Kleurrijk Kopenhagen: 6x highlights in de Deense hoofdstad

Kopenhagen

Kopenhagen. Stad van het noorden, kleurrijk als een stad van het zuiden en met zijn vele water en grachten lijkt de Deense hoofdstad zelfs een beetje op Amsterdam. Kopenhagen is modern, strak, netjes en echt een stad van nu. De stad heeft vele highlights en bezienswaardigheden. Ik geef je er zes!

Denemarken of Kopenhagen specifiek zorgt niet voor een cultuurshock. Sterker nog, soms heb je er het gevoel niet eens in het buitenland te zijn. København, zoals de Denen hun hoofdstad noemen, betekent van oudsher Koopmanshaven, een naam afkomstig uit het handelsverleden.

 

Kopenhagen

De stad ligt dus logischerwijs aan de haven en grenst middels de Sontbrug aan het Zweedse Malmö. De stad is maar 77km² groot, telt iets meer dan een half miljoen inwoners en is de grootste stad van Denemarken. De stad kenmerkt zich door design, veel water, de kleurrijke Nyhavn en knappe mannen. Er is van alles te zien en te beleven, maar in een paar dagen tijd kun je onmogelijk alles hebben gedaan. Ik neem je mee naar zes hoogtepunten.

 

Nyhavn

De meest toeristische plek van de stad is de Nieuwe Haven, oftewel Nyhavn. De gekleurde huizen langs de haven zijn iconisch voor de stad. Anders dan de naam doet vermoeden zijn sommige gebouwen al meer dan 300 jaar oud. Nyhavn is de bruisende plek van Kopenhagen. Er zijn vele restaurants, bars en bij mooi weer terrassen vol toeristen en locals. Ook de zijstraatjes kun je prima terecht voor een koffie, een ijsje of een borrel.

Een bezoek aan de Nyhavn is een must als je in Kopenhagen bent. Het is de plek waar alles samenkomt, waar het gezellig is en waar je heerlijk kunt vertoeven en ontspannen. Geniet van de mensen om je heen, de prachtig gekleurde gevels, de vele gevlagde boten in het water en de levendigheid van de stad.

Tip: Vanaf de Nyhavn kun je een rondvaart boeken over de grachten van Kopenhagen. Wij hebben hem destijds overgeslagen, maar hij is zeer de moeite waard!

KopenhagenKopenhagen

 

Den lille Havfrue (de kleine Zeemeermin)

De meeste mensen kennen de kleine Zeemeermin als het Disneyverhaal, maar den lille Havfrue, zoals ze in het Deens heet, is ook een beeld van een zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het beeld stelt de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen voor. Het beeld staat er al sinds 1913; toen ik er in 2013 was, was ze dus precies 100 jaar oud. Een beauty is ze overigens niet, maar je mag haar echt niet overslaan tijdens een bezoek aan Kopenhagen.

Tip: Wil je het beeld goed kunnen zien of vastleggen op foto, dan moet je zo dicht mogelijk bij haar zien te komen. Ze is namelijk maar 1,25 meter groot.

Kopenhagen den lille Havfrue

 

Amalienborg (Royal Palace)

Vanuit Nyhavn richting den lille Havfrue kom je langs de Amalienborg, de residentie van de Deense koningin Margaretha II. Dit koninklijk paleis bestaat uit vier gebouwen met ieder een eigen functie. Een van de benedenverdiepingen, waarboven een van de prinsen woont, is zelfs een museum, toegankelijk voor het publiek. Het plein waar de gebouwen omheen zijn gebouwd is eveneens vrij toegankelijk voor publiek. Sterker nog, er rijdt gewoon verkeer. Middenin staat een beeld van koning Frederik V en als je tussen de gebouwen door kijkt, zie je de imposante koepel van de Frederiks Kirke (Frederikskerk).

Kopenhagen AmalienborgKopenhagen Amalienborg

 

Strøget

Shopaholics opgelet! Strøget is een van de langste winkelstraten van Europa en daarom een walhalla voor shopliefhebbers. Van Vero Moda’s en H&M’s tot de duurdere Tommy Hilfiger en Burberry; in Kopenhagen is alles te vinden in één en dezelfde straat. De straat begint bij het stadhuis en eindigt meer dan een kilometer later aan Kongens Nyrtov (het Koningsplein), vanwaar je zo richting de Nyhavn loopt.

Kopenhagen Stroget

 

Grachten in de wijk Christianshavn

Christianshavn is een dorp op zich in de stad. Het ligt aan de overkant van de haven van Kopenhagen en kenmerkt zich door de vele grachten. Op sommige momenten doen ze je denken aan Amsterdam, maar tegelijkertijd ook weer niet. De wijk heeft 10.000 inwoners en is een bezoekje meer dan waard.

Tip: In Christianshavn ligt Noma, een met twee Michelinsterren bekroond restaurant met een authentiek Scandinavische keuken. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee.

Kopenhagen Christianshavn

 

Vor Freslers Kirke (Verlosserskerk)

In de wijk Christianshavn staat de Vor Freslers Kirke. Deze parmantige Verlosserskerk uit 1682 werd in eerste instantie zonder toren gebouwd. Pas toen er een andere koning kwam, ging men verder met de bouw, waardoor de toren pas in 1752 klaar was. Het leuke aan deze bijzondere toren is dat hij te beklimmen is. De eerste 400 treden zitten binnen in de kerk, maar nu komt het: de laatste 150 zitten aan de buitenkant van de kurkentrekkervormige, steeds smaller wordende punt. Bovenop de spits staat een goudkleurige bol, waarop een beeld van Christus staat.

Tip: Tijdens een bezoek aan de Deense hoofdstad móét je deze prachtige toren beklimmen. De klim is gemakkelijk te doen en het uitzicht vanaf de top over de stad is meer dan de moeite waard.

Kopenhagen Vor Freslers KirkeKopenhagen Vor Freslers KirkeKopenhagen Vor Freslers Kirke

 

Meer Kopenhagen:

Heb je tijd over tijdens je bezoek aan Kopenhagen? Denk dan ook  aan de Christiansborg, het Designmuseum en de wijk Holmen met het Operahuis.

 

Wil je meer inspiratie over Kopenhagen?

Neem eens een kijkje op de volgende sites:

Ben jij ooit in Kopenhagen geweest? Heb je aanvullingen of opmerkingen? Geïnspireerd geraakt door deze prachtige stad? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Dinet

  25 oktober 2018

  Kopenhagen is zeker de moeite waard, ook een bezoek aan de vrijstad Christiania. Gaaf daar.
  We hebben gegeten bij Geranium, wat een belevenis, hangt een prijskaartje aan maar zoiets doe je 1 x in je leven.

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   25 oktober 2018

   Thanks voor je aanvulling, Dinet! Wat gaaf dat jullie bij Geranium hebben gegeten, daar kan ik dan weer niet over meepraten jammer genoeg, haha! Kopenhagen is echt een stad van nu, ik vind het terecht dat ie op de eerste plek staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS