Reistip: 12x handige tips voor in je handbagage

Handbagage

Op vliegreis betekent bagage. En bagage inpakken is vooraf vaak de meest stressvolle gebeurtenis. Een koffer of een backpack inpakken is één ding, maar dan is er ook nog zoiets als handbagage. Wat neem je mee en wat niet? En wat zijn de regels ook alweer? Ik geef je 12 tips voor het inpakken van je handbagage.

Ga je vliegen? Naar een ver oord of misschien ergens dichterbij in Europa? Wat neem je dan mee? En welke regels gelden er omtrent bagage? Nu schreef ik al eens over musthaves voor een (verre) reis en een van mijn tips is een goede handbagagetas voor tijdens het reizen. Maar de vraag is nu: wat stoppen we erin? Welnu, ik geef 12 tips voor wat er absoluut niet mag ontbreken in je handbagage.

Lees ook: Goed voorbereid: 20x musthaves voor een verre reis.

 

Wat mag mee in handbagage?

Voordat ik verder inga op de handige tips over wat er áltijd in je handbagage moet zitten om je reis zo comfortabel mogelijk te maken, is het misschien eerst van belang iets over de regels handbagage te weten. Want dat er regels zijn en dat ie overal ter wereld streng nageleefd worden, dat is een feit. En dan bedoel ik vooral de afmetingen handbagage en wat er niet mee mag in je tas. Dit zijn een paar voorbeelden van dingen die niet mee mogen in je handbagage:

  • scherpe voorwerpen, zoals messen, scharen of een kurkentrekker;
  • wapens, zoals vuurwapens, knuppels, explosieven of een mes;
  • sprays of ontvlambare vloeistoffen;
  • lucifers;
  • bijtende stoffen en gassen;
  • vloeistoffen van meer dan 100 ml.

Weetje: elektronica mag gewoon mee in de handbagage, dus ook een laptop of powerbank. Let er wel op dat je bij de douanecontrole je elektronische spullen uit je tas moet halen en apart op de band van de scanner moet leggen.

 

Vloeistoffen handbagage

En over die laatste is vaak nogal wat onduidelijkheid. Want waarom mag je geen grote flessen vloeistof meenemen? Een flesje water bijvoorbeeld? Welnu, als je verschillende vloeistoffen zou mengen met elkaar, dan zou er bijvoorbeeld een explosief kunnen ontstaan. Zou je grote hoeveelheden vloeistof mee mogen nemen en je hebt kwade bedoelingen, dan kan het zomaar eens helemaal verkeerd aflopen.

De regels omtrent vloeistoffen kan per vliegmaatschappij en zelfs per vliegveld verschillen. De officiële regel is: in totaal niet meer dan 100 ml aan vloeistoffen in je handbagage, maar vaak wordt hier van afgeweken. Zo kan het gebeuren dat je meerdere flesjes vloeistoffen mag meenemen, zolang de inhoud per flesje niet meer dan 100 ml is of in het uiterste geval dat er helemaal geen aandacht wordt gegeven aan vloeistoffen.

Hoe het ook zij, vloeistoffen in handbagage blijven een heikel punt. De ene keer loop je met notabene een literfles water in je hand door de detectiepoort van de douane en de andere keer kom je de douaneruimte niet eens in als je meer dan één flesje vloeistof bij je hebt. Het blijft een gok, lees de regels van de vliegmaatschappij er op na en doe de vloeistoffen die je meeneemt sowieso in een doorzichtig en hersluitbaar zakje.

 

Afmetingen handbagage

En dan nog even dit voordat we verder gaan met de inhoud van de handbagage: hoe groot mag je handbagagetas eigenlijk zijn? Welnu. De toegestane afmetingen van je handbagage verschilt wederom per vliegmaatschappij én welke klasse je vliegt. Vaak is maar 1 stuk toegestaan en de toegestane afmeting is meestal 55 x 40 x 25 centimeter met een gewicht van 10 kilo. Let op dat dit echt een indicatie is; kijk op je vliegticket of boekingsbevestiging wat er in jouw geval is toegestaan.

Tip: heb je meerdere handbagage-items? Stop ze dan bij elkaar in!

 

Inhoud handbagage

Goed. Genoeg daarover. Handbagage tijdens vliegreizen lijkt soms een wetenschap op zich te zijn en ook ik kom nog wel eens voor verrassingen te staan op het vliegveld. Maar de vraag waar het eigenlijk om gaat is: wat neem ik mee in mijn handbagage? Een aantal dingen zijn voor mij echt onmisbaar voor onderweg en stop ik daarom standaard in mijn handbagage. Maar er is ook een aantal items die ik per se niet in de grote bagage wil vervoeren om de kans op kwijtraken zo klein mogelijk te maken. Afijn, hier komen mijn 12 tips voor in je handbagage:

 

1. Waardevolle spullen

Alle spullen die van waarde zijn voor je, die hou je bij je. Punt. Of dat nou om economische of emotionele waarde gaat, waardevolle spullen hou je altijd bij je. Alle bagage die je incheckt in het ruim van het vliegtuig kan kwijtgeraakt worden. Je geeft het af aan iemand anders, je geeft het dus uit handen en je weet nooit wat ermee gebeurt. Je waardevolle spullen hou je dus altijd bij je in je handbagage. Denk hierbij aan je geld, je paspoort, je tickets, je telefoon, je laptop, je camera, noem het maar op. Maar ook persoonlijke spullen zijn waardevol, zoals bijvoorbeeld een kaartje dat je van een dierbare hebt gekregen, dus maak er altijd plek voor in je handbagagetas.

 

2. Pen en papier

Het is misschien een beetje ouderwets, maar soms is het verrekte handig om pen en papier bij je te hebben. Want het kan zomaar zo zijn dat je een aantekening moet maken of iets wilt noteren. Bijvoorbeeld het adres van je accommodatie, je paspoortnummer of je ticketnummer. Het kan zomaar van pas komen en dan ben je blij dat je het bij de hand hebt. Of wat dacht je van een ingewikkeld en lang wifi-wachtwoord als je ergens bent waar je verbinding wilt maken? Dan ben je blij dat je good old pen en papier hebt, zodat je het kunt overschrijven en vervolgens kunt inloggen. Altijd handig, altijd in je tas doen.

 

3. Elektronische spullen

Je powerbank, opladers, kabeltjes, reisstekkers, geheugenkaartjes, externe harde schijf. Ik weet niet welke elektronica je allemaal meeneemt op reis, maar ik heb in ieder geval altijd een of meerdere exemplaren bij me. Je kan ze onder de noemer waardevolle spullen scharen, maar ik noem ze toch even apart, omdat je er misschien niet aan had gedacht deze items überhaupt mee te nemen. Zeker tijdens een lange, verre reis zijn deze dingen echt onmisbaar en omdat ze waardevol zijn, hou je ze bij je in je handbagage.

 

4. Financiële dingen

Een extra bankpas, een extra creditcard, telefoonnummers van je bank of verzekeringsmaatschappij, je bankierenapparaatje, een notitie met je pincodes; zomaar wat financiële dingen die ik je aanraad mee te nemen als je lang en ver op reis gaat. Maar ook als je maar een weekje op vakantie gaat, is het aan te raden extra items mee te nemen. Mocht je bankpas stuk gaan, dan heb je altijd een reserve. Zorg wel dat je je pincodes niet bij je pasjes of cards bewaart, maar altijd apart!

Lees ook: Handig! Financiële reistips voor iedereen.

 

5. Zakdoekjes/tissues

Stel, je bent onderweg en je moet opeens heel hard niezen. In mijn geval komt er dan van alles uit mijn neus, dus ik ben altijd heul erg blij met de tissues in mijn tas. Of stel, je gaat ergens zitten om een koffietje te drinken en de tafel is niet schoon. Dan is het maar wat handig dat je even met een tissue de tafel kan afvegen. Of wat dacht je van een toilet zonder toiletpapier? Hoe fijn is het dan dat je tissues bij je hebt? Altijd meenemen dus, tissues. Check.

 

6. Boek en of e-reader

Stel, je bent te vroeg op het vliegveld. Of je hebt een vlucht van een halve dag voor de boeg. Of een hele dag. Of wat dan ook. Je moet jezelf echt kunnen vermaken tijdens lange reizen en dan is een boek echt een uitkomst. Voor onderweg kies ik altijd voor luchtige boeken die makkelijk weg te lezen zijn, zodat het vooral ook een stukje ontspanning is tijdens het reizen. Voor je het weet ben je uren verder en lijkt de eindbestemming ineens niet meer zo ver weg.

 

7. Boek bestemming van je reis

Wat ook een goed idee is om een boek van de bestemming van je reis mee te nemen. Het is natuurlijk sowieso een goed idee om je in te lezen in je bestemming en welk moment is er nou beter dan tijdens de reis ernaar toe? Oké, een nog beter moment zouden de weken eraan vooraf zijn, maar de laatste finetuning, de concrete planning van de eerste dagen tijdens je reis, die kun je allemaal maken terwijl je onderweg ernaartoe bent. Die kriebels komen dan vanzelf!

 

8. Oortjes/koptelefoon

In navolging op het lezen van een boek als entertainment onderweg, is muziek ook echt onmisbaar. Zorg dat je een playlist op je telefoon hebt (en de liedjes óók hebt gedownload, zodat je ook offline kan luisteren) en met een paar goede oortjes of een koptelefoon kun je op ieder moment naar je favoriete muziek luisteren. Heel fijn als je lang onderweg bent.

Tip: deze koptelefoon van JBL is echt heaven on earth tijdens het reizen.

 

9. Toilettasje (doorzichtig!)

Wil je wat verzorgingsproducten meenemen onderweg? Zoals vloeibare deodorant, dagcrème, tandpasta of desinfectievloeistof? Neem dan altijd kleine flesjes en/of potjes mee. Wat er nog meer in je toilettas thuis hoort? Lippenbalsem, wattenstaafjes, tandenborstel, inlegkruisjes, pleisters en een spiegeltje. Ontbreekt er nog iets volgens jou? Items voor de mannen? Vul de lijst rustig aan.

Tip: Hema heeft leuke, transparante, doorzichtige, hersluitbare toilettasjes. Ideaal voor onderweg én voor je vloeistoffen en nog makkelijk schoon te maken ook.

 

10. Zakjes

Onderweg kan het zomaar gebeuren dat er afval ontstaat en dat er geen prullenbak in de buurt is. Dan is het maar wat handig dat je zelf zakjes hebt meegenomen om je afval in te doen, zodat je het op een later moment kunt weggooien.

 

11. Eten en drinken

Tijdens lange reizen kan er honger ontstaan. Dat is niet zo gek natuurlijk, want het kan soms wel langer dan een dag duren voordat je op je eindbestemming aankomt en je hebt nooit de garantie dat je fatsoenlijk wat te eten krijgt. Neem daarom altijd iets te eten mee, al is het maar een pak Sultana of voorgesneden ontbijtkoek. Ook een flesje water is echt onmisbaar tijdens het reizen. Moet je hem bij de douane legen of weggooien? Geen nood. Na de douane als je bij je gate zit te wachten vul je hem gewoon weer of koop je gewoon een nieuwe.

 

12. Telefoonnummers en persoonlijke gegevens

Het gebeurde me notabene eens op de markt in Almelo dat ik mijn portemonnee bij de fruitkraam tussen de bananen liet liggen. Ik kwam terug op kantoor en werd gebeld door de beste man bij wie ik vlak daarvoor een lading fruit had ingekocht. Dat ik mijn portemonnee had laten liggen. Was ik blij dat ik altijd een briefje met mijn telefoonnummer in mijn portemonnee had! Als je een lange, verre reis maakt is het helemaal van belang om je gegevens bij je te hebben. Je wil er niet aan denken, maar mocht er iets gebeuren en je moet geïdentificeerd worden, dan is het goed die gegevens altijd bij je te hebben. Ook belangrijk: je pasfoto in je portemonnee én ook de namen en telefoonnummers van je contactpersonen thuis, zodat zij gebeld kunnen worden als er iets met je is.

 

Dit waren ze; mijn 12 tips om mee te nemen in je handbagage. Wat vind je ervan? Vind je de tips nuttig? Heb je nou aanvullingen of opmerkingen, laat het dan gerust weten in een reactie hieronder of neem contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS