Antipodes: waar je uitkomt als je de aarde doorboort

Soms kom je van die leuke dingen tegen. Ik heb het me héél vaak afgevraagd. Als ik nu zou graven en ik zou de hele aarde doorboren... Waar kom ik dan uit? Heb jij het je ooit afgevraagd? Of nog nooit? Er is nu een site waarop je je antwoord krijgt!

De eerste keer dat ik mij afvroeg waar ik zou uitkomen als ik de aarde zou doorboren vanaf de plek waar ik mij op dat moment bevond was tijdens de tsunami in Azië van december 2004. Ik was op Curaçao en volgde het nieuws via de website van de Telegraaf op de voet. Als ik nu zou gaan graven, dacht ik, en ik zou de hele aarde doorboren, dan kom ik precies daar uit.

 

Water of land?

Trek je zwembroek of badpak maar alvast aan als je gaat graven. Je komt in de Zuidelijke Stille Oceaan uit.

Ik had gelijk. Gekeken op een ‘echte’ aardbol kreeg ik gewoon mijn antwoord. Ergens in Indonesië kwam ik uit. Of nou ja, niet helemaal. Net onder Lombok, inderdaad middenin het water. Los van al het vuur en lava en andere bestanddelen waar de aarde van binnen uit bestaat en die je onderweg moet trotseren, niet echt een lekkere bestemming. Een tijdje later kwam het weer in mij op. Ik was toen in Noord-Argentinië en mijn nichtje op datzelfde moment in Bangkok. We waren via MSN met elkaar aan het chatten en ik keek even omlaag. Naar de vloer. Als ik hier nu doorheen boor, dacht ik, dan kom ik bij haar uit. Oké, Shanghai was dichter in de buurt, maar toch. Met een beetje speling. Min of meer dezelfde richting.

En vanuit ons aller Nederland dan? Trek je zwembroek of badpak maar alvast aan als je gaat graven. Je komt in de Zuidelijke Stille Oceaan uit. Leuk detail: vlákbij de tijdgrens. Ook zoiets bijzonders, die tijdgrens. En het dichts bijzijnde land? Nieuw-Zeeland. Dat magische land dus écht letterlijk aan de andere kant van de wereld.

 

Antipodes Map

Ik ben misschien de enige in mijn soort, maar ik word hier zo enthousiast van. Dit soort dingen vind ik zó leuk! Op ons wereldwijde web is nu een site gelanceerd waarop je kunt zien welke plekken ter wereld elkaars tegenpolen zijn. Het zal je niet verbazen dat je meestal in water uitkomt, aangezien de aardbol uit ruim 70% water bestaat. Op de site van Antipodes Map (antipode betekent tegenpool) kun je niet alleen bekijken waar je uitkomt als je gaat graven, maar is ook een lijst gemaakt van steden die elkaars tegenpolen zijn. Hoe leuk is dat!

Zuid-Amerika en Azië zijn aardig aan elkaar gewaagd.

Nieuw-Zeeland is de winnaar en komt veelvuldig voor in de lijst en matcht het meest met Spanje. Maar ook Portugal en Marokko worden aangetikt. Auckland poolt met Sevilla (leuk voor mijn broer en schoonzus, want zij zijn dit jaar in beide steden geweest, zonder dat ze weten wat ze nu weten!), Buenos Aires zo ongeveer met Shanghai, Phnom Penh met Lima en Singapore met Quito. Zuid-Amerika en Azië zijn niet geheel verrassend aardig aan elkaar gewaagd, terwijl je vanuit Afrika steevast in water uitkomt.

 

Verbazing

Wat mij het meest verbaast is hoe je je verkijkt op de afstanden tussen de locaties. Begin je in Nederland te graven, kom je in de buurt van Nieuw-Zeeland uit. Graaf je in New York, dan kom je dichtbij Australië uit. Nederland en New York ligt in mijn beleving een stuk verder uit elkaar dan Australië en Nieuw-Zeeland, maar dat is dus helemaal niet waar! Ook realiseer je je opeens weer dat er veel meer land boven de evenaar ligt dan eronder en dat het rechte plaatje wat je in je beeldscherm ziet niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het leukste is om een ‘echte’ aardbol erbij te pakken en te gaan prikken. Toegegeven, ik ben echt een dikke nerd, maar ik word er blij van!

 

Wil je meer weten waar je zoal uitkomt als je gaat graven? Check het zelf op Antipodesmap.com.

4 Reacties

 1. Beantwoorden

  Rene

  6 september 2017

  Supergrappig dat Sevilla met Auckland matcht haha, nooit gedacht 🙂 We zaten dus echt letterlijk aan de andere kant van de wereld…

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   6 september 2017

   Te leuk gewoon. Zonder dat je het op dat moment wist. Ik vind dit soort dingen zó leuk!

 2. Beantwoorden

  Leo Oude Weernink

  20 oktober 2017

  Je bent een dappere meid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS