Het lekkerste ijs van Europa komt uit… Denekamp!

Het lekkerste ijs van Europa uit Italië? Think again! De IJskuip uit mijn hometown Denekamp deed afgelopen maand mee in de race naar de titel tijdens de European challenge en guess what? Ze wonnen!

Afgelopen mei was ik in het Italiaanse Toscane en in Siena kocht ik een fantastisch ijsje in een ijssalon vlakbij de Piazza del Campo. De bak met drie ‘bolletjes’ van het romigste ijs ooit kostte acht euro en het vulde zó dat ik hem niet eens op kreeg. Het lekkerste ijs van Europa komt toch echt uit Italië, concludeerde ik. Little did I know

 

Gelato World Tour

Ik had er geen idee van dat er ‘ijswedstrijden’ worden gehouden. Laat staan dat ik wist dat dat zelfs op Europees niveau plaatsvond. Dat een Nederlandse ijsmaker voor een plek in de wedstrijd in aanmerking zou komen, kon ik me niet bedenken, laat staan dat een Nederlander zou winnen. Dat de winnaar dan uiteindelijk iemand uit mijn eigen dorp zou worden, dat had ik nooit kunnen bedenken toen ik het bakje met nog een bodem roomijs in een prullenbak in een van Siena’s authentieke steegjes gooide. Nagenietend van écht Italiaans ijs.

Maar toen. Opeens was het groot nieuws. Begon zelfs Beau tijdens RTL Summer Night plotseling over Denekamp (Dééjnekamp, zoals hij zei) en stond er, terwijl hij met zijn cameraploeg naar buiten liep, een dorpsgenoot van mij op het Rembrandtplein ijsjes uit te delen. Erik Kuiper van de IJskuip vertelde dat hij de European challenge van de Gelato World Tour in Bologna (inderdaad, die stad waarde bolognesesaus zijn oorsprong kent) had gewonnen en was daar overduidelijk hartstikke trots op. Zijn Twentsiliaans ijs is uitgeroepen tot lekkerste ijs van Europa! Alleen ambachtelijke ijsmakers mogen meedoen aan de verschillende challenges die over de hele wereld worden gehouden en zijn eerste prijs levert hem een plek op voor de race naar de wereldtitel in september.

 

De IJskuip

Gênant detail: Tot de winst in Bologna was ik nog nooit bij de IJskuip geweest. Terwijl ik notabene in Denekamp woon! Hoewel ik dól ben op ijs, ga ik vaak naar La Bomba, óók een ambachtelijke ijsmaker in het centrum van ons dorp, die ik ook even wil benoemen. Ik had er geen idee van dat het ijs van de IJskuip net buiten ons dorp misschien nog wel lekkerder was.

Van oudsher is de IJskuip een boerderij. De Jersey-koeien waarvan de melk wordt gebruikt voor het ijs, grazen in het weiland achter de ijssalon en aan de zijkant is een grote speeltuin voor kinderen. Je hebt meteen het gevoel dat je ‘op de boer’ bent, omringd met weilanden, veel bomen en het Almelo-Nordhorn-kanaal. Naast echte, verse melk worden er lokale producten gebruikt om de verschillende ijssoorten op smaak te brengen. Niets komt uit de winkel, alles is vers. Het specifieke ijs dat gewonnen heeft? Het honing-yoghurtijs met frambozen en walnoten. Of ik hem geproefd heb? Wat denk je zelf?

 

Hoe kom je er?

Wil je ook proeven van het lekkerste ijs van Europa? Dat kan. Mocht je in de buurt zijn, dan raad ik je aan om echt even langs te gaan. Voorbij Denekamp, richting de Duitse grens vind je de Schotbroekweg. Vanaf de grote weg niet te zien, omdat het echt afgelegen ligt. Eenmaal de bocht om, langs het kanaal, zie je meteen de vlaggen van de IJskuip wapperen in de wind. Kan niet missen!

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Ijskuip fan

  19 augustus 2017

  Even een kleine opmerking: de ijskuip is zeker wél vanaf de grote weg te zien. Ga maar eens vanaf de bruggen kijken….

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   19 augustus 2017

   IJskuip fan, echt? Ja, nu je het zegt. Vanaf de IJskuip kun je de brug zien, dus vanaf de brug zou je de IJskuip inderdaad ook moeten kunnen zien. Klinkt logisch! Bedankt voor je aanvulling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS