Florence, waar de Renaissance weer tot leven komt

Toscane Florence

Een duik in de Europese historie. Een prachtige kathedraal, mooie pleinen, een vleugje romantiek en een shit load aan toeristen. Misschien wel de mooiste stad van ons continent of zelfs de hele wereld. Welke stad ik bedoel? Florence natuurlijk.

Volgens velen is Florence de mooiste stad ter wereld. In ieder geval komt de stad komt voor in allerlei top tien lijstjes over de mooiste plekken en/of steden ter wereld. De stokoude, historische Toscaanse hoofdstad die door Italianen zelf Firenze wordt genoemd staat op nummer 10 in de top 100 mooiste steden ter wereld van de ANWB.

Ik was er afgelopen mei één dagje tijdens mijn rondreis door Toscane. Huurde een fiets en vond mijn weg over de mooiste pleinen, door de meest knusse straatjes, door de drukte van het overweldigende toerisme. Hoewel de beroemde musea allemaal oversloeg, neem ik je in dit artikel mee naar een paar andere highlights van Florence.

Lees ook: Under the Tuscan sun: Roadtrip door Toscane.

 

1. Kathedraal

De Basilica di Santa Maria del Fiore is de naam van de kathedraal van Florence. Even een korte uitleg. Het woord dom is synoniem aan kathedraal en betekent niets anders dan de hoofdkerk van een bisdom. De term basilica (basiliek) zegt iets over de stijl waarin de kathedraal gebouwd is. Of je nu kerkelijk bent of niet, feit is dat het christelijke geloof grote invloed had op het leven in de middeleeuwen en dat we daar onze huidige cultuur eraan ontleend is. Daarom vind ik kathedralen en kerken zo machtig interessant. En natuurlijk om hoe ze eruit zien.

De Basilica di Santa Maria del Fiore is de derde grootste kathedraal van Europa (bron: Wikipedia), hoewel dat door andere bronnen weer wordt tegengesproken. Hij staat in ieder geval in de top 10, samen met de St. Pieters basiliek in Vaticaanstad, de kathedraal van Sevilla, de St. Paul’s in Londen en de kathedraal van Milaan. Het heeft bijna 200 jaar geduurd voordat de bouw ervan af was. In de 13e eeuw werd ermee begonnen en pas in de 15e eeuw was hij klaar. De kerk is gewijd aan de heilige Maria.

Ook zonder verder in te gaan op details zoals de enorme koepel, de inrichting met een façade en heiligenbeelden, de negotische stijl, het feit dat er een campanile (een rechthoekige toren) naast staat en een baptisterium (een doophuis) voor staat, spreekt de kerk voor zich. Het gigantische gebouw is zó bijzonder dat ik er een hele middag voor uit zou kunnen trekken om alleen maar de buitenkant te bewonderen, laat staan de binnenkant. Ga je naar Florence, sla dit prachtige bouwwerk dan echt niet over.

 

2. Ponte Vecchio

De oude brug (ponte vecchio) van Florence is gebouwd in de veertiende eeuw. Eerst van hout, maar na een overstroming is hij gerenoveerd met steen. De brug is meer dan alleen brug. Het is een klein dorpje op zich met allerlei winkeltjes en heel veel bedrijvigheid en drukte door vooral toeristen. Vooral juweliers zijn volop vertegenwoordigd op de brug. De brug loopt van het Palazzo Vecchio (oude plein) over de Arno rivier naar de overkant. Bovenop de brug is in de zestiende eeuw een gang gebouwd op verzoek van de beroemde Medici-familie, zodat zij zich niet onder het gewone volk hoefden te begeven. Al met al een bijzonder stukje Florence waar ik mij met mijn fiets aan de hand overheen manoeuvreerde.

 

3. Palazzo Vecchio

Het oude paleis (palazzo vecchio) ligt richting de Arno rivier aan het Piazza della Signoria en werd gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw. Het gebouw is lange tijd het belangrijkste overheidsgebouw van Florence geweest. Hoewel het gebouw niet het mooiste gebouw van de stad is, is het wel een must see, omdat het zo belangrijk is geweest. Tegenwoordig is het paleis een museum, maar zeker niet het mooiste museum van de stad. Voor het gebouw staat een replica van David van Michelangelo. De échte David staat in het museum Galleria dell’Accademia en ik weet nu al dat ik tijdens mijn volgende bezoek aan Florence het niet meer durf dit museum over te slaan.

 

4. Piazzale Michelangelo (viewpoint)

Aan de overkant van de Arnorivier vind je het Piazzale Michelangelo. Het is het bekendste uitkijkpunt van de stad en niet voor niks. Je hebt er zicht op de hele stad. Bereikbaar per auto of gewoon te voet via de trappen. Mijn fiets parkeerde ik onderaan de trappen en vol goede moed sleepten mijn benen met omhoog. Ik beloof je, het is de moeite waard.

Wist je dat?

  • De Italiaanse overheid met de handen in het haar zit over het toerisme in Florence? En ook in andere Italiaanse steden overigens, zoals Rome. Toeristen brengen natuurlijk geld in het laatje, maar ze zorgen ook voor heel veel overlast. De burgemeester van Florence is nu een experiment gestart om de trappen van kerken nat te spuiten, zodat toeristen daar niet meer gaan zitten. Hij hoopt daarmee de rommel die wordt achtergelaten te beperken. Bron: NOS;
  • Florence ongeveer 377.000 inwoners heeft, gesticht is door Julius Ceasar in 59 voor Christus en aan de Arno rivier ligt? Het is de bakermat van de Renaissance en een van de belangrijkste culturele steden van Europa (bron: Wikipedia).

Meer Italië:

Ik was in Rome en ook maakte ik een roadtrip door Toscane en de Cinque Terre. Hier vind je mijn artikelen over Italië:

 

Geïnspireerd geraakt door deze prachtige stad? Ben je er ooit geweest? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS