Paradijsjes op aarde. De 10 mooiste stranden van Curaçao

Curaçao. Lang geleden woonde ik er. In een ander leven. De afgelopen tijd ben ik twee keer terug geweest. Beide keren voelde het als thuiskomen. Het blijft een bijzondere plek. De wegen, de gebouwen, de wijken, maar vooral natuurlijk de vele baaien met prachtige stranden. Ik maakte een top 10 van de mooiste stranden. Lees (en kijk) je mee?

1. Playa Kalki

Hagelwit strand, helderblauw water en enorm veel steen en koraal. Playa Kalki dankt zijn naam aan de kalk die voorkomt op het strand en de omringende kliffen. Helemaal in het meest noordwestelijke puntje van het eiland ligt dit pareltje van een strand. Een zoekplaatje, want het wordt niet goed aangegeven langs de weg, maar eenmaal gevonden, wil je er niet meer weg. Een dagje relaxen, zwemmen, snorkelen of duiken, Kalki is rustig en vrij van de massa. Kalki is een paradijs an sich op paradijselijk Curaçao.

2. Porto Mari

Porto Mari is al jaren mijn favoriete plek voor een dagje strand. Porto Mari is groter, drukker en levendiger dan Kalki. Met een eigen bar, restaurant en duikschool is Porto Mari uitgegroeid tot een commercieel strand zonder haar natuurlijke schoonheid te verliezen. En dat voel je. Het koraal van de baai heeft er eind vorige eeuw flink van langs gekregen door een orkaan, waardoor er nu geëxperimenteerd wordt met kunstmatige koraalriffen om de conditie van het rif te verbeteren. Er zijn honderden kunstmatige koraalriffen geplaatst, om de baai zoveel mogelijk in zijn originele staat te laten. Ga je naar Porto Mari? Neem dan fruit mee. Liefst appels. Het stikt er namelijk van de leguanen die in de middag komen bedelen om zoetigheden bij de strandgasten. Ze zijn niet schuw en happen ongeveer uit je hand.

3. Kokomo Beach

Gelegen aan de Vaersenbaai bestaat Kokomo Beach sinds 2011. Een heerlijk strand, niet ver van Willemstad, dus gemakkelijk bereikbaar. Met fijne achtergrondmuziek, blauw water, fijn zand, een steiger en verderop in het water een vlot om op te chillen. Een restaurant met de heerlijkste lunches, op zondagavond live-muziek tijdens de happy hour en eens in de zoveel tijd zelfs een fullmoon-party (die ik afgelopen februari net heb gemist). Kokomo is heerlijk, gemoedelijk en o zo fijn. Ik ga er binnenkort een apart blog aan wijden. Stay tuned!

 

4. Grote Knip

Ken je dat beeld van Curaçao van dat prachtige strand, gefotografeerd van bovenaf? Met azuurblauw water, een klif en een heerlijk strand? Dat beeld waarvan je denkt: daar wil ik nú meteen zijn? Dat is Grote Knip. Er valt van alles over te zeggen, maar woorden zijn eigenlijk overbodig.

5. Blue Bay

Een yuppenstrand, noemde mijn vriendin het toen we er vorige maand waren. Ik snapte wel wat ze bedoelde. Vooral veel Nederlanders bezoeken Blue Bay en dan niet de minst bedeelde. Blue Bay is bijna een soort dorp an sich, met villa’s, huizen, een resort en een strand, in de buurt van het plaatsje Sint-Michiel. Niet ver van de stad en goed bereikbaar. Een strand vól palmbomen, een recent geopende strandbar en heerlijk water, perfect om te snorkelen. Blue Bay is echt perfect voor een dagje strand. Of zoals wij afgelopen september deden: meteen vanuit vliegveld Hato aan het einde van de middag zwemmen in het warme water, terwijl de laatste zonnestralen van de dag op je huid prikken. Zálig!

 

6. Playa Forti

In het noordwesten van het eiland, vlakbij Westpunt ligt Playa Forti. Het gaat er niet om het strand zelf, maar om het uitzicht over zee dat je er hebt van bovenaf. Eindeloos blauw water, zonder begin en zonder eind. Het is een plek om tot rust te komen, om te zitten, te staren en na te denken. Of juist alles los te laten.  Verder dan verder kijk je en hoger dan hoog voel je je als je bovenop de klif staat en de oneindigheid in staart. De klif is tien meter hoog. De restanten van de duikplank van vroeger zie je nog steeds. En ook al is de plank er niet meer, naar beneden springen kan nog steeds.

7. Playa Grandi

Naast Playa Forti ligt Playa Grandi, ook wel Playa Piscado genoemd. Vanuit Forti kijk je zelfs uit op Grandi. Het is dé plek van het eiland om schildpadden te spotten en bovendien stikt het er van de pelikanen. Je voelt er de authenticiteit van het eiland. Playa Grandi is geen strand om een dag te vertoeven of om lekker te liggen, maar het is een plek om te bewonderen, plaatjes te schieten, te snorkelen en bovenal het Caribische leven te voelen.

8. Playa Lagun

Klein, knus en nog redelijk onontdekt. Voorbij Westpunt ligt zich deze kleine baai die tot de verbeelding spreekt. Weinig faciliteiten, geen muziek of andere festiviteiten, maar wel rust en sereniteit. Op een klein kiezelstrandje tussen twee kliffen kun je een bedje huren en genieten van de zon of de wondere onderwaterwereld.

9. Cas Abao

Voor velen een grote favoriet, voor mij toch net iets minder, maar toch verdient Cas Abao zeker een plek in de top tien. Vergelijkbaar met Porto Mari, qua grootte en faciliteiten, maar toch net niet helemaal. Het zand is er fijn, het water is er blauw en het is een perfecte spot om te duiken of te snorkelen. Er zijn palmen en een strandtent om te lunchen, waardoor Cas Abao ideaal is voor een dagje strand. Het stikt er van het koraal, waardoor het lastig is om het water in te komen op blote voeten. Ook al staat Cas Abao zeker niet op mijn eerste plaats, toch is het een droomstrand en is het uitgeroepen tot één van de mooiste stranden van Curaçao.

10. Playa Jeremi

Verstopt in de rimboe. Tussen cactussen en twee hoge kliffen ligt het kleine Playa Jeremi. Vooral bekend onder locals vind je er nauwelijks faciliteiten, maar wel heel veel natuur. Geen bedjes of parasolletjes, maar veel zacht zand, koraal en een magische onderwaterwereld. Het is anders dan de andere stranden. Minder druk, nauwelijks commercialiteit en weinig toeristen.

Weetjes:

  • Curaçao heeft 37 stranden. Dat is best veel voor een eiland van maar 60 km. lang en 15 km. breed;
  • Ik noemde populaire stranden als Mambo, Cabana en Jan Thiel bewust niet. Alle drie stranden zijn overbekend bij en overbevolkt door Nederlanders. Prachtige stranden, maar druk en toeristisch en daar hou ik niet zo van;
  • Piscadera Bay noemde ik ook niet. Ik woonde ooit aan deze baai. Het strand van de baai hoort bij het Hilton, het Floris Suite Hotel en Pirate Bay. Een groot deel is dus niet bedoeld voor het grote publiek, maar toch zeker een bezoekje waard.

Meer over Curaçao?

Ik schreef al talloze stukjes over dit heerlijke eiland in de Caribische Zee. Je vindt ze hier!

Meer Caribisch gebied:

Ik was ook op Aruba, Bonaire en Barbados.

Ook geïnspireerd geraakt door dit prachtige tropische eiland? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

 

 

 

 

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…