Portugal: 4x leuke plaatsjes in de Algarve

De Portugese Algarve staat niet bekend om zijn grote steden en beroemde plaatsen. Rotsformaties, talloze stranden en prachtige natuur kenmerken deze zuidelijke regio het meest. Toch heeft de Algarve een paar leuke stadjes en dorpjes. Ik neem je mee naar de vier leukste die ik bezocht!

Toegegeven. Toen ik vorige maand in de Algarve was, was ik er niet om steden te bezoeken en veel cultuur te snuiven. Ik was er vooral voor de natuur en de rust. Een betere plek om van de natuur te genieten dan de Algarve is er bijna niet. Talloze stranden, fantastische rotsformaties en een grillig binnenland, de Algarve heeft het allemaal. Nee, voor een citytrip zit je in de Algarve niet op de juiste plek. Maar toch heeft deze Zuid Portugese regio een paar leuke stadjes en (vissers)dorpjes. Ik ontdekte er vier!

Lees ook: Mooiste kust van Europa. De vijf hoogtepunten van de Algarve.

 

1. Faro

Als ik aan Faro denk, dan denk ik aan mooi betegelde straatjes, zonnedoeken die de straten overdekken en de haven met grote jachten. De hoofdstad van de Algarve is Faro. De regio bevindt zich langs de zuidkust, is uitgestrekt en met een lengte van 150 kilometer ligt Faro iets ten oosten van het midden. Omdat het vliegveld in Faro ligt, heb je al gauw de neiging dit stadje over te slaan en niet te bezoeken, maar vergis je niet. Faro is leuker dan je denkt! Het centrum is knus en gezellig en vooral niet te groot en er zijn vele bezienswaardigheden:

  • Drie oude stadspoorten rondom het oude centrum van Faro, met Arco da Vila als bekendste;
  • Sé de Faro kathedraal binnen de stadspoorten van het oude centrum van Faro;
  • De kathedraal is gelegen aan het mooie plein Largo da Sé waar ook het oude stadhuis en bisschoppelijk paleis te vinden zijn;
  • Het centrum zelf. Met leuke, knusse winkelstraatjes overdekt met gigantische driehoekige zonnedoeken. De grote winkelketens zijn er te vinden, maar ook leuke boetiekjes en heel veel gezellige terrasjes. Ideaal voor een ochtendje struinen;
  • De haven met talloze jachten en boten vanwaar je de ferry kunt nemen naar het strand;
  • Praia de Faro (Faro strand) ten zuiden van de stad, vlakbij het vliegveld.

 

2. Lagos

Richting het westen ligt de toeristische plaats Lagos. Ondanks het toerisme is het stadje met 19.000 inwoners behoorlijk authentiek gebleven. Het knusse centrum kenmerkt zich door heuvelachtige steegjes en straatjes, pleintjes met bomvolle terrassen en mooie gebouwen. De stad ligt vlak aan de kust bij het beroemde strand Praia Dona Ana en de enorme rotsformatie Ponta da Piedade.

Leuk om te weten: In Nigeria ligt een miljoenenstad met dezelfde naam, vernoemd naar dit Portugese plaatsje.

 

3. Tavira

Het Venetië van de Algarve wordt Tavira genoemd. Verdeeld door een rivier de Gilão met de prachtige Romeinse brug doet het plaatsje inderdaad denken aan het waterrijke Venetië. Maar deze plaats in het minder toeristische oosten van de Algarve, op slechts 20 kilometer van de Spaanse grens kenmerkt zich ook door de voornamelijk witte gevels, de kasseien waarmee de straten zijn betegeld en terrassen langs de rivier. Tijdens mijn verblijf logeerde ik in een Bed & Breakfast vlakbij deze mooie, authentieke stad.

Binnenkort schrijf ik een aparte blog over deze heerlijke verblijfsplek!

 

4. Olhão

Wil je nog meer authentiek Portugal? Dan is vissersdorp Olhão een must visit. Een stad met toch nog 40.000 inwoners ten oosten van Faro, direct aan de kust waar gezelligheid en authenticiteit hoogtij vieren. Met een boulevard langs het water omgeven door winkeltjes, restaurantjes (waar ik de lekkerste mosselen ooit at), een park en een grote overdekte markt, krijg je een echt vakantiegevoel. Vanaf de boulevard gaan er ferry’s naar de verschillende eilanden onder de stad, waaronder Ilha da Armona.

 

Weetjes:

  • Andere bekende plaatsen in de Algarve als Albufeira, Carvoeiro, Portimão en Sagres bezocht ik niet, hoewel deze van horen zeggen ook zeker de moeite waard zijn;
  • Ik verbleef in het piepkleine plaatsje Santo Estevão, in de buurt van Tavira  in Guesthouse Casa Verdazul;
  • Ik was ook in het plaatsje Santa Luzia, onder Tavira. Een piepklein vissersdorpje met leuke restaurantjes bij het water.

Meer Portugal:

Een citytrip naar Lissabon, hoogtepunten van de Algarve… Je leest het allemaal in de categorie Portugal.

Meer Zuid-Europa?

Toch wel mijn meest favoriete deel van ons continent: Zuid-Europa. Meer lezen? Hier vind je de tag Zuid-Europa.

 

Ook geïnspireerd door deze heerlijke, zonnige, authentieke Zuid-Europese regio? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…