Waar dóét ze het toch van? 10+1 reistips van mij!

Waar dóét ze het van? Ik hoor het mensen vaak, door de veel-plezier-wensen heen, denken. Alwéér op vakantie? Je bent net terug! Waar ga je nu weer naar toe? Werk jij nog weleens? Het zijn vragen die vaak op me worden afgevuurd óf die ik vaak door andere vragen heen hoor.

Waar ik het van doe? Op zich gaat natuurlijk niemand dat iets aan, maar toch wil ik er wel iets over zeggen, omdat jullie, mijn lezers, er ongetwijfeld iets aan zullen hebben. Ik heb een heleboel maniertjes en hulpmiddelen gevonden die mij in de gelegenheid stellen om op reis te gaan een paar van die maniertjes wil ik heel graag met jullie delen. Klaar voor mijn 10+1 reistips?

Om te beginnen:

Als je van de all inclusive vakanties bent, dan hoef je niet verder te lezen. Van massatoerisme hou ik me ver verwijderd en ook georganiseerde pakketreizen zijn niet mijn ding. Alles vooraf piekfijn geregeld, maar je betaalt je scheel. Niets voor mij dus, zéker niet omdat op veel van die pakketten een eenpersoonstoeslag zit (hoe dúrven ze!) en ik in mijn eentje dan de prijs voor twee zou moeten betalen. Nee, geen optie. Veel leuker is het om je eigen reis samen te stellen. Dat is toch juist het idee?

Ten tweede: 

Ik heb een baan. Een fulltimebaan. En daarmee verdien ik geld. En dus kan ik op reis. Ik heb geen man en nog geen kinderen, waardoor er genoeg overblijft om van op reis te gaan. Diezelfde baan zorgt er echter ook voor dat ik beperkt ben in mijn vrijheid, waardoor ik niet maar te pas en te onpas op reis kan gaan. Dat lijkt misschien wel zo, maar dat is het toch echt niet.

Toch ben ik dit jaar vier keer weg geweest. De reizen waren zowel betaalbaar als passend binnen mijn vrije tijd. Ik kies namelijk nooit voor de duurste reizen en ik betaal eigenlijk nooit het volle pond. Hoe ik dat dan allemaal doe? Hier volgen een paar tips:

 

1. Korte reisjes buiten het hoogseizoen

Bij gebrek aan tijd, maar wel een wens om veel plekken te ontdekken, is het niet altijd handig om weken achter elkaar weg te gaan. Omdat er dan simpelweg zo weinig tijd overblijft voor andere bestemmingen. Dat betekent trouwens niet dat ik dat nog nooit gedaan heb. Begin 2014 was ik vier weken weg en dat vond ik heerlijk, maar met een fulltimebaan zit dat er gewoon niet altijd in. Korte reisjes dus. Dit jaar was ik resp. acht dagen, vijf dagen, vijf dagen en tien dagen weg. Dat is niet lang, maar ook in een redelijk kort tijdsbestek kun je ontzéttend veel doen. Ik zorg ervoor dat ik nooit de hoofdprijs betaal. Zo ben ik bijvoorbeeld tijdens de bouwvakantie aan Nederlandse bodem genageld. No way dat ik het dan in mijn hoofd haal om op vakantie te gaan.

2. Booking.com en Trivago.nl

Ik schreef er al over in mijn blog over Andalusië en ik noem het hier weer. Bij gebrek aan een geldboom in je tuin, boek je je hotel via Booking.com. Werkelijk alle soorten en maten worden hier aangeboden, van luxe resorts tot simpele hostels. Zeker tijdens rondreizen is deze site (of nog veel liever de app) onmisbaar. Tijdens mijn beide rondreizen in Thailand en Zuid-Spanje kon ik niet zonder deze hotelkamervinder. Wil je weten of je gevonden hotelkamer ergens anders voor een andere prijs wordt aangeboden? Kijk op Trivago.nl, waar je hotelkamerprijzen met elkaar kunt vergelijken.

sam_0035-kopie

3. Hostel, guesthouse of B&B

Blijf je maar een paar nachtjes op een bepaalde plek? Kies dan voor een hostel, een guesthouse of een Bed & Breakfast! Je kunt kiezen voor een slaapzaal (dat doe ik dus écht niet), maar ook voor bijvoorbeeld een goedkope eenpersoonskamer voor als je alleen reist. Een ontbijt zit er vaak niet bij in of soms in een gezamenlijke keuken, maar daar is de prijs dan ook naar.

In de afgelopen jaren verbleef ik in deze hostels, guesthouses en B&B’s:

In Rome: B&B Roma Famous voor 70 euro per nacht met z’n tweeën;

In Malaga: La Casa Mata Central voor 30 euro per nacht;

In Torremolinos: Hostal Los Geranios del Pinar voor 40 euro per nacht (geen goedkopere te vinden i.v.m. de Goede Week op dat moment in Spanje);

In Tarifa: Hostal Tarifa voor 30 euro per nacht;

In Kopenhagen (Koge): Danhostel Koge voor 65 euro per nacht met z’n tweetjes;

In Barcelona: Casa Maca Guest House voor ongeveer 60 euro per nacht met z’n tweetjes.

1384141_10151936490653518_1823832875_n

4. Goedkopere vliegmaatschappijen

Transavia heeft aan mij een goede klant. Maar ik vloog ook met Easyjet of met Ryan Air naar bestemmingen binnen Europa. Het fijne aan deze maatschappijen is dat je zelf je ticket kan samenstellen. Bij Transavia bijvoorbeeld kennen ze drie gradaties, Basic, Plus en Max. Tijdens het boeken kun je je pakket kiezen en dus ook voor alleen handbagage. Handig! Ik boek vaak via de websites van de vliegmaatschappijen zelf, maar je kan ook heel gemakkelijk vliegtickets vergelijken via Vliegtickets.nl of via Skyscanner. Succes verzekerd!

20140625_085415-kopie

5. Stap over!

Ga je naar een verre bestemming, wees dan niet te beroerd om met een overstap te reizen. Je bent vaak veel langer onderweg, maar lang onderweg ben je sowieso. Het kan je honderden euro’s schelen.

6. KLM Werelddealweken

Als je van tevoren al weet waar je naar toe wilt en je hebt bijvoorbeeld al een accommodatie geregeld, wacht dan tot de KLM Werelddealweken. Je weet nooit wanneer de weken zich weer aandienen, maar het kan je honderden euro’s schelen op je vliegticket.

7. Expedia.nl

Vlucht+hotel+auto, daar adverteert Expedia mee. Soms is het handiger om alles in één keer te boeken. Zowel je vlucht als je hotel en eventueel een huurauto. Dat kán goedkoper zijn, zoals het voor ons was, toen we afgelopen juni naar Ibiza gingen. We zouden sowieso op één plek overnachten én we wilden sowieso een huurauto, dus dan is Expedia de ideale plek om je reis te boeken.

20160610_114724-kopie

8. Air BnB

Je huis te huur aanbieden? Of heb je een kamer over? Via Air BnB kun je je niet in gebruik hebbende kamer of appartement aanbieden. Op jouw beurt kun jij er ook een kamer of appartement huren op iedere plek ter wereld. Ik heb er zelf nog nooit gebruik van gemaakt, maar dat wordt volgens mij hoog tijd.

9. Friends abroad

Ik ken veel mensen in het buitenland; zo ongeveer verspreid over veel van de wereld. In mijn tijd op Curaçao heb ik veel mensen uit alle windhoeken van de wereld leren kennen (anders dan de meeste Nederlanders op Curaçao die zich voornamelijk bemoeien met inderdaad… Nederlanders) en dat is handig als je op zoek bent naar een slaapplek. Je zou nu verwachten dat ik zou zeggen dat ik héél veel van die kennissen heb opgezocht, maar dat is gek genoeg helemaal niet zo. Ik zou het eigenlijk meer moeten doen, maar altijd die bescheidenheid, hè?

2011-02-25-9-kopie

10. Reis met alleen handbagage

Ga je een lang weekend of een midweekje weg? Of een volle week naar een zonnige bestemming en heb je niet zoveel bagage nodig? Boek dan een ticket met alleen handbagage. Een koffertje van 60 cm mag maximaal 10 kilo wegen, maar veel heb je niet nodig. Het scheelt in de ticketprijs en nog een voordeel: je hoeft je koffer niet in te checken bij vertrek én je hoeft er niet op te wachten bij aankomst.

10+1. Ibis Budget

Via mystery-visits kwam ik vorig jaar in aanraking met Ibis Budget, een concept van de Ibis hotelgroep. De hotelketen biedt drie gradaties hotels aan; de blauwe Ibis hotels zijn budget hotels. De naam zegt het al: een simpele kamer, met vaak alleen een douchecabine en een wasbak in de kamer zelf, een apart toilet, een bed om in te slapen (soms zelfs een stapelbed) en net genoeg ruimte om er omheen te kunnen lopen. Een ontbijtbuffet met een koffie- en sapmachine en simpele broodjes met simpel beleg. Niet chique, maar wel praktisch, goedkoop én vaak op een goede locatie!

 

Handige links:

Booking.com: Groot aanbod van hotelkamers en hostels op een overzichtelijke site. Vooral ook de app is hartstikke handig.

Trivago: Hotelkamervergelijker. Superhandig!

TripAdvisor: Wil je recensies lezen over je bestemming, hotel of je vliegmaatschappij? Op TripAdvisor vind je bijna alles.

Transavia.nl: (Goedkope) vluchten naar talrijke bestemmingen binnen, maar ook buiten Europa. Soms met nare reistijden, maar dat moet de pret niet drukken.

Ryanair.nl: Goedkope vluchten binnen Europa.

Expedia.nl: Vlucht+hotel+auto, alles onder één dak.

Werelddealweken bij KLM: Tickets naar bestemmingen over de hele wereld. Wacht op de werelddealweken. Het kan je honderden euro’s schelen.

Vliegtickets.nl: Een database met tickets van praktisch alle vliegmaatschappijen waar ticketprijzen met elkaar worden vergeleken. Tip: heb je een mooie vlucht gevonden, check dan ook even de site van de maatschappij zelf.

Skyscanner.nl: Een database met tickets van praktisch alle vliegmaatschappijen waar ticketprijzen met elkaar worden vergeleken. Tip: heb je een mooie vlucht gevonden, check dan ook even de site van de maatschappij zelf.

Airbnb.com: Appartement of kamer te huur bij particulieren. Superhandig en goedkoop!

Agoda.com: dé hotelkamervinder in Azië. Kun je het via Booking.com niet vinden? Check dan de mogelijkheden op Agoda. Kan niet missen!

 

Geïnspireerd geraakt? Zijn mijn tips waardevol voor je? Heb je suggesties, opmerkingen en/of aanvullingen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

 

10 Reacties

 1. Beantwoorden

  Karin Schols

  16 oktober 2016

  Hey Kim,

  Hele herkenbare en bruikbare tips. Zo ga ik meestal ook te werk. Eind oktober weekendje naar Marseille. Appartement geboekt via Airbnb. De app werkt in ieder geval prettig en veel variatie en aanbod. Er valt zoveel te moois te ontdekken op deze aarde!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   16 oktober 2016

   Ha Scholsie, wat leuk dat je leest én reageert! Long time! Laat je even weten hoe Air BnB je is bevallen? Ik ben heel erg benieuwd. Inderdaad, de wereld is zo mooi! Veel plezier in Marseille, gauw een keer bijkletsen? Liefs!

 2. Beantwoorden

  Marga

  18 oktober 2016

  Hoi Kim,
  Weer mooi en duidelijk geschreven .
  Ga zeker de site gebruiken.

  Liefs van je tante Marga

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   18 oktober 2016

   Dank je wel, Marga. Wat lief!

 3. Beantwoorden

  Manouk - Groetjes uit Verweggistan

  19 oktober 2016

  Airbnb kan ik zeker aanraden! Ik heb er zelf mee in Madrid geslapen en mijn vriend in London. Kan je echt zooooveel geld schelen. Het is vaak goed geregeld en schoon, omdat Airbnb echt draait op reviews en zonder reviews boeken mensen kamers niet. Ik vond het echt fijn, je hebt iemand die je tips kan geven (je slaapt vaak in iemands huis) en je kan redelijk goedkoop op een fijne plek zitten. In sommige steden zoals Parijs vond ik het dan weer moeilijk door het megagrote aanbod haha. Ik raad het zeker aan 🙂

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   19 oktober 2016

   Hi Manouk, bedankt voor je reactie! Ja, het wordt echt tijd voor mij om via Air BnB te boeken. Leuk dat je zo enthousiast bent! Ik zit zelf te denken om mijn volgende bezoek aan New York ermee te boeken, maar dat aanbod zal ook wel gigantisch zijn. Ik ga me er toch maar eens in verdiepen…

 4. Beantwoorden

  Rene

  25 oktober 2016

  Superhandige tips weer. Al ben ik meer het type “ik ben op vakantie, dus geld moet rollen :p”. Ik kan nog wel een tip geven wat betreft besparen, maar ik neem aan dat de meesten dit al doen. Proef de lokale keukens (en brouwsels) en laat je verrassen. Altijd de standaardgerechten nemen is gewoon saai, zonder uitdaging en vaak ook veel duurder.

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   25 oktober 2016

   Ik snap je geld-moet-rollen-principe helemaal, René! Haha! Goede aanvulling, de lokale keuken proeven. Of eten bij locals die je tijdens je reis tegenkomt. Wat dacht je daar van?

 5. Beantwoorden

  Carola

  30 november 2016

  Heel leuk geschreven, Kim!
  Easy Hotel, Holiday Inn Express en Forumle 1 zijn een aanvulling op de Isis Budget Hotels.
  Ik ben ook een grote fan van Airbnb. Dankzij deze community hebben mijn familie, vrienden en ik al in heel wat bijzondere woningen van locals mogen logeren en van hun gastvrijheid genoten. Als ik alleen op reis ga, overnacht ik voornamelijk in hostels. Mocht je binnenkort eens naar Berlijn gaan, Hostel Meininger (Berlin Mitte) is al jaren mijn favoriet!
  Keep travel bugs in you!
  Hele mooie reizen toegewenst de komende jaren.

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   30 november 2016

   Wat leuk Carola, bedankt voor je reactie. En natuurlijk voor je tip voor Berlijn. Ik ben er al eens geweest; maar er komen ongetwijfeld nog meerdere keren! Heb je ook tips voor de bestemming zelf?

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…