Leukste wijk van Curaçao: Pietermaai!

Waar Pietermaai vroeger een wijk was waar ik niet eens durfde te komen, is het nu the place to be. Je kunt Curaçao niet bezoeken zonder een bezoekje te brengen aan deze hippe, gezellige, authentieke en monumentale plek. Welkom op Pietermaai!

Het waren vooral veel chollers die je er zag. Zwervers. Rondlopend in afgetrapte slippers, neuzend in vuilnisbakken en slapend in een van de krotten die langs de weg stonden. Dat de krotten eigenlijk monumentale gebouwen waren, wist ik toen niet. Dat ze er iets veel mooiers van konden maken dan wat het op dat moment was, dat zag ik toen wel. Afgelopen september was ik voor het eerst echt op vakantie op Curaçao nadat ik er jaren woonde en ik keek er mijn ogen uit. Waar? Op Pietermaai natuurlijk!

Pietermaai

Pietermaai heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een achterstandsbuurt naar een echte upscale wijk, zoals de wijk tijdens het bouwen ervan, bedoeld is. Gebouwd in de 18e eeuw, omdat het centrum van Willemstad te vol was, week men uit naar het stukje vlák achter Punda in Willemstad. Het werd een kleine suburb van Willemstad en was bedoeld als uitgaansgebied met vele theaters en restaurants totdat het gebied werd getroffen door een orkaan en bijna compleet werd verwoest.

Begin jaren nul

Toen ik er begin jaren nul voor het eerst kwam, zag ik kapotte, vervallen gebouwen, die nog niet eens goed genoeg waren om te kraken. Het gebied was compleet vervallen en het was een walhalla voor zwervers. Zonde vond ik het. Dat er schoonheid in de grijze gebouwen te vinden was, ontging mij compleet, maar dat de wijk zo heerlijk aan de zuidkust van het eiland ligt en er dus een paar kilometer kustlijn verloren ging, dat vond ik eeuwig zonde.

Kleurrijk

Toen ik afgelopen september voor het eerst sinds jaren weer echt terug op het eiland was, weet ik nog hoe verbaasd ik was. Ik begreep in één keer hoe Pietermaai oorspronkelijk bedoeld was. Namelijk zoals het nu is! Hippe clubs, knusse restaurants, gezellige straatjes en de meest kleurrijke gebouwen, helemaal opgeknapt. Winkeltjes, concept stores en af en toe nog een vervallen grijs gebouw tussen alle gekleurde huizen; het is helemaal zoals het moet zijn. Vind ik.

Authentiek

Ben je op Curaçao of ga je er naar toe? Vergeet dan absoluut niet een bezoek te brengen aan deze authentieke wijk waar zoveel te beleven valt. Ga stappen bij het überhippe St. Tropez, eten bij Cristal of Déjà Vu en ontbijt de volgende ochtend Bij Blauw. Verblijf in een van de lodges of hotelletjes of in het grote Avila Hotel in de Penstraat. Ga shoppen in een van de boetiekjes en laat je verrassen door het kleurrijke straatbeeld.

Pietermaai is echt een hoogtepunt van Curaçao. Het is er gezellig, upscale, veilig en gewoon prachtig. Pietermaai leeft!

 

Weetjes:

 • Curaçao verandert nogal eens. En dan vooral de clubs en andere uitgaansgelegenheden. Het kan best zijn dat St. Tropez bijvoorbeeld over een tijdje een andere naam heeft;
 • Pietermaai is gesticht in de 18e eeuw als buitenwijk van Willemstad;
 • Pietermaai grenst aan Punda, het ‘goede’ gedeelte van Willemstad. Beide delen zijn gemakkelijk in één middag te bezoeken/bewandelen;
 • Ik woonde ooit vijf jaar op Curaçao, ben al bijna tien jaar weer in Nederland, maar elke keer als ik er ben, voelt het als thuiskomen;
 • Curaçao hoorde tot 2010 bij de Nederlandse Antillen en is sindsdien een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederland. Aruba had deze status al sinds de jaren ’80;
 • De Nederlandse Antillen is als land opgeheven in 2010. Dat is nog niet eens lang geleden, maar ik durf te wedden dat menig Nederlander dit niet wist;
 • Handige sites: curacao.com en pietermaaidistrict.com.

Meer over Curaçao?

Ik schreef een aantal andere stukjes over dit heerlijke eiland. Onder andere over zwemmen met dolfijnen, de route voor een dagje richting Westpunt en de mooiste stranden. Hier vind je al mijn blogs over Curaçao.

Meer Caribisch gebied:

Ik was ook op Aruba, Bonaire en Barbados. Over deze prachtige eilanden volgen de komende tijd ook posts!

Meer eilanden?

Ik heb al flink wat eilanden bezocht. Op Aruba, Bonaire en Barbados was ik dus ook. Maar ook Europa heeft prachtige eilanden. Het Spaanse Ibiza en het Griekse Zakynthos bezocht ik bijvoorbeeld.

Ook geïnspireerd geraakt door Curaçao? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

4 Reacties

 1. Beantwoorden

  René

  21 februari 2017

  Nou ben ik toch wel benieuwd. Ziet er compleet anders uit dan in 2009. Wanneer gaan we met z’n allen?

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   25 februari 2017

   Over een paar jaartjes gaan we met z’n allen. Ik kan niet wachten!

 2. Beantwoorden

  Marga

  22 februari 2017

  Mooi geschreven Kim !

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   25 februari 2017

   Dank je, Marga!

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…