Zwemmen met dolfijnen op Curaçao

Dat ik geen held ben met dieren, dat is inmddels bekend. Vroeger, toen ik me net had gevestigd op Curaçao kwam een vriendin langs met vakantie. Ze wilde graag zwemmen met dolfijnen. Held als ik ben wenste ik haar veel succes. En terwijl zij met deze prachtige dieren het water in dook, keek ik aan de kant van het bassin wat er allemaal gebeurde. Voor geen goud ging ik zwemmen met dolfijnen. Ik vond het leuk voor haar, maar geen vezel in mij die vond dat ik het nu ook moest doen. Tot vorige week.

Ik voelde me niet eens nerveus of gespannen. Ik sliep die nacht prima en om 8 uur ’s ochtends was het al zover. We mochten!

Voor het eerst in mijn leven ging ik op vakantie naar Curaçao. Nadat ik er vroeger vijf jaar woonde, besloot ik het eiland nu eens door de ogen van een toerist te bekijken en vond ik dat ik nu toch eindelijk eens met dolfijnen moest gaan zwemmen. Een held met dieren ben ik dertien jaar na dato nog steeds niet, maar zo erg als het vroeger was, is het alláng niet meer. Ik voelde me niet eens nerveus of gespannen. Ik sliep die nacht prima en om 8 uur ’s ochtends was het al zover. We mochten!

 

Dolphin Academy

Bij het Curaçao Sea Aquarium, een waterpark waar de onderwaterwereld van Curaçao te zien en te beleven is, is de Dolphin Academy gevestigd. Sinds 2002, in de tijd dat ik er woonde, dus nét geopend.

Dolfijnentrainingen

Ze worden er opgeleid en getraind door zeer bevlogen en enthousiaste trainers met als doel: optimale interactie tussen mensen en dolfijnen.

De naam Academy zegt het al, de Dolphin Academy is een school voor dolfijnen. Ze worden er opgeleid en getraind door zeer bevlogen en enthousiaste trainers met als doel: optimale interactie tussen mensen en dolfijnen. Dat die twee goed samengaan, dat wordt elke dag weer bewezen. Naast dat dolfijnen erg lieve beesten zijn die van mensen houden, zijn ze ook gehoorzaam, waardoor je ze van alles kunt aanleren, met altijd het welzijn van deze goedlachse dieren als prioriteit. Heeft een dolfijn een slecht humeur of geen zin? Trekt een van de dolfijnen zijn eigen plan? Dan wordt hij of zij lekker met rust en in zijn of haar waarde gelaten. Een dolfijn hoeft nooit iets te doen wat hij niet wil. De bassins sluiten aan aan de open zee en worden afgebakend met rotsstenen. Elke dag worden de dolfijnen meegenomen de open zee op waar ze in hun natuurlijke habitat zijn en de keuze hebben om hun eigen weg te gaan.

Belevingen voor publiek

Dacht je dat je alleen kon zwemmen met dolfijnen bij de Dolphin Academy? Dan heb je het mis. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en belevingen!

Encounter

Is zwemmen met dolfijnen net een brug te ver voor je? Je kan dan kiezen voor een encounter. Je gaat dan in het ondiepe water en beleeft hier een onvergetelijke ervaring met de dolfijnen. Je gaat ze naar je laten zwaaien, je gaat me ze handjes schudden en natuurlijk krijg je een kusje van ze.

Swim

Wil je graag met ze zwemmen in het open water bassin? Wil je ze voelen, aanraken en écht contact met ze maken. Ga dan met ze zwemmen en ik beloof je dat het een ervaring wordt om nooit te vergeten. Hieronder ga ik erover verder.

Snorkel

Je kan ook onder water met deze liefste dieren van de wereld. Ben je een fervent snorkelaar, dan kun je ervoor kiezen om met ze te gaan snorkelen.

Duiken

Is snorkelen niet (meer) helemaal je ding, maar ben je inmiddels een goede duiker? Kies dan voor de zogenaamde Scuba Encounter. Dichterbij dan dit kom je niet! Je kan ze aanraken, voeren en met ze zwemmen in de lagune, in de habitat van de dolfijnen zelf. Zij zijn niet bij jou op bezoek, nee, jij bij hen!

Open water duik

Denk je dat in in een lagune duiken de enige mogelijkheid is, dan heb ik nog een verrassing voor je. Het is namelijk ook mogelijk om in het open water met ze te duiken. Een unieke beleving, die maar op drie plekken in de wereld wordt aangeboden. Heb je je padi en hou je van dolfijnen? Dan is dit echt een must.

 

Dolphin Swim

De trainers weten wat ze doen, geven vooraf duidelijke instructies en zijn constant in contact met de dolfijnen. Geen reden tot paniek!

Waar ik vooraf het meest nerveus voor was, was dat ik niet zou kunnen communiceren met de dolfijnen. Niets bleek minder waar. In een groep van zeven mensen en vier trainers maakten we er een onvergetelijke ervaring van. De trainers weten wat ze doen, geven vooraf duidelijke instructies en zijn constant in contact met de dolfijnen. Geen reden tot paniek! Zij leggen uit wat jij moet doen om je dolfijn te roepen en ze naar je te laten zwaaien, ze een handje te geven of je door ze te laten kussen. Ze sturen de dieren ook at random naar je toe. Jij draait je alvast om, zodat je met ze mee kan zwemmen en ze kan aanraken tijdens het zwemmen. Kijk mee. Het was werkelijk dolfijn!

img_20160913_17194714435279_10154548418883518_6338245932322559451_o20160913-9am-super2-sw-mx-054

 

Dolfijnenshow

Salto’s, flikflaks, de grappigste geluidjes. Niets in te gek.

Heb je niet zoveel zin in interactie met deze prachtige dieren (of durf je niet, zoals ik vroeger), maar wil je ze wel graag zien en aanschouwen? Dan kun je ook plaatsnemen op de tribune tijdens de dolfijnenshow. Een paar keer per dag wordt er een show gegeven door een aantal trainers die de dieren de mooiste dingen laten doen. Salto’s, flikflaks, de grappigste geluidjes. Niets in te gek. Geniet mee!

20160913_103515-kopie20160913_103457-kopie20160913_103805-kopie 20160913_103914-kopie

 

Curaçao Sea Aquarium

Je kan er rustig een hele ochtend rondstruinen om daarna lekker te lunchen en chillen op het naastgelegen Mambo Beach.

De Dolphin Academy is gevestigd in het Curaçao Sea Aquarium. Opgericht in 1984 met als doel de onderwaterwereld van Curaçao en eigenlijk de hele Cariben toegankelijk te maken voor publiek. Hoewel de dolfijnen mijn persoonlijke favoriet zijn, is er nog veel meer te zien. Zo is er een overdekte flamingotuin en allerlei aquaria met een immense diversiteit aan vissoorten. Buiten vind je zeeleeuwen, schildpadden en legio andere dieren. Laat je verrassen! Je kan er rustig een hele ochtend rondstruinen om daarna lekker te lunchen en chillen op het naastgelegen Mambo Beach. Ga je binnenkort naar Curaçao, dan is een bezoek aan het Curaçao Sea Aquarium echt de moeite waard.

20160913_11482320160913_11474220160913_11510920160913_11544020160913_11561920160913_12083520160913_12092020160913_121032

Weetjes:

  • Het Curaçao Sea Aquarium is hier te vinden;
  • Er bestaan ongeveer 37 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, waarbij mannetjes tot 9,8 meter lang kunnen worden en 5,5 ton kunnen wegen! (bron: Wikipedia);
  • Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis (bron: Wikipedia);
  • Dolfijnen staan erom bekend heel intelligent te zijn en grote hersenen te hebben. Zij kunnen hun eigen spiegelbeeld herkennen en zij begrijpen wat er bedoeld wordt als een mens een voorwerp aanwijst (bron: Wikipedia);
  • Dolfijnen zijn enorm sociaal. Men vermoedt dat een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de dolfijn ervoor zorgt dat ze veelvuldig contact hebben met andere diersoorten waaronder de mens (bron: Wikipedia);
  • Ik woonde op Curaçao tussen 2002 en 2007, tussen mijn 20e en mijn 26e. Ik kwam er via een stage, kreeg er verkering, ging er samenwonen en haalde uiteindelijk mijn bul aan de Universiteit van Curaçao;
  • Curaçao hoorde tot 2010 bij de Nederlandse Antillen en is sindsdien een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederland. Aruba had deze status al sinds de jaren ’80;
  • De Nederlandse Antillen is als land opgeheven in 2010. Dat is nog niet eens lang geleden, maar ik durf te wedden dat menig Nederlander dit niet wist;
  • Handige site: www.curacao.com.

 

Meer Curaçao:

Ik schreef al veel artikelen over heerlijk Curaçao. Alle artikelen vind je hier.

Meer Caribisch gebied:

Ik was ook op Aruba, Bonaire en Barbados. Over deze prachtige eilanden volgen de komende tijd ook posts!

Meer eilanden?

Ik bezocht al heel wat eilanden. Ook Europa heeft prachtige eilanden. Het Spaanse Ibiza en het Griekse Zakynthos bezocht ik bijvoorbeeld. Over deze Mediterraanse bestemmingen schrijf ik binnenkort.

 

Ook geïnspireerd geraakt door deze prachtige dieren of door Curaçao? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…