Citytrips: 5x geweldige Europese steden

Ja hoor, het is nog best onstuimig buiten. Maar nu het maart is en de dagen weer lengen, beginnen de lentekriebels echt al te komen. En wat is er nou leuker dan erop uit gaan in de lente?

De afgelopen jaren maakte ik flink wat citytrips door heel Europa. Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke citytrip? Ik heb er vijf voor je op een rijtje gezet.

1. Valencia

Klein Barcelona is het eerst dat in mij opkomt als ik terugdenk aan Valencia, maar daarmee doe ik deze heerlijke zonnige stad eigenlijk tekort. Valencia ligt weliswaar net als Barcelona aan de kust, maar is kleiner en knusser. Waarom Valencia? Huur een fiets en ga erop uit in deze warme, Mediterraanse stad en laat je verrassen door de brede avenida’s, gezellige steegjes, talrijke terrassen en vriendelijke mensen. Highlights van Valencia?

  • La ciudad de las artes y las ciencias waar je je even in klein Dubai waant;
  • El Mercado Central: een overdekte markt waar je de heerlijkste, verse lekkernijen kunt proeven en kopen;
  • Plaza de la Virgen: een plein dat stamt uit de Romeinse tijd met een kathedraal, een opvallende fontein en vele terrasjes;
  • Jardines de Turia: de drooggelegde rivier Turia is nu een groot park waar je op je gemakje doorheen kunt fietsen;
  • Plaza de Ayunamiento: een ander plein in de stad, omgeven door prachtige gebouwen, vanwaar je zo de gezellige steegjes in loopt;
  • Plaza de Toros, dat eruit ziet als het Colosseum in Rome en van oorsprong een arena is.

Ik was in juni 2014 in Valencia, samen met mijn moeder. Een van de vele tripjes die we samen hebben gedaan. Ik schrijf binnenkort een nog uitgebreidere post over deze heerlijke Spaanse stad!

UPDATE 23 april 2017: Valencia heeft meer dan 120 kilometer fietspaden. Ideaal dus om de stad per fiets te ontdekken. Ik schreef over mijn dagje op de fiets door Valencia.

 

2. Lissabon

Vele heuvels, een iconisch geel trammetje dat door de stad rijdt, Praca do Comércio, de wijk Alfama, Bairro Alto, de Taag, Castelo de São Jorge en Belem. Zomaar een paar plekken, kenmerken en wijken van de historische hoofdstad van Lissabon. Wat er zo bijzonder is aan Lissabon? De sfeer, de warmte, de vriendelijkheid van de mensen. De unieke bestratingen, de steegjes, terrasjes en gezellige wijken. Het zonnetje dat schijnt, de vele bezienswaardigheden. Kerken, pleinen en vooral veel heuvels. Heb je tijd over? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Sintra. Een prachtig plaatsje op ongeveer een uurtje met de trein.

In juni 2016 was ik in Lissabon, samen met mijn twee broers. Ik zou eigenlijk met mijn moeder gaan, maar omdat zij eerder dat jaar overleed, besloten mijn broers ik, na overleg met haar terwijl ze ziek was, de trip te maken. Het was er een voor in de boekjes. Niet alleen omdat de aanleiding zo bijzonder was, maar ook omdat mijn broers en ik het ondanks alles heel gezellig hebben gehad. Ik schrijf binnenkort een post over deze Portugese hoofdstad!

UPDATE 16 maart 2017: Over Lissabon schreef ik hier!

 

3. Rome

Een openluchtmuseum. Rome is niets anders dan levende historie: Van het Colosseum tot de Trevi-fontijn, de Spaanse Trappen en natuurlijk Vaticaanstad met het Sint Pieterplein. Drukke, brede straten, maar ook talloze pleintjes en steegjes met de heerlijkste koffie, wijnen, pasta’s en andere Italiaanse lekkernijen. Waarom Rome? Omdat de stad vertelt over het leven, ons leven, honderden jaren geleden. Het Romeinse Rijk werd er gesticht, nog voordat iemand ooit van Christus had gehoord en overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds te vinden. De oorsprong van bijna ons allemaal.

Ik was in mei 2015 in Rome, samen met een vriendin met wie ik meerdere tripjes heb gemaakt de afgelopen jaren. Vooruit, ook over de Italiaanse hoofdstad ga ik de komende tijd een aparte post schrijven!

 

4. Wenen

Wenen hip, hot en happening? Oostenrijk heeft in mijn ogen altijd een beetje een gezapig imago en van Wenen dacht ik dat ook. Wenen associeerde ik altijd met opera, statige gebouwen, kunst en Sissi, maar niet echt met een moderne, West-Europese stad. Think again! Wenen is niet suf, Wenen is prachtig! En hip! Juist de combinatie tussen het historische centrum met vele beelden, kasteel Schonbrunn, paarden en wagens, grote pleinen en prachtige gebouwen en het moderne leven maken Wenen uniek en een bezoek meer dan waard. Wenen is de perfecte combi van stad en oudheid. Net als Rome, maar dan toch echt net even helemaal anders.

In mei 2012 was ik een paar dagen in Wenen, samen met mijn moeder. Ook over deze Oostenrijkse hoofdstad ga ik een blog schrijven.

 

5. Kopenhagen

Niet naar het zuiden, maar naar het noorden deze keer. Vanuit mijn home uitvalsbasis Twente, vlak aan de Duitse grens, reed ik in een paar uur helemaal omhoog naar de Deense hoofdstad. Qua landschap verschilt het weinig van ons kikkerland en af en toe voelde de stad gewoon als thuis. Grachten, een lange winkelstraat (Strøget, de langste van Europa zelfs), kerkjes, een haven, bruggen; soms leek het net alsof ik in Amsterdam rondliep. Waarom dan toch Kopenhagen? Omdat het natuurlijk niet echt Amsterdam is! De grachten ogen anders, de bruggen hebben een andere stijl, de winkelstraat werd niet overladen met Hema’s en Blokkers. De sfeer is anders, de taal op straat is anders, de mensen zijn anders (knappe mannen vooral) en de kleine zeemeermin is er te bewonderen.

In juni 2013 was ik in Kopenhagen, inderdaad wederom met mijn moeder. We reden er met de auto naar toe, omdat zij heel graag nog eens, net als vroeger, met de auto door Duitsland wilde. En omdat ik dol ben op autorijden, heb ik het hele stuk heen én drie dagen later weer terug gereden. We hadden het heerlijk. Meer Kopenhagen? Binnenkort een post over de Deense hoofdstad.

UPDATE 15 mei 2017: Zes highlights van kleurrijk Kopenhagen vind je hier!

Meer weten:

  • Wil je op citytrip, maar niet teveel betalen? Lees hier over mijn 11 tips om zo veel mogelijk, zo vaak mogelijk en betaalbaar op reis te kunnen;
  • Er zijn nog meer Europese steden die ik heb bezocht, maar er zijn natuurlijk ook steden die ik nog niet heb bezocht. Mijn top 5? Milaan, Madrid, Praag, Porto en Istanbul.

Geïnspireerd geraakt? Wil je meer weten over deze bestemmingen? Of heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…