Sevilla heeft meerdere highlights; ik neem je mee naar de vijf mooiste bezienswaardigheden.

 

Plaza de España

Gebouwd in 1929 voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling die toen plaatsvond, is het plein geen bron van historie en dat voel je ook wel een beetje. Het barokke plein is werkelijk beeldschoon, met prachtige zuilen, een fontein, een beekje, bruggen en kleurrijke tegeltjes, zogenaamde azulejos. Je kijkt je ogen uit en kunt rustig een hele ochtend op dit plein vertoeven, ook al is er niets te koop of te eten. Maak een rondvaart op een bootje of ga in een paardenkoets over dit prachtige plein. Plaza de España is het pronkstuk van Sevilla: je kunt geen folder of brochure openslaan over de stad of het plein komt je tegemoet.

 

Real Alcázar

Het oudste paleis van Europa, Real Alcázar, wordt nog steeds gebruikt door de Spaanse koninklijke familie als zij in de stad is. Gebouwd in 1364, in dezelfde tijd als het Alhambra in Granada, speelden de Moren (moslims) een belangrijke rol bij de bouw en dat zie je terug in de stijl waarin het paleis gebouwd is. Pas later werden de Moren verdreven door de Christenen en de sporen van beide religies zijn nog steeds voel- en zichtbaar. Real Alcázar is een must visit wanneer je in Sevilla bent. Het ademt historie en in de paleistuin kijk je je ogen uit. Waar de foto’s zijn? Die vergat ik te maken…

 

Catedral de Santa María de la Sede

De derde grootste kathedraal ter wereld en het oudste gotische gebouw ter wereld, dat is de kathedraal van Sevilla. In de tijd van de Moren was dit gigantisch imposante gebouw aan de Avenida de La Constitución een moskee, waarna het na de verovering van de Christenen werd omgebouwd tot een kathedraal. De kathedraal heeft nog steeds een minaret, die overgebleven is van de Moren. Het is de huidige toren, die destijds de hoogste minaret ter wereld was. De Giralda, zoals de minaret nu heet, is nog steeds in gebruik en luidt vijf keer per dag.

 

Barrio Santa Cruz

Vanuit het centrum, achter de kathedraal langs, voel je niet eens dat je de wijk Santa Cruz inloopt. Door kronkelende steegjes loop je van het ene pleintje naar het andere parkje en voor je het weet sta je weer langs de drukke avenida die om de stad loopt. Terrasjes in de steegjes en op de pleintjes, flamencomuziek klinkend vanuit de gezellige cafeetjes en heerlijke tapas op het menu van al deze typisch Spaanse plekken. Mensen op straat, luid pratend en lachend met een biertje in de hand aan het einde van de middag na het ontwaken uit de siësta en af en toe een souvenirwinkeltje voor de toerist die de wijk komt bezoeken. Santa Cruz is heerlijk!

 

Barrio Triana

Aan de overkant van de Guadalquivir rivier ligt de wijk Triana. Een heuvelachtige wijk, vol met gezelligheid, mooie terrasjes en kleurrijke mensen. De Flamenco is hier onstaan. Het leven gebeurt op straat in deze soort van buitenwijk van Sevilla, met muziek, sfeer en ongelooflijk lekker eten. Tot de jaren ’70 woonden er veel zigeuners en het is van oorsprong een echte arbeiderswijk. Geniet van het straatleven in Triana!

Weetjes:

  • Eind maart 2015 was ik in Sevilla als onderdeel van mijn roadtrip door Andalusië;
  • Ik was er samen met mijn moeder; het was de laatste reis de we samen maakten. Ze werd later het jaar ziek en overleed;
  • Sevilla is de hoofdstad van Andalusië;
  • We overnachtten in afgelegen buitenwijk van waar we met de bus naar de stad gingen. Dit zou ik niet aanraden. Een hotel of hostel dichtbij het centrum is het fijnst;
  • Sevilla was net als heel Andalusië ooit in handen van de Moren. Je ziet het overal nog terug.

 

Wil je meer inspiratie over Sevilla?

Neem eens een kijkje op de volgende sites:

Meer steden?

Ik bezocht al heel wat steden in Nederland, Europa en daarbuiten. Hier lees je meer over al mijn citytrips.

Meer Spanje?

Dat Spanje mijn lievelingsland in Europa is, is inmiddels wel bekend, geloof ik. Mijn rondreis door Andalusië, was echt het hoogtepunt, waarin ik ook steden bezocht als Málaga, Córdoba en Granada. Maar ook bezocht ik Barcelona en Valencia en het heerlijke Spaanse eiland Ibiza. Veel meer posts over deze heerlijke Spaanse plekken volgen gauw!

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…