Fotoblog: 50x puur en prachtig Patagonië

Patagonië. Een explosie aan natuurpracht in het allerzuidelijkste deel van Zuid-Amerika. Bergen, meren, fjorden, talloze eilandjes, zeestraten, steppes, de Andes en gletsjers. Het is er schoon, puur en onaangetast. Je bent er letterlijk aan het einde van de wereld en ik was er. Nieuwsgierig? Ik neem je mee op reis door Patagonië in deze schitterende fotoblog!

Patagonië. Het immense en natuurrijke gebied bestrijkt zo ongeveer het hele zuiden van Zuid-Amerika. Grote delen liggen in Argentinië, maar het hele zuiden van Chili valt ook onder Patagonië. De grens tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen wordt gekenmerkt door het Andesgebergte, waardoor het klimaat typisch is en ten opzichte van de bergen enorm kan verschillen. Ik was in maart en april 2018 in Patagonië, maakte er duizenden foto’s en zocht er vijftig uit voor deze blog. Reis met me mee door prachtig Patagonië!

 

Vuurland/Tierra del Fuego

We gaan van zuid naar noord. De allerzuidelijkste archipel ter wereld wordt Vuurland genoemd. Een deel is Argentinië en het andere deel Chili. Op het grootste eiland genaamd Isla Grande ligt Ushuaia, de allerzuidelijkste stad ter wereld en bovendien enorm veel bergen, fjorden en kanalen zoals het Beaglekanaal.

Ik maakte er een driedaagse cruise en bezocht Kaap Hoorn, het allerzuidelijkste eilandje ter wereld voor de kust van Antarctica. Ook talloze andere eilandjes, zoals Isla Magdalena dat bewoond wordt door een grote pinguïnfamilie, Nationaal Park Alberto de Agostini met talloze fjorden en gletsjers en de Straat Magellaan zijn onderdeel van Tierra del Fuego.

 

Vanuit het vliegtuig boven het gebied rondom Ushuaia, de allerzuidelijkste stad ter wereld.

De haven van de stad Ushuaia

Vuurland. In het Spaans Tierra del Fuego. Een archipel die het zuidelijkste uiteinde van Zuid-Amerika vormt. Het kenmerkt zich door bergen en prachtige natuur.

Vele bossen met heel bijzondere bomen zijn te vinden in Tierra del Fuego.

De Argentijnse vlag bij het meest zuidelijke postkantoortje ter wereld in het Nationaal Park Tierra del Fuego.

Ik nam de foto in Argentinië, maar de bergen op de foto staan in Chili. In het Nationaal Park Tierra del Fuego.

Dit ben ik. Bij Lago Fagnano in het Nationaal Park Tierra del Fuego.

Tijdens een tocht over het Beaglekanaal kom je onder andere deze beauty tegen. Vuurtorens hebben iets magisch, vind ik.

De Argentijnse vlag tijdens de boottocht op het Beaglekanaal.

Zonsopgang bij Kaap Hoorn.

Rotsen op Kaap Hoorn.

Hoe cute zijn deze? Pinguïns op Isla Magdalena, Monumento Natural Los Pingüinos.

De Aguila gletsjer in Nationaal Park Alberto de Agostini.

Cruiseschip tussen de fjorden bij Nationaal Park Alberto de Agostini.

Historisch Wulaia Bay. Wát een plek en wát een uitzicht. En het is er zo stil en zo puur. Een unieke plek waar je één bent met de natuur.

Historisch Wulaia Bay. Wát een plek en wát een uitzicht. En het is er zo stil en zo puur. Een unieke plek waar je één bent met de natuur.

Historisch Wulaia Bay. Wát een plek en wát een uitzicht. En het is er zo stil en zo puur. Een unieke plek waar je één bent met de natuur.

Dit ben ik op Wulaia Bay. Je kon er een speld horen vallen. Nog nooit was ik op een plek zo mooi en daar komt ie weer: puur. Magisch gewoon!

 

Torres del Paine

Nog steeds in het zuiden en nog steeds in Chileens Tierra del Fuego ligt het Nationaal Park Torres del Paine. Een natuurpark vol met bergen, meren, gletsjers, bossen, watervallen, beekjes en valleien. Je kunt er hiken door de verschillende routes die zijn aangelegd, wat een enorme uitdaging is.

Ik maakte een driedaagse hike en wandelde delen van de zogenaamde W-route. Ik schreef erover in mijn reisdagboek. Een flinke beproeving is een understatement; ik ging helemaal naar de getver in het park. Maar het was móói! En bijzónder! En volmáákt! Prachtig, puur, adembenemend, gorgeous en alles tegelijk. Ook al ging ik kapot tijdens de hike, ik zou het zó weer over doen.

Lees ook:  Lief reisdagboek #3. Zuid-Amerika: Torres del Paine.

 

De beroemde torres (torens) waar je in vijf uur naar toe kunt klimmen. Het park is naar deze torres vernoemd en zijn iconisch voor Patagonië.

Nationaal Park Torres del Paine.

Torres del Paine.

Nationaal Park Torres del Paine, Lago Nordenskjöld.

Lago Nordenskjöld. Het meer ligt zó stil en zo onwerkelijk groen dat het lijkt alsof je er zo overheen kunt lopen. Bizar!

Lago Nordenskjöld. Het meer ligt zó stil en is zo onwerkelijk groen dat het lijkt alsof je er zo overheen kunt lopen. Bizar!

Lago Nordenskjöld. De knaap met de rugtas is Bernardo uit Buenos Aires. Mijn wandelmaatje van die dag.

Glacier del Francés (Franse gletsjer), waar je zelfs helemaal naar toe kunt hiken via de Valle Francés (Franse Vallei). Maar van veraf is ie al adembenemend.

 

Lago Argentino en Perito Morenogletsjer

Terug naar Argentinië. Onderweg van Chili naar Argentinië rij je over enorme steppes. Droge vlaktes waar weinig groeit door de weinige neerslag die er valt. De Andes op de grens van beide landen zorgt voor de droogte.

Maar bij het plaatsje El Calafate in Argentinië, zo ongeveer op de grens, ligt het Lago Argentino (Argentiniëmeer). Een intens blauw en kalm meer omgeven door bergen, fjorden en gigantische gletsjer. De beroemdste is de Perito Morenogletsjer. Waarom? Omdat ie op het meer ligt en daardoor heel accessible is én omdat de gletsjer in omvang niet afneemt. Hij brokkelt af en met gigantisch kabaal dondert het ijs af en toe in het water, maar hij groeit ook weer aan. Hoe bijzonder!

Onderweg in de bus. Enorme steppevlaktes kenmerken het landschap.

Enorme steppe onderweg.

De Perito Morenogletsjer. Hij is 70 meter hoog en ligt op het Lago Argentino. Wat een natuurwonder!

De Perito Morenogletsjer. Hij is 70 meter hoog en ligt op het Lago Argentino. Wat een natuurwonder!

Op de Perito Morenogletsjer. Met een guide, pinnen onder de wandelschoenen en hiken maar. Wat een ervaring!

Enorme ijsmassa’s op de Perito Morenogletsjer.

Het ijs op de Perito Morenogletsjer lijkt vuil, maar de donkere kleur wordt veroorzaakt door de mineralen in het ijs.

Het zonlicht dat weerkaatst op het ijs van de Perito Morenogletsjer. Magisch gewoon!

Zijaanzicht van de Perito Morenogletsjer. Door te vergelijken met de boot realiseer je je pas hoe groot de gletsjer is.

Lago Argentino. Geen woorden verder nodig, lijkt me.

Een ijsgrot onderin de Perito Morenogletsjer. Je kunt er niet altijd in en hij verandert constant, maar we hadden geluk! Wat een plek, joh. Echt heel gaaf!

Detail van de ijsgrot in de Perito Morenogletsjer.

 

Bariloche, Nahuel Huapi en de Zeven Meren

Bariloche ligt ruim duizend kilometer hoger dan El Calafate en de Perito Morenogletsjer, maar hoort nog steeds bij Patagonië. Het duurde 27(!) uur met de bus om er te komen, maar het was het meer dan waard.

Bariloche ligt in Argentinië, wederom vlakbij de Chileense grens, in het Nationaal Park Nahuel Huapi. Het park kenmerkt zich door vele meren, bossen, eilanden en het gebied wordt ook wel het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd. In de winter kun je er wintersporten en in de zomer kun je er wandelen, hiken en mountainbiken over de vele aangelegde routes. Ook kun je met de auto de Zeven Meren-route (Ruta de los Siete Lagos) doen. Door de bergen met haarspeldbochten passeer je zeven prachtige, blauwe meren om uit te komen in het plaatsje San Mártin.

Lago Gutierrez, ten zuiden van Bariloche. Ik fietste er naar toe.

Lago Nahuel Huapi (Nahuel Huapimeer), waaraan Bariloche is gelegen. Het meer heeft dezelfde naam als het nationale park.

Uitzicht op een van Zeven Meren. In werkelijkheid kent het gebied veel meer meren, zelfs langs de beroemde Zeven Meren-route.

Dit ben ik tijdens een tocht over de zogenaamde Circuito Chico (klein circuit), met op de achtergrond Lago Nahuel Huapi (Nahuel Huapimeer).

De boot die aanmeerde op het eiland van het bos Bosques de Arrayanes (Arrayanesbos). Een bos met unieke bomen (arrayanes) die je nergens anders ter wereld ziet.

 

Wandelpad door Bosques de Arrayanes (Arrayanesbos).

Een Arrayaneboom. Kaneelkleurig van binnen. Uniek in de wereld!

Er staan zelfs huisjes in het bos van Bosques de Arrayanes (Arrayanesbos). Zie je de bijzondere, kaneelkleurige bomen?

De natuur op Isla Victoria (Victoria-eiland) in Natioaal Park Nahuel Huapi is beeldschoon en heel bijzonder. Kijk eens naar deze enorme bomen!

Isla Victoria (Victoria-eiland) in het Nationaal Park Nahuel Huapi. De herfst trad net in toen ik er was.

Prachtige Bomen op Isla Victoria (Victoria-eiland).

Wat een mooie manier om naar boven te kijken op Isla Victoria (Victoria-eiland).

 

Prachtige foto’s, hè? Ik maakte ze gewoon met mijn telefoon, mijn Samsung Galaxy S8. Eerlijk gezegd ben ik zelf verbaasd hoe mooi de foto’s zijn gelukt!

Geïnspireerd geraakt door dit ontiegelijk mooie en geweldig gebied? Wil je meer weten? Ik schrijf er binnenkort nog veel meer over. Laat alvast hieronder een reactie achter of neem contact met me op.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…