Lekker actief! Op de fiets door veelzijdig Valencia

Valencia - Plaza de España

De derde stad van Spanje, Valencia, heeft alles wat een Zuid-Europese stad zou moeten hebben. Een heerlijk klimaat, oneindig veel bezienswaardigheden, parken, winkels en door de ideale ligging aan de kust een heerlijk strand. Maar wist je dat Valencia maar liefst meer dan 120 kilometer fietspaden heeft? Valencia is daarom de uitgelezen stad om met de fiets te ontdekken. Fiets je met me mee?

Fietsroute Valencia: of je nou zelf een fiets huurt, een plattegrondje bemachtigt en erop uit gaat, of met een georganiseerde fietstour meegaat, Valencia stikt van de bezienswaardigheden die per fiets heel gemakkelijk bereikbaar zijn. Van kerken en kathedralen tot markten, pleinen, parken en het strand, Valencia heeft het allemaal.

In 2014 was ik een lang weekend in Valencia, samen met mijn moeder. Van alle trips die we samen hebben gemaakt en van alle steden die we bezochten samen, staat Valencia hoog in de top 3. Op zaterdag huurden we fietsen en gingen we met een plattegrondje op pad. Niet met een tourguide, maar gewoon lekker zelf op ontdekkingstocht vanuit een fietsverhuurbedrijf dichtbij ons hotel. Ik neem jullie mee naar alle bezienswaardigheden die we per fiets ontdekten. Fietsen jullie mee langs onze fietsroute Valencia?

 

Fietsroute Valencia

Waarom op de fiets? Omdat we echte Nederlanders zijn. Nee geintje, omdat fietsen veel sneller gaat dan lopen. En omdat fietsen minder vermoeiend is dan slenteren. En omdat fietsen leuk is! Valencia is uitermate geschikt voor een ritje op de fiets aangezien er vele kilometers aan fietspaden ligt. Ideaal dus. De route die we namen ging dwars door de stad en er zat niet echt een rechte lijn in. Maar met een beetje betere voorbereiding (en Google Maps) is het heel gemakkelijk een logische fietsroute uit te stippelen. Ik neem je in ieder geval mee naar de highlights van de stad tijdens deze fietsroute Valencia!

 

Ciudad de las Artes y Ciencias

La Ciudad de las Artes y Ciencias betekent de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Het is een mini-stad in de grote stad en je waant je er eerder in Dubai – waar ik toevallig eerder dat jaar een bliksembezoek bracht – dan in Spanje. Toch hoort la Ciudad de las Artes y las Ciencias helemaal bij Valencia; op elke uiting van promotie prijken de imposante, moderne gebouwen. Het is inmiddels wereldberoemd.

Twintig jaar heeft het geduurd om dit stukje Valencia, ontworpen door architect Santiago Calatrava, uit de grond te stampen. In 2009 waren de vijf bijzonder gevormde gebouwen klaar. Je kunt tussen de gebouwen door fietsen of wandelen, een café con leche pakken op een van de strak ingerichte terrassen, er zijn wateractiviteiten in de aangelegde wateren en ieder gebouw heeft een eigen functie. Er is een bioscoop, het wetenschapsmuseum, een concertzaal, een operagebouw en Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa. Zonder een bezoek la Ciudad de las Artes y Ciencias heb je Valencia niet gezien!

Fietsroute Valencia Ciudad de las artes y las cienciasFietsroute Valencia Ciudad de las artes y las cienciasFietsroute Valencia Ciudad de las artes y las ciencias

 

Mercado Central

We vervolgen de fietsroute Valencia naar de Mercado Central, in het centrum. De centrale markt, bestaat al zo lang als Valencia zelf bestaat. Door de jaren heen heeft de markt zich ontwikkeld en uitgebreid en uiteindelijk werd besloten de markt te overdekken. In 1928 werd de markt van meer dan 8.000 m² officieel geopend in zijn huidige vorm. Parkeer je fiets aan een van de zijkanten van de markt, zet hem goed op slot en laat je verrassen door alles wat binnen te koop, maar vooral ook te zien is.

Het gebouw is ontworpen door twee architecten en heeft een bijzondere architectuur. De buitenkant van het gebouw kenmerkt zich door blauw met gele tegels, maar vergeet vooral niet om omhoog te kijken als je binnen bent. De bijna duizend kraampjes in de markt zijn vaste kramen en het is verstandig om er niet met een rammelende maag naar binnen te gaan. Of juist wel. De vismarkt heeft een eigen gedeelte en het andere deel van de markt is voor brood, groenten, vlees en kruiden. Smullen geblazen!

Fietsroute Valencia Mercado CentralFietsroute Valencia Mercado CentralFietsroute Valencia Mercado Central

 

Plaza Ayuntamiento

Niet te missen: Plaza Ayuntamiento. Het centrale plein midden in de stad. Het plein kenmerkt zich door de hoge gebouwen die in de loop der eeuwen allemaal in de stijl van hun eigen tijd gebouwd zijn. Ze omsluiten het plein, waardoor Plaza Ayuntamiento niet het gezelligste plein van Valencia is.

Ayuntamiento betekent stadhuis en het zal niet verbazen dat het stadhuis er te vinden is. Maar ook het postkantoor, het historisch museum en de voetbalshop van FC Valencia zijn op dit grote, verder vrij lege plein te vinden. Aan de rand van het plein staat een enorme fontein en de bloemenkraampjes geven het plein een vrolijke uitstraling. Zet je fiets op slot en rust lekker uit op een van de bankjes op het plein, terwijl je lekker ontspannen de gebouwen bewondert en voorbijgangers bekijkt.

Fietsroute Valencia Plaza AyuntamientoFietsroute Valencia Plaza Ayuntamiento

 

Plaza de la Virgen

Als je door de steegjes van het centrum fietst – of met je fiets aan de hand door de steegjes wandelt – kom je vanzelf een keer uit op Plaza de la Virgen, het Plein van de Maagd. Je fietsroute Valencia is niet compleet zonder een bezoek aan dit prachtige plein. Anders dan Plaza Ayuntamiento voel je hier gezelligheid en knusheid. Mooie gebouwen omsluiten het plein, waaronder een basiliek en de kathedraal van Valencia. Er zijn terrasjes en een kleinere fontein genaamd Fuente Del Agua de la Acequia, die de voormalige Turiarivier representeert.

Als ik aan Valencia denk, dan denk ik aan dit plein. Op een of andere manier maakte het indruk. De gladde bestrating waarop onze fietsbanden piepten, als in een gymzaal. De kathedraal, de fontein, maar vooral de kleuren. Lichtroze, geel, de kleur van zand. Plaza de la Virgen is uniek!

Fietsroute Valencia Plaza de la virgenFietsroute Valencia Plaza de la virgenFietsroute Valencia Plaza de la virgen Fietsroute Valencia Plaza de la virgen

 

Jardines de Turia

We eindigen de fietsroute Valencia bij de Jardines de Turia. Het Turiapark, is een park van acht kilometer lang en daardoor geweldig om per fiets te ontdekken. Er zijn speeltuinen, veel groen en heeft eigenlijk alles wat een park moet hebben. Het Turiapark is niet altijd een park geweest. In 1957 stroomde de toenmalige Turiarivier over en stond een groot deel van Valencia onder water. De ramp heeft flink wat mensenlevens gekost en de littekens ervan zijn op sommige gebouwen in de stad nog steeds te zien.

De Spaanse regering en de gemeente besloten daarna samen de rivier droog te leggen. Aanvankelijk zou er een snelweg of avenida aangelegd worden, maar de inwoners van de stad hebben ervoor gezorgd dat het uiteindelijk een groene zone werd. Het park eindigt of begint bij la Ciudad de las Artes y Ciencias en zo is het rondje Valencia op de fiets compleet.

Fietsroute Valencia Jardines de Turia

 

Weetjes over Valencia:

  • Eind juni 2014 was ik in Valencia. De zomer was begonnen en toch was het qua temperatuur prima te doen. Zélfs actief op de fiets;
  • Een paar dagen voordat ik in Valencia was, had Nederland tijdens het WK met 5-0 gewonnen van Spanje. Ik durfde bijna niemand te vertellen dat ik uit Nederland kwam als me er naar gevraagd werd;
  • Valencia is na Madrid en Barcelona de grootste stad van Spanje;
  • Valencia doet een beetje denken aan Barcelona, omdat het eveneens aan de kust ligt. Maar het is er knusser en minder druk, ondanks dat het de derde stad van Spanje is.

 

Wil je meer inspiratie over Valencia?

Neem eens een kijkje op de volgende sites:

Meer Spanje?

Hier vind je alle inspiratie over Spanje!

 

Dit was de fietsroute Valencia. Ben jij ooit in Valencia geweest en heb je ook een fietsroute gemaakt. Of ben je geïnspireerd geraakt door deze prachtige stad, of heb je vragen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS