Argentinië: 7x Typisch eten en drinken

Argentinië staat niet bepaald bekend om zijn verfijnde keuken, maar dat betekent niet dat er niet gegeten en gedronken wordt. Integendeel! Er bestaat zelfs een aantal typisch Argentijnse drankjes en gerechten, die je niet mag missen tijdens een bezoek aan dit Zuid-Amerikaanse land. Hier komen ze.

Iedereen kent de Italiaanse keuken en ook de Aziatische keuken met al zijn kruiden, specerijen, curry’s en noodles zijn wereldberoemd. Twee keukens die duidelijk buiten hun eigen grenzen worden gegeten. Maar de Zuid-Amerikaanse dan? Of de Argentijnse in het bijzonder? Wat eten die Argentijnen eigenlijk? En drinken ze naast hun eigen wijn en bier ook nog andere dingen? Jazeker! Zeven keer typisch eten en drinken Argentinië.

 

Maté/Tereré

Queres un maté?” Het werd me gevraagd, de allereerste ochtend die ik ooit in Buenos Aires was. Ik had geen idee wat ik moest antwoorden, omdat ik geen idee had wat me gevraagd werd. Nu weet ik het wel. Yerba Maté is een kruid dat in het Zuid-Amerikaanse land geoogst wordt. Yerba betekent kruid en maté is de benaming van het kruid waar het over gaat. Het is een soort thee dat gemaakt wordt van gedroogde bladeren en takken van een lokale hulstboom. Maar dat is niet alles. Maté wordt namelijk niet als gewone thee gedronken. Het wordt gedronken uit een kalebas. De maté wordt in de kalebas gestopt, bijna vol. De kruiden worden overgoten met heet water en met een pijpje (een bombilla) wordt het vervolgens gedronken. In ieder Argentijns huishouden vind je kalebassen, bombillas, fluitketels en thermosflessen. Want als ze op pad gaan, gaat de maté gewoon mee.

In de zomer trouwens, als het echt heel warm is, wordt de maté gedronken met sap. Van die zakjes sappoeder worden dan vermengd met ijskoud water. Persoonlijk vind ik dat lekkerder dan hete maté. Van alle eten en drinken in Argentinië, denk ik het eerst aan maté. En weet je wat? Iedereen drinkt uit dezelfde kalebas en dus ook van hetzelfde pijpje. Een beetje raar en ook best wel ranzig, maar als je in Argentinië bent, doe je gewoon mee. Een moetje trouwens hoor, maté drinken als in Argentinië bent. Echt.

Eten en drinken Argentinië: yerba maté

 

Asado/parilla

Iets minder onbekend is ongetwijfeld de Argentijnse vleesproductie. Niet alleen voor de export, Argentijnen zelf houden enórm van vlees. Supermarktschappen liggen vol met gigantische hompen vlees die in een keer op de barbecue gaan. Elk Argentijns huis heeft een parilla in de achtertuin om een asado mee te maken (en kleine appartementjes in Buenos Aires hebben er zelfs een op hun balkon). Geen barbecuesauzen, salades of andere bijgerechten. Hooguit wat yucca en een beetje sla en verder is het alleen maar vlees tijdens het barbecueën. Grote korrels zout, scherpe messen met houten handvatten en eten maar. Het is in deze tijd waarschijnlijk vreselijk onverantwoord, maar ik hóú ervan!

Eten en drinken Argentinië: vlees

 

Milanesa

Een soort schnitzel, maar dan anders. Het komt van de Italiaanse variant cotoletta alla milanese en is niets anders dan en een dun gesneden runderfilet gepaneerd met broodkruimels. Een milanesa is in allerlei varianten te verkrijgen, maar het lekkerst is gewoon plain. Of met een gebakken ei erbovenop. Zoals ik hem at in Buenos Aires. Over typisch Argentijns eten en drinken gesproken.

Eten en drinken Argentinië: Milanesa

 

Empanadas

Het zijn geen fajitas, geen taco’s en geen tortilla’s, nee het zijn empanada’s. Typisch Argentijns en tijdens mijn laatste bezoek aan Buenos Aires heb ik geleerd hoe ik ze moet maken. Men neme een bak gehakt, eieren, uien, paprika, olijven, oregano, gemalen knoflook en tomatensaus. Het ‘broodje’ (of de tortilla) maak je van bloem, water, boter en eieren (of koop je kant en klaar in de winkel). Het gehakt bak je rul en vervolgens meng je alles door elkaar. Het goedje leg je op een tortilla, deze draai je op een bepaalde manier dicht en vervolgens maak je er een mooi sierlijk randje aan. Klaar is je empanada. Smullen maar!

 

Chipa

Bij elk tankstation, bij elke bakker en bij elk klein winkeltje in de stad kun je ze kopen: chipa. Een klein kaasbroodje (of eigenlijk bolletje) dat een beetje droog eet en zeker niet mijn persoonlijke favoriet is. Ik vind het een beetje armoe-eten (net als Venezolaanse arrepas), maar de Argentijnen zijn er dol op. Ze vallen niet helemaal onder de noemer typisch Argentijns eten en drinken. Ik at ze namelijk ook in Rio de Janeiro!

 

Dulce de leche

En dan over naar het zoete gedeelte. Waar chipa niet bepaald een favoriet van mij is, is dulce de leche dat wel. Enorm zelfs. Zoet van melk heet het als je het letterlijk vertaalt en het smaakt een beetje naar caramel. Wat niet zo gek is, want het bereidingsproces van de melk gaat precies zo lang door tot de melk een donkere kleur en de smaak van caramel krijgt. Het heeft dus niets met gebrande suiker te maken. Het wordt niet alleen in Argentinië gegeten; het schijnt dat heel Zuid-Amerika er bezeten van is. Wat ik goed begrijp, want het is lékker. Op je broodje, op een croissantje of gewoon met je vinger door de pot. Que rico!

Eten en drinken Argentinië: Dulce de leche

 

Alfajores

En dan last but not least: de beroemde dubbele koekjes: Alfajores! Een alfajor (spreek uit: alfagor) is een koekje met twee buitenkanten van chocola en een zoete binnenkant, meestal dulce de leche. Het smaakt niet naar een typisch chocoladekoekje, maar anders. Nee, het smaakt naar chocola met vulling. Het smaakt naar… alfajor! Er zijn verschillende variaties en je snapt dat het helemaal niet erg is om ze allemaal te proberen. Niet alleen in Argentinië trouwens, in heel Zuid-Amerika en zelfs in Spanje (waar ze vandaan komen) worden ze gegeten. Volgende keer toch eens op letten!

 

Eten en drinken Argentinië

Loopt het water je al in de mond bij het lezen van al dit lekkers? Ben je verrast dat er in Argentinië zoveel typisch eten en drinken bestaat? Of kende je al deze lekkernijen allang? Heb je aanvullingen op mijn lijst? Misschien ben ik wel wat vergeten of ben ik over een bepaald product iets vergeten te vertellen. Laat het weten! Je kunt contact met mij opnemen of hieronder een reactie plaatsen.

 

Meer Argentinië?

Al mijn blogs over mijn favoriete Zuid-Amerikaanse land vind je hier.

Meer Zuid-Amerika?

Alle blogs over de landen die ik in Zuid-Amerika bezocht vind je hier.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…