One happy island: 8x bezienswaardigheden op Aruba

Heerlijk weer, uitgestrekte, drukke stranden, palmbomen en kraakhelder water. Maar ook een ruïne, grillige landschappen en een kleurrijke stad. Nog geen 180 vierkante kilometer groot, slechts 113.000 inwoners (2016) en vele toeristen; zij maken van Aruba one happy island.

Afgelopen maand was ik er voor het eerst in elf jaar: Aruba! Het kleinste ABC-eiland in de benedenwindse Caribische Zee, een stukje koninkrijk der Nederlanden aan de andere kant van de oceaan. Autonoom binnen het koninkrijk betaal je er nog met guldens en kun je uit de voeten met het Nederlands, maar het zijn vooral de Amerikanen met hun dollars die het strand- en straatbeeld overheersen en luidkeels aanwezig zijn. Aruba is anders dan de andere Caribische eilanden. Het is uniek, zo klein als het is, met een eigen historie en een eigen identiteit. Een must visit! Waar je moet zijn en wat je moet doen tijdens je bezoek aan Aruba? Ik vertel je over de bezienswaardigheden op Aruba.

 

1. Palm Beach

Grote hotels, geijkte namen als Hilton, Marriott, Hyatt, Riu aan één boulevard. Het ene hotel nog groter, luxer en duurder dan de ander. Gelegen aan Palm Beach, waardoor je vanuit je hotelkamer en de hoteltuinen met zwembaden en andere tropische faciliteiten zo het strand op kunt. Overladen met luidruchtige Amerikanen vind je op Palm Beach zeker geen rust en de schoonheid van het strand wordt in zekere mate teniet gedaan door de overload aan toeristen, maar als je op Aruba bent, is een bezoekje aan Palm Beach gewoon een must.

2. Eagle Beach

Eagle Beach daarentegen is juist veel rustiger en kalmer. Gelegen bij de zogenaamde Low Rise Hotels kun je hier rustig liggen, chillen en een balletje slaan tijdens strandtennis. Eagle Beach is niet volgebouwd met hotels, waardoor je er verlaten stukjes parelwit, fijn zandstrand vindt. Een heerlijke plek om een dagje te zonnen, te zwemmen, te relaxen of zelfs te picknicken. Eagle Beach is het meest gefotografeerde strand van Aruba; zie je ergens op een folder of website over Aruba een foto van een strand? Grote kans dat het Eagle Beach is. Het schijnt zelfs het mooiste strand van de Caraïben te zijn.

3. Lighthouse

Helemaal in het meest noordwestelijke puntje van Aruba vind je de California Lighthouse. Een beroemde vuurtoren die zijn naam niet zozeer dankt aan de Amerikaanse staat, maar aan de California; een schip dat ooit voor de Arubaanse kust is gezonken. De dertig meter hoge toren is te bezoeken en met 123 treden is de toren gemakkelijk tot aan de top te beklimmen.

4. Bushiribana Ruïne

Op de plek waar nu nog slechts restanten van te bewonderen zijn, werd in 1825 een goudsmeltoven gebouwd. De oven is ongeveer 90 jaar operationeel geweest en heeft in die negen decennia drie miljoen pond goud opgeleverd. Van het goud zelf of zelfs van de oven(s) is weinig terug te zien. Het enige wat ervan overgebleven is, zijn de muren van natuursteen en losse stenen die her en der om het ‘gebouw’ verspreid liggen. Pak er een paar, stapel ze op elkaar en doe een wens. Het goud is allang uitgeput, maar op deze plek een wens doen… Je weet maar nooit.

5. Natural Bridge

In het grillige noorden van het eiland met woest water en veel wind heeft de natuur zijn best gedaan en twee natuurlijke bruggen gebouwd. Maar de natuur zou de natuur niet zijn als het zijn eigen schepsels ook weer zou afbreken. De grote natural bridge, ooit gevormd uit koraalkalksteen is in 2005 ingestort en momenteel zijn alleen de restanten ervan nog te bewonderen. Een brug is er nog nauwelijks in te herkennen, maar gelukkig is er een kleinere variant, helemaal mooi intact, naast de instorting te vinden.

6. Oranjestad

Grote cruiseschepen aan de haven, het Renaissance Hotel, een overdekte shopping mall met álle bekende en dure merken, een pleintje in de binnenstad met terrasjes en gezellige straatjes. Oranjestad is niet bepaald een metropool of een walhalla voor gezelligheid of een dagje winkelen, maar het is zeker een bezoekje waard. Dwaal rond in het Renaissance mall, neem een gezonde smoothie aan de bar bij Gelatissimo Bistro en neem het trammetje die je door de straten van Oranjestad rijdt.

7. San Nicolas

De tweede stad van Aruba bevindt zich richting het oosten, ver weg van de drukke toeristische drukte. Wil je écht Aruba proeven, dan moet je een bezoek brengen aan San Nicolas. Er hangt een Caribische sfeer met vooral op donderdagavond tijdens het Carubbian Festival. Een Caribisch festival in de hoofdstraat van de stad met muziek, dans en kraampjes met lokale snuisterijen en proeverijen.

8. Baby Beach

Helemaal ten zuidoosten van het eiland vind je een uniek, klein, knus en winderig strandje: Baby Beach. Behoorlijk afgelegen en ver van het drukke Palm Beach en de grote hotels vind je op het halvemaanvormige Baby Beach vooral veel rust. Baby Beach zou zomaar eens het mooiste strand van Aruba kunnen zijn.

Meer over Aruba:

 • Een stukje geschiedenis. Anders dan vele andere Caribische eilanden heeft Aruba weinig slavernij gekend. Suikerplantages, zoals deze bijvoorbeeld op Curaçao veel voorkwamen, bestonden niet. Aruba heeft zich in de loop van de jaren in de geschiedenis daardoor anders ontwikkeld dan andere eilanden. Aruba zag al snel dat er brood te verdienen viel in toerisme. Nadat het goud winnen stopte en de olieraffinaderij zijn deuren sloot, besloot het eiland zich compleet op buitenlandse gasten te richten. Met succes. Aruba kent nauwelijks armoede en er is weinig werkloosheid;
 • In 1986 kreeg Aruba een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd behoorde het land tot de Nederlandse Antillen. Als autonoom land binnen ons koninkrijk heeft het zich meer dan goed staande weten te houden.

Meer Caribisch gebied:

Ik woonde vroeger vijf jaar op Curaçao en was ook op Bonaire en Barbados.

 

Ook geïnspireerd geraakt door Aruba? Of heb je aanvulling of opmerkingen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Marcella

  3 maart 2017

  Aruba ziet er mooi uit, prachtige stranden! De natural bridge ziet er ook tof uit. Ik wil zeker nog eens één van de ABC-eilanden bezoeken. Lijkt me heerlijk!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   3 maart 2017

   Aruba is inderdaad prachtig, Marcella. Maar als je gaat, moet je ook zeker Curaçao niet overslaan.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…